- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hâkimler ve savcılar Yüksek Kurulu kaç üyeden oluşur?
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununa göre; Hâkimler ve Savcılar Kurulu onüç üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır. Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanlığı ilgili Bakan Yardımcısı Kurulun tabiî üyesidir.Hakim yasama organına bağlı mıdır?
Hakimler yasama karşısında bağımsızdırlar, çünkü yasama kimi hallerde gerekçe öznel iradeyi yansıtır şekilde kanun yapar ve fakat hakim nesnel iradeyi de dikkate alarak hukuku yapar.
Hâkimlik teminatı ne için vardır?
Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi “hâkimlik teminatları” verilmiştir.Hakim Azledilebilir mi?
Azlonulmak, kamu hukukundaki anlamı bakımından, bir kamu görevlisinin içinde bulunduğu statüsünün gerektirdiği görev ve yetkilerinden mahrum bırakılması demektir. Buna göre; hakimlerin, kanunlarının gerektirdiği görev ve yetkilerden mahrum bırakılmaları mümkün değildir.
TBMM Hakimler ve Savcılar Kuruluna kaç üye seçer?
TBMM Genel Kurulu, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, öğretim üyeleri ile avukatlar arasından belirlenen 21 adaydan 7’sini, Hakimler ve Savcılar Kurulunun yeni üyesi olarak seçecek.Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri kimlerdir?
BAŞKAN. BEKİR BOZDAĞ
Yargı nasıl bağımsız olur?
yargılama makamını işgal eden hakimlerin bağımsız olması, görev yaparken hiçbir etki ile baskı altında kalmaması ve hiçbir kişi veya merciden emir almaması, kısaca özgür olması demektir. bağımsızlık, hakimin keyfi hareket edebilmesi değil, tam tersine, hukuka bağlı olması anlamını taşır.Hâkim kaç yaşında emekli olur?
Hakimler ve savcılar altmışbeş yaşını bitirinceye kadar hizmet görürler; askeri hakimlerin yaş haddi, yükselme ve emeklilikleri kanunda gösterilir. Hakimler ve savcılar, kanunda belirtilenden başka, resmi ve özel hiçbir görev alamazlar. Hakimler ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.
Hakimlerin bağımsızlığı ilkesi nedir?
Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.Hakimin sorumluluğu nedir?
Hâkimler yargılama faaliyeti sırasında ya da idari görevlerini yerine getirirken davranışları ile kişilere zarar verebilir, idari kurallara aykırı davrana- bilir ya da işledikleri fiiller suç teşkil edebilir. Hâkimler bu davranışla- rı sebebi ile sorumlu tutulurlar.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini kim seçer?
Daire sayısı, üçten ikiye düşürüldü. Üyelerin seçiminde de yine cumhurbaşkanı, Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının yetkisi sürerken, Türkiye Büyük Millet Meclisi de üye seçme yetkisine sahip olmuştur.Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Nasıl Seçilir?
Kurulun TBMM tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular Meclis Başkanlığına yapılacak. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderecek. Komisyon her bir üyelik için 3 adayı, üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğuyla belirleyecek.