AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Haksiz rekabet halinde acilabilecek davalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Haksız rekabet halinde açılabilecek davalar nelerdir?​

Borçlar kanunu 57. Maddesinde haksız rekabet nedeniyle zarar gören kişilere dava hakkı tanımıştır….HAKSIZ REKABET DAVALARI

Haksız rekabet suçu nedir?​

Haksız rekabet suçu, rekabet hükümlerine aykırı fiilleri cezalandıran bir suç tipidir. Haksız rekabet suçları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 55. ve 62. maddelerinde düzenlenmiştir.
Haksız Rekabet Halleri Nelerdir?
Haksız rekabet kimler arasında olur?
Haksız rekabet, TTK’nın 54. maddesinde, “rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasın- daki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük ku- ralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar” olarak tanımlanmış ve hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.
Haksız rekabet nedir hukuk?
Haksız rekabet, ticari hayat içerisinde bulunan dürüstlük kurallarına ve hukuka aykırı davranışlarda bulunulmasıdır. Ticari hayatın içerisinde bulunanlar sadece rakip firmalar olarak anlaşılmamalıdır.

Haksız rekabet teşkil eden haller nelerdir?​

Haksız Rekabet Halleri

Haksız rekabet nereye şikayet edilir?​

Şikayet/İhbar Başvuruları (REKABET KURUMU – Üniversiteler Mahallesi 1597. Cadde No:9 Bilkent Çankaya 06800 / ANKARA) gönderilebileceği gibi, şahsen de Kuruma teslim edilebilir. Elektronik posta, faks, telefon gibi diğer yollarla da başvuru yapılabilir. Bu tür başvurular, ihbar olarak değerlendirilebilir.
Haksız rekabette hukuk davalarında davacı ve davalı olabilecek kişiler, TTK’ da sınırlı sayı ilkesi çerçevesinde düzenlenmiştir. Haksız rekabete dayalı davalar, mutlak ticari dava olmaları nedeniyle TTK m. 4 uyarınca Asliye Ticaret Mahkemeleri’ndegörülmektedir.
Haksız rekabet unsurları nelerdir?
Haksız rekabet nasıl oluşur?
Haksız Rekabet Şartları Nelerdir? TTK 54.2’de belirtildiği üzere rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırılık oluşturan davranış ve ticari uygulamalarda bulunmak haksız rekabete konu fiilinin oluşması için şart olarak aranmıştır.

Haksız rekabet davalarında davacı sıfatı kimlere aittir?​

Davacı sıfatına sahip olabilecek olan kişiler şunlardır: Zarar gören veya zarar görme tehlikesine maruz kalan kimseler: Bu sıfata sahip olan kimseler genellikle haksız rekabet fiilini işleyen kişi veya kurumun rakipleridir. Ancak rekabet ilişkisinin bulunmadığı hallerde dahi kişilerin bu sıfata sahip olması mümkündür.

Haksız rekabetin oluşması için hangisi yeterlidir?​

Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışların veya bu niteliklerdeki ticari uygulamaların varlığı, TTK kapsamında haksız rekabetin oluşması için şart olarak aranmaktadır.
Haksız rekabet hükümleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 54 ila 63. maddeleri ile arasında düzenlenmiştir. Kanunun 54. maddesinde “Haksız rekabete ilişkin bu Kısım hükümlerinin amacı, bütün katılanların menfaatine, dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanmasıdır.
Rekabet Kurumuna Kimler şikayet edilir?
Kimler şikayette bulunabilir? Şikayet konusu ile ilgili hukuki veya ekonomik çıkarı olan herhangi bir gerçek veya tüzel kişi; ekonomik, ticari veya mesleki örgütler; tüketici örgütleri; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Bakanlıklar veya Belediyeler şikayette bulunabilirler.
Rekabet Kurumuna şikayet nasıl yapılır?
Başvuru. Kuruma başvuruların yazılı olarak posta yoluyla veya şahsen yapılması gerekmektedir. Rekabet İhlali Başvurularının Alınması hizmeti e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de sunulmaktadır. Elektronik posta, fax, telefon gibi yollarla veya sözlü olarak yapılan başvurular ihbar olarak değerlendirilebilir.
 
Geri
Üst