AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakimler ve Savcilar Kurulu dairelerince verilen kararlara kac gun icinde yeniden inceleme talebinde bulunulabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakimler ve Savcılar Kurulu dairelerince verilen kararlara kaç gün içinde yeniden inceleme talebinde bulunulabilir?​

Görüldüğü üzere 2802 sayılı kanunda söz konusu süreler hakim ve savcılar aleyhine daha uzun tutulmuştur. veya ilgililer, tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde, kararı veren daireden yeniden inceleme talebinde bulunabilir.

Savcı Nasıl Olunur?​

Savcı Nasıl Olunur?
Savcı olabilmek için kişinin Hukuk Fakültesinden mezun olması gerekir. Aynı zamanda bu kişinin fakülteden mezun olduktan sonra Adli Yargı sınavına girmesi gerekir. Adli Yargı sınavında ise toplam 100 soru yer alır. Hukuki Alan bilgisi ve 40 soruluk da genel kültür soruları bulunur.

Hakim savcının üstü aranır mı?​

Hakim savcının üstü aranır mı?
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.

Adli yargıda görev yapan hakimler görevden ayrıldıktan sonra kaç yıl avukatlık yapmaktan yasaklıdır?​

“Emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıların son beş yıl içinde hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerin yargı çevresinde görevden ayrılma tarihinden itibaren iki yıl süre ile avukatlık yapmaları yasaktır.

Savcı olmak kaç yıl sürer?​

Savcı olmak kaç yıl sürer?
Savcı olmak isteyen kişinin 4 yıllık Hukuk Fakültelerinde lisans eğitimi almaları gerekmekte olup Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarı elde etmelidir.

Hakimlerin üstü aranır mı?​

Hakimlerin üstü aranır mı?
Hakimin aracı aranır mı?​
2802 sayılı Kanunun 88. maddesinin 1. fıkrası çok nettir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında hakim ve savcılar aranamaz.

Savcıya ceza yazılır mı?​

Savcıya ceza yazılır mı?
yargıtay, trafik kurallarını ihlal eden hakim ve savcılara polisin ceza kesemeyeceğini, yaptırımın sadece yargı tarafından uygulanabileceğini açıkladı. hakimler ve cumhuriyet savcılarına elbette yaptırım uygulanacaktır; ama adli amiri oldukları merciler tarafından değil, daha üst yargı mercilerince.” denildi.
 
Hakimler ve Savcılar Kurulu dairelerince verilen kararlara yeniden inceleme talebinde bulunma süresi ile ilgili olarak belirtilen bilgilere göre, ilgililer kararı veren daireden on gün içerisinde yeniden inceleme talebinde bulunabilirler. Bu süre, tebliğ tarihinden itibaren işlemektedir ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun bu konuda belirli bir yasağının olduğunu belirtmek gerekir.

Savcı olabilmek için ise Hukuk Fakültesinden mezun olmanız ve Adli Yargı sınavına girmeniz gerekmektedir. Adli Yargı sınavı genelde 100 sorudan oluşmaktadır ve hukuki alan bilgisi ile genel kültür sorularını kapsar. Başarılı olmanız durumunda savcı olabilirsiniz.

Hakim ve savcıların suç işlediği iddialarının soruşturulmasıyla ilgili olarak 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun ilgili maddesine göre, hakim ve savcılar hakkında suç işlediği iddialarıyla ilgili arama, yakalama ve sorgulama gibi adımların farklı prosedürlere tabi olduğu belirtilmektedir.

Adli yargıda görev yapan hakimlerin veya savcıların görevden ayrıldıktan sonra belirli bir süre avukatlık yapmaları yasaklanmıştır. Bu süre genellikle iki yıldır ve hizmet gördükleri yargı çevresinde avukatlık yapmaları engellenmektedir.

Savcı olabilmek için 4 yıl boyunca Hukuk Fakültesinde lisans eğitimi almanız gerekmektedir. Sonrasında Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olmanız halinde savcı olmaya hak kazanabilirsiniz.

Hakimlerin üzerinin aranıp aranmadığı konusunda ise belirli yargılamalar yapıldığını ve belirli durumlar haricinde hakim ve savcıların üzerinin aranamayacağını belirten yasal düzenlemelere uyulduğunu belirtmek gerekir.

Savcılara ceza yazılıp yazılamayacağı konusunda ise Yargıtay tarafından trafik kurallarını ihlal eden hakim ve savcılara sadece yargı tarafından yaptırım uygulanabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, hakimler ve savcılar da trafik kurallarına uymakla yükümlüdürler ve yasalara riayet etmelidirler.
 
Geri
Üst