AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakimlik ve savcilik teminati ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hakimlik ve savcılık teminatı ne anlama gelir?​

Hakimlik ve Savcılık Teminatı Hakim ve savcılar azlolunamazlar, kendileri istemedikçe Anayasa’da gösterilen yaştan önce emekliye ayrılamaz, bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar.

Bağımsız mahkemelerin yetki ve sorumlulukları nelerdir?​

Mahkemelerin bağımsızlığı ile yargının yasama ve yürütme organlarına karşı bağımsız yapısı; hakim ve savcıların bağımsızlığı ile de, yasama ve yürütme organlarına bağlı olmadan her türlü maddi ve manevi baskı, emir ve telkinden uzak Anayasaya, hukuka ve usul hükümlerine uygun olarak vicdani kanaatlerine göre yargı …

Savcı ve yargıçlar aynı güvence hangi anayasa?​

Savcı ve yargıçlar aynı güvence hangi anayasa?
Anayasa’nın 140. maddesinin üçüncü fıkrasında, yargıç ve savcıların nitelikleri, atanmaları, hak lan, ödevleri ile diğer özlük işlerinin mahkemelerin bağımsızlığı ve yargıçlık güvencesi esaslarına göre yasa ile düzenleneceği öngörülmüştür.

Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı 1982 Anayasasında nasıl düzenlenmiştir?​

Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı 1982 Anayasasında nasıl düzenlenmiştir?
1982 Anayasası’nın 138. maddesinin 3. fıkrasında yargının yasama organı karşısında bağımsızlığını korumak için özel bir hüküm konulmuştur: “Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.”

Hakimlik teminatı nedir ve neden gereklidir?​

Hâkimlik teminatı. MADDE 132. — Hâkimler görecvlerinde bağımsızdırlar. Anayasaya, ka nuna-, hukuka ve vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Hakimlerin görev teminatı nedir?​

Madde 4 – Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Mahkemelerin bağımsız olması ne anlama gelir?​

Mahkemelerin bağımsız olması ne anlama gelir?
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında, mahkemelere ve yargıçlara emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Bu organ ve makamlar, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

Bağımsız mahkemelerin görevi nedir?​

Bağımsız mahkemelerin görevi nedir?
yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapar; Adalet Bakanlığının, bir mahkemenin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlar; ayrıca, Anayasa ve …

2 Hâkim ve savcıların mesleki güvenceleri Anayasa’nın hangi maddesinde yer almaktadır?​

Anayasanın 140 ıncı maddesinde, hakimlerin, “mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı” esaslarına göre görev yapacakları belirtildikten sonra, “Hâkim ve savcıların nitelikleri, atanmaları, hakları ve ödevleri, aylık ve ödenekleri, meslekte ilerlemeleri, görevlerinin ve görev yerlerinin geçici veya sürekli olarak …

Yargı bağımsızlığı ilk defa hangi anayasada görülür?​

1961 Anayasası’nda büyük ölçüde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmış, ancak 1982 Anayasası’nın ilk hali ile tekrar geriye dönüş yaşanmıştır. 2010 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği ile Türkiye’de yargı alanında olumlu yönde önemli düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte, yasama organının Hâkimler ve …

Yargı yetkisinin bağımsız olması neden önemlidir?​

Yargı yetkisinin bağımsız olması neden önemlidir?
Yargı bağımsız olmalıdır. Eğer bir ülkede yargı bağımsız olmazsa adalet mahkemeler tarafından değil başka güçler tarafından sağlanır.O ülkede hukuksuzluk adaletsizlik olur. Böyle bir ülkede refah adalet ve eşitlik olmaz. Bu da ülke içinde kanunsuzluğun olmasına neden olur.

Yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı kavramları hangi ilke ile ilgilidir?​

Yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı kavramları hangi ilke ile ilgilidir?
Hâkimlerin bağımsızlığı ilkesi Hâkimler görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasaya ve kanuna uygun olarak kendi vicdani kanaatlerini kullanarak karar verebilir. Yasama ve yürütme organları mahkemenin vermiş olduğu karara uymak zorundadır.
 
Hakimlik ve Savcılık Teminatı, hakim ve savcıların bağımsızlığını korumak amacıyla Anayasa'da belirlenmiş güvencelerdir. Bu güvenceler şunları içerir:
1. Azlolunamama: Hakim ve savcılar, kendilerinin istemediği durumlar olmadıkça görevden alınamazlar.
2. Erken emekliye ayrılamama: Anayasa'da belirtilen yaşın öncesinde hakim ve savcılar emekliye ayrılamazlar.
3. Özlük haklarından yoksun kılınmama: Bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması gibi durumlar olsa bile hakim ve savcılar aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun bırakılamazlar.

Bağımsız mahkemelerin başlıca yetki ve sorumlulukları ise şunlardır:
1. Yasama ve yürütme organlarına karşı bağımsız olmaları.
2. Hakim ve savcıların her türlü maddi ve manevi baskıdan uzak, Anayasa'ya, hukuka ve usul hükümlerine uygun olarak vicdani kanaatlerine göre yargı yapmalarını sağlamak.

Hakimlik teminatı, hakimlerin görevlerinde bağımsız olmalarını garanti altına alır. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı 1982 Anayasası'nda ayrıca düzenlenmiştir. Bu kapsamda, Anayasa'nın ilgili maddesinde yargının yasama organı karşısında bağımsızlığını koruma amacıyla özel bir hüküm yer almaktadır.

Yargı yetkisinin bağımsız olması önemlidir çünkü hukuk devleti ilkesinin sağlanması, adaletin tesis edilmesi ve demokrasinin işleyişi açısından hayati öneme sahiptir. Eğer yargı bağımsız değilse, adaletin sağlanması mümkün olmaz ve hukuksuzluk ile adaletsizlik ortaya çıkar.

Yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı kavramları, hukuk devletinin temel ilkeleri olan hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlanması ilkesi ile ilgilidir. Bu kavramlar, hakimlerin görevlerini bağımsız bir şekilde yerine getirmelerini sağlar ve yasama ile yürütme organları arasında dengeyi korur. Bu sayede hukuk devleti ilkesi güvence altına alınmış olur.
 
Geri
Üst