AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Haksiz sartlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.359
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Haksız şartlar nelerdir?​

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5.maddesine göre; “Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dü- rüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.

İş sözleşmesi en fazla kaç yıl olur?​

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da (işveren) ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi 1 yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.
Belirli süreli iş sözleşmesi kaç ay olur?
Özetle, sözleşme işin niteliğine göre bir süreye tabi olabilir. Bu süre 3 ay da olabilir, 1 yıl da, 5 yıl da. İşçi ile işverenin kendi iradeleri ile belirli süreli iş sözleşmesi kurmaları mümkündür, ama süreyi belirlemek konusunda işin niteliğine bağlıdırlar.
Haksız şart unsurları nelerdir?
Haksız Şart Nedir? Tüketiciyle konu hakkında görüşmeden sözleşmeye eklenen ve sözleşmenin taraflarının sözleşme nedeniyle doğan hak ve yükümlülüklerinde bir eşitsizlik oluşturarak dürüstlük kuralına aykırılık oluşturan sözleşme şartına haksız şart denir.

Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Nelerdir?​

Haksız Şartın Koşulları a) Tüketici müzakere edilmeksizin sözleşmeye dâhil edilmiş olmalıdır. b) Tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde, dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe yol açıyor olmalıdır.

İş sözleşmeleri her yıl yenilenir mi?​

Belirli süreli sözleşmeler en fazla 1 kez yenilenebilir. Sözleşme ilk kez yapılırken onu geçerli kılan şartlar ne ise yenilenirken de aynı şartların varlığına dikkat edilmelidir. Aksi durumda belirsiz süreli olarak dikkate alınır. Birden fazla yenilenme durumunda ise “esaslı neden” aranmaktadır.
1 yıllık iş sözleşmesi bitince ne olur?
Belirli süreli iş sözleşmesi bitince taraflarca belirlenmiş olan sürenin bitmesi sonucunda kural olarak kendiliğinden sona erer. Bu sona erme ise, bir fesih olarak değerlendirilemeyeceği için feshe bağlı olarak da sonuçlar da ortaya çıkmaz. Dolayısıyla da işçi kıdem tazminatına da hak kazanamaz.
Belirli süreli iş sözleşmesi en az ne kadar olur?
O nedenle de, belirli süreli iş sözleşmesi en az 1 gün için düzenlenebilir. Ama belirli süreli iş sözleşmesi 10 yıldan uzun süre için imzalanmışsa, sözleşmenin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra isteyen taraf, 6 ay önceden karşı tarafa bildirmek şartıyla iş sözleşmesini istediği zaman feshedebilir.
Nitekim Borçlar Kanunu’nun 430. Maddesi; “Belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Haksız Şart Denetimi Madde düzenlemesine göre genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış tüketici sözleşmelerinde bulunan haksız şartların sözleşmeden çıkarılması veya sözleşmenin kullanılmaması için gerekli önlemleri almak için görevlendirilmiştir.
Genel işlem şartları nelerdir?
Genel işlem koşulları ya da genel işlem şartları, önceden hazırlanmış bir sözleşme metni çeşididir. Sözleşmenin taraflarından birisi, diğer tarafa, daha önceden hazırlanmış olan bir metni empoze eder. Bunun en yaygın örneklerinden birisi, kredi hesabı başvurularında görülür.
İş sözleşmesi yenilenmezse ne olur?
Bu anlatımlar çerçevesinde ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı doğrultusunda, belirli süreli iş akdinin birkaç defa yenilenmesi sonrasında artık yenilenmemesi durumunda, işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı açıktır.
 
Geri
Üst