AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hakimlerin bagimsizligi ilkesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.969
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakimlerin bağımsızlığı ilkesi nedir?​

Anayasa’nın 132. maddesinde: “Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna, hukuka ve vicdani kanaatlarına göre hüküm verirler. / Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.” …

Yargı bağımsızlığı hangi ilke?​

Yargı bağımsızlığı hangi ilke?
İlke: Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğünün ön koşulu ve adil yargılanmanın temel garantisidir. Bu nedenle hâkim, hem bireysel hem de kurumsal yönleriyle yargı bağımsızlığını korumalı ve bu konuda örnek teşkil etmelidir.

Hakimler davanın taraflarına danışmanlık yapabilir mi?​

4.15 Hâkim, davanın taraflarına menfaat karşılığı olmasa bile danışmanlık yapmaz. 4.16 Hâkim, kanunun açıkça izin verdiği haller dışında, mesleki veya bireysel hakemlik ya da arabuluculuk yapmaz veya yargı işlevi ifa etmez.

Hakimlerin teminatları nelerdir?​

Hakimlerin teminatları nelerdir?
Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi “hâkimlik teminatları” verilmiştir.
Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Hakimler kaç yaşına kadar çalışabilir?​

Hakimler ve savcılar altmışbeş yaşını bitirinceye kadar hizmet görürler; askeri hakimlerin yaş haddi, yükselme ve emeklilikleri kanunda gösterilir. Hakimler ve savcılar, kanunda belirtilenden başka, resmi ve özel hiçbir görev alamazlar.

Azledilmeme teminatı nedir?​

Azledilmeme teminatı nedir?

Hakimlerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı kuramları temel olarak hangi kanunda düzenlenmiştir?​

1982 Anayasası’na Göre Yargı Bağımsızlığı Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve ha- kimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez ve tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Yargı neden bağımsız olmalıdır?​

Yargı neden bağımsız olmalıdır?
Toplumda adalet duygusunun oluşmasına ve korunmasına neden olan bağımsız yargı, aynı zamanda çağın yönetim biçimi olan “hukuk devleti” olgusunun da olmazsa olmaz koşuludur. Anayasamız Cumhuriyetimizi, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlamıştır.

Yargı yetkisini bağımsız olması neden önemlidir?​

Yargı bağımsız olmalıdır. Eğer bir ülkede yargı bağımsız olmazsa adalet mahkemeler tarafından değil başka güçler tarafından sağlanır.O ülkede hukuksuzluk adaletsizlik olur. Böyle bir ülkede refah adalet ve eşitlik olmaz. Bu da ülke içinde kanunsuzluğun olmasına neden olur.

Bir hakim ne kadar maaş alır?​

Bir hakim ne kadar maaş alır?
Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | ORTALAMA
Hakim | 13.610 | 20.440

Hakim savcılar kaç yılda bir yer değiştirir?​

En az iki yıl çalışmanız gerekiyor, yani 2 yıl dolmadan tayin yapılmıyor. Gerçi 2 yıl değil, genelde 3-4-5 yıl geçtikten sonra tayinler yapılıyor.

Yargıçlık teminatı nedir?​

Yargıçlık teminatı nedir?
Yargıcın güvenceyle donatılması, onun yasama ve yürütme organının müdahalesinden korunmasını gerektiriyor. Bunu sağlamanın yolu da, yargıcın her türlü özlük işlerinin, idarenin dışında bir kurul tarafından yürütülmesinden geçiyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun kurulmasının nedeni bu.

Hakimlik ve savcılık teminatı ne demek?​

Hakimlik ve Savcılık Teminatı Hakim ve savcılar azlolunamazlar, kendileri istemedikçe Anayasa’da gösterilen yaştan önce emekliye ayrılamaz, bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar.

Yargı bağımsızlığı ve hâkim teminatı kavramları hangi ilke ile ilgilidir?​

Yargı bağımsızlığı ve hâkim teminatı kavramları hangi ilke ile ilgilidir?
Yargı bağımsızlığı ilkesinin varlık sebebi, esasen yargının tarafsız olmasını temin etmektir. Başka bir deyişle asıl amaç, yargının işlevini yerine getirirken tarafsız davranmasını sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak içinse gerekli olan öncelikle yargının bağımsız olmasıdır.

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı AIHS nin hangi hakkı düzenleyen maddesi kapsamındadır?​

Kişisel ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmede, “Herkesin yasayla kurulmuş, yetkili, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil ve açık olarak yargılanmaya hakkı vardır” (m.14/1).

Yargı bağımsız mı?​

Yargı bağımsız mı?
yargılama makamını işgal eden hakimlerin bağımsız olması, görev yaparken hiçbir etki ile baskı altında kalmaması ve hiçbir kişi veya merciden emir almaması, kısaca özgür olması demektir. bağımsızlık, hakimin keyfi hareket edebilmesi değil, tam tersine, hukuka bağlı olması anlamını taşır.

Ülkemizde yargı bağımsızlığı var mı?​

Hâkimler aynı zamanda yargı içinde de bağımsızdırlar. Baktıkları davalarda diğer mahkeme kararlarıyla bağlı olmaksızın kendi hukuki anlayışına göre karar verebilirler. Ancak istisnai olarak Anayasa Mahkemesi kararları ile içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı niteliktedir.

Yargının bağımsızlığı ne demek?​

Yargının bağımsızlığı ne demek?
Yargıçlar, görevlerinde bağımsızdırlar, Anayasaya, yasaya ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlarına göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında, mahkemelere ve yargıçlara emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
 
Hakimlerin bağımsızlığı ilkesi, hukukun üstünlüğünün temel koşulu ve adil yargılamanın güvencesidir. Anayasa'nın 132. maddesinde belirtildiği gibi, hakimler görevlerini yerine getirirken bağımsız olmalılar ve sadece Anayasa, kanun, hukuk ve vicdani kanaatlerine göre karar vermeleri gerekmektedir. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez veya tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin olmazsa olmaz koşullarından biridir. Hakimlerin bağımsızlığı, toplumda adalet duygusunun oluşmasına ve korunmasına katkı sağlarken, aynı zamanda hukuk devleti olgusunun gerekliliğini de vurgular. Yargının bağımsız olması, adaletin güvencesi olarak kabul edilir ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında önemli bir rol oynar.

Hâkimler, bağımsızlıklarını koruyabilmek için belirli teminatlara sahiptirler. Bunlar arasında aylık ve emekliden yoksun kılınmama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi hakimlik teminatları bulunmaktadır. Hakimler ve savcılar altmışbeş yaşına kadar görev yapabilirler ve belirli süreçlerde yer değişikliği yapabilirler.

Yargıçlık teminatı, yargıcın güvence altında olmasını ve yasama veya yürütme organlarından gelen müdahalelerden korunmasını sağlar. Hakimlik ve savcılık teminatı ise hakimlerin ve savcıların azlolunamayacağını, belirli yaşa kadar emekliye ayrılamayacaklarını ve özlük haklarından yoksun bırakılamayacaklarını belirtir.

Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı kuramları 1982 Anayasası'nda düzenlenmiştir. Bu kurallar, yargının bağımsızlığını ve hakimlerin teminatlarını korurken, yargının tarafsız ve adil olmasını sağlarlar. Uluslararası sözleşmelerde de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı önemli bir haktır ve adil yargılanma hakkını vurgular.

Sonuç olarak, yargının bağımsızlığı, hukuk devletinin vazgeçilmez bir unsuru olup, adaletin sağlanması ve toplumda güvenin oluşması için hayati öneme sahiptir. Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatları, demokratik bir toplumun gerekliliklerinden biridir ve yargının tarafsızlığını garanti altına alır.
 
Geri
Üst