- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.274
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hakimler hangi davalara bakamaz?
Hakim aşağıdaki hallerde davaya bakamaz: Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.Hakimin çekinmesi nedir?
Hakimin çekinmesi; hakimin davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı haller (görev yasağı, yasaklılık hali) ile tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerin varlığı halinde kendiliğinden davaya bakmaktan çekinmesidir. (CMK m.30).Hakimin yasaklılık sebepleri nelerdir?
Madde Metni a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında. ç) Kendisi ile arasında evlatlık bağı bulunanın davasında.
Hakim izne çıkarsa ne olur?
Merhaba, Hakimin izinde olması nedeniyle veya başka bir sebeple duruşmaya çıkamayacak olması halinde, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığının belirlediği bir diğer hakim duruşmaya çıkabilir. Bunda tabi hakim ilkesine aykırı bir durum yoktur.Sadece kanaatle hakim ceza verebilir mi?
Anayasa Madde 138′ de: “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak Vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.” Hâkimin vicdani kanaatinin sınırı Özel Hukuk ve Ceza Hukukunda farklıdır. Özel Hukukta “Ağırlıklı delil” ölçütü kıstastır.Hakim davayı neden reddeder?
Özellikle aşağıdaki hâllerde, hâkimin reddi sebebinin varlığı kabul edilir: a) Davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması. b) Davada, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması.
Hakimin reddi istemini kim inceler?
(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.Hakim değişirse ne olur?
Adliyede yapılan bu davalarda bazen hâkimler tayin aldıkları için ya da farklı bir durumdan ötürü, Adliyede olamazlar. Böyle olan durumlarda, davanın celsesine başka bir hâkim girmektedir. Boşanmada hâkim değişikliği sebebiyle davanın ilerlemesinde, farklı bir durum olmaz. Yani sistem aynı şekilde ilerler.Nişanlılık yasaklılık sebebi mi?
6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi Maddeye, nişanlılık da yasaklılık sebebi olarak ilave edilmiştir.
Hakimin Yasaklılığı ve reddi nedir?
Hakimin yasaklılığı, hakimin davada tarafsız kalamayacağına kesin gözüyle bakılan durumlar için geçerli iken; hakimin reddinde ise hakimin davada tarafsız kalamayacağına ilişkin şüpheler bulunmaktadır. Yasaklılık sebeplerinin varlığı halinde hakim davaya kesin olarak bakamaz, çekinmek zorundadır.Hakim mazereti kabul etmek zorunda mı?
Mazeretin haklı sebebe dayanması halinde, hâkimin mazereti kabul etmesi gerekmektedir. Davacı vekilinin mazeret dilekçesinde, mazeretinin dayanakları gösterildiğinden mazeret talebinin kabulüne karar verilmelidir.Mahkemeye mazeret nasıl bildirilir?
Hukuk mahkemesine sunulacak dilekçeler için hukuk ön büroya, ceza mahkemelerine sunulacak mahkemeler için ceza ön büroya başvurulmalı, yazılan dilekçe onaylatılmalıdır, ön büro olmayan adliyelerde ise ilgili mahkemenin kalemine sunulmalı ve mazeret dilekçesinin hakime havale edilmesi gerekmektedir.