- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hakların kullanılması ve borçların yerine getirilmesinde geçerli olan ana ilke nedir?
Türk Medeni Kanunu Madde 2’ye göre “Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” denilerek dürüstlük kuralı hüküm altına alınmıştır.Iyiniyet kuralı nedir?
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.Iyiniyet kuralı hangi durumlarda uygulanır?
İyiniyetin, hukuk kuralına uyulmaması durumunda kişiye yaptırım olarak ortaya çıkabilecek sonuçların doğmasına veya daha hafif bir sonucun veya yaptırımın uygulanmasına neden olur. Bu kapsamda iyiniyet hakların doğumunda ve kazanılmasında temel ilke olarak kabul edilmektedir.
Hakların kazanılması ve kullanılmasında geçerli olan ilkeler nelerdir?
Bu ilkeler iyiniyet ilkesi ve dürüstlük kuralı olarak adlandırılmaktadır. Hakkın kazanılmasında genel olarak üç yol bulunmaktadır. Bunlar, hakkın asıl yoldan (aslen) kazanılması, hakkın devir yoluyla (devren) kazanılması ve hakkın kurma (tesisen) yoluyla kazanılmasıdır.
Hakkın kötüye kullanılması resen dikkate alınır mı?
Diğer bir ifade ile bu yasak, “Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” ifadesinden anlaşılacağı gibi emredicidir. Yani aksi taraflarca kararlaştırılamaz. Aksi tavır hakim tarafından re’sen (kendiliğinden) dikkate alınır.Hukukta iyi niyet karinesi nedir?
mk. 3/1: “bir hakkin dogumu icin iyi niyet $art kilinan hallerde asl olan onun vucududur.” her türlü hukuki ilişkide iyi niyetin varlığı halihazırda varmış gibi kabul edilir.. iyi niyetin olmadığı, yani kötü niyetle yapılmış bir işlemin olduğu kanıtlanma suretiyle kabul edilebilir.Hakların kullanılmasında temel ilkeler nelerdir?
Hukuk dürüstlük ilkesi nedir?
Dürüstlük Kuralı, dürüst, namuslu ve makul kimselerin toplum içerisinde geçerli ahlaka, güvene ve dürüstlüğe dayalı olarak gerçekleştirdikleri davranışları sonunda meydana gelmiş ve herkesce belirlenen kuralların bütünüdür.
Hukuk düzeni kişilere çeşitli haklar ve yükümlülükler bahşeder. Kişiler dürüstlük kurallarına uygun davranarak kanunun amaç doğrultusunda işlem yapacak şekilde haklarını kullanmaya mecburdur aksi halde bu hakkın kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
Bir kimsenin, hukuken korunan bir menfaati olmaksızın hakkını kullanması ve bu kullanım sonucunda bir diğerinin yasal menfaatlerini çiğnemesi (zedelemesi) hukuken korunamaz (himaye edilemez). Aynı gerekçe iledir ki, bir hakkın, amacına aykırı olarak kullanılması da onun kötüye kullanımı mahiyetindedir.