AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Haksiz rekabet hukumleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.493
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Haksız rekabet hükümleri nelerdir?​

Haksız rekabet hükümleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 54 ila 63. maddeleri ile arasında düzenlenmiştir. Kanunun 54. maddesinde “Haksız rekabete ilişkin bu Kısım hükümlerinin amacı, bütün katılanların menfaatine, dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanmasıdır.

4054 sayılı kanun nedir?​

Madde 1- Bu Kanunun amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

Haksız rekabet hükümleri kimlere uygulanır?​

Haksız rekabet hükümleri kimlere uygulanır?
Buna göre, rakipler veya tedarikçilerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı ve dürüstlük kuralına aykırı davranış ve ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır. Bu kapsama giren her türlü fiil haksız rekabet teşkil edecektir.

Rekabetin engellenmesi nedir?​

Madde 1 – Bu Kanunun amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engel- leyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

Rekabeti bozan durumlar nelerdir?​

Haksız Rekabet Halleri Nelerdir?
- “Rakip şirketler anlaştı fiyatları yükseltiyorlar.”
- “Piyasadaki hakim şirket faaliyetimi zorlaştırıyor.”
- “Şirketler yanlış, yanıltıcı reklam yapıyor.”
- “Rakibim şirketimi ve ürünlerimi kötülüyor.”
- “Yurtdışından gelen ürünlerde damping yapılıyor.”

Haksız rekabet suçunu kimler işleyebilir?​

Haksız rekabet suçunu kimler işleyebilir?
C. SUÇUN FAİLİ : Haksız rekabet suçunun faili, TTK madde 62’de yer alan haksız rekabet fiillerini gerçekleştiren herkes olabilir. Haksız rekabet suçunun rakipler tarafından işlenmesi bir başka deyişle failin mutlaka rakip olması gerekmemektedir.

Hukukta haksız rekabet nedir?​

Haksız rekabet, TTK’nın 54. maddesinde, “rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasın- daki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük ku- ralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar” olarak tanımlanmış ve hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Gıdada haksız rekabet nedir?​

Haksız rekabet, genel anlamda piyasa işleyiş kurallarını ihlal eden, dürüstlük kuralına aykırı bir biçimde rekabeti bozan eylemde bulunma durumudur. Haksız rekabet, ticaret hukukunda bir kişi ya da kurumun bir diğeri üzerinde herhangi bir alanda uyguladığı zarar verici hareketlerin tümüne verilen addır.

Haksız rekabette davacı ve davalılar kimlerdir?​

Haksız rekabette davacı ve davalılar kimlerdir?
Haksız Rekabet Davalarını Kimler Açabilir? Davacı sıfatına sahip olabilecek olan kişiler şunlardır: Zarar gören veya zarar görme tehlikesine maruz kalan kimseler: Bu sıfata sahip olan kimseler genellikle haksız rekabet fiilini işleyen kişi veya kurumun rakipleridir.

Haksız rekabetin oluşması için hangisi gerekli ve yeterlidir?​

Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışların veya bu niteliklerdeki ticari uygulamaların varlığı, TTK kapsamında haksız rekabetin oluşması için şart olarak aranmaktadır.
 
Haksız rekabet hükümleri, genel olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 54 ila 63. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu hükümlerin amacı, bütün katılanların menfaatine, dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanmasıdır. Haksız rekabet, rakipler arasındaki veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırı davranışlar ve ticari uygulamalardır. Bu tip davranışlar haksız ve hukuka aykırı olarak değerlendirilir.

4054 sayılı kanun ise rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşmaları, kararları ve uygulamaları önlemeyi amaçlayan bir kanundur. Mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti koruyarak, piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemeyi hedefler.

Haksız rekabet suçu, Türk Ticaret Kanunu'nun 62. maddesinde yer alan haksız rekabet fiillerini gerçekleştiren herkes tarafından işlenebilir. Bu suçun faili, rakipler tarafından işlenmesi zorunlu değildir. Haksız rekabete uğrayan veya zarara uğraması muhtemel olan kişiler tarafından da bu suçun işlenmesine dair dava açılabilir.

Haksız rekabetin oluşması için, rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırı davranışların veya ticari uygulamaların varlığı şarttır. Bu tür aykırı davranışlar ve uygulamalar haksız rekabetin oluşmasına yol açabilir.

Gıdada haksız rekabet ise genel olarak piyasa işleyiş kurallarını ihlal eden, dürüstlük kuralına aykırı bir biçimde rekabeti bozan eylemleri ifade eder. Gıda sektöründe haksız rekabetin engellenmesi ve önlenmesi amacıyla ilgili yasal düzenlemelere uyulması ve rekabetin adil bir şekilde sürdürülmesi önem arz etmektedir. Her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de haksız rekabetin önlenmesi için yasal düzenlemelere dikkat edilmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst