AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakimiyet i Milliye gazetesi nedir kisa bilgi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.465
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakimiyet i Milliye gazetesi nedir kısa bilgi?​

Hâkimiyet-i Milliye (Osmanlıca: حاكميت مليه), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

Minber gazetesi neden çıkarıldı?​

Gazetenin asli amacının Mustafa Kemal`i İzzet Paşa hükümetinde veya onun yerine kurulacak olan yeni hükümette belirleyici bir konuma getirmek olduğu anlaşılmaktadır.

Irade i Milliye gazetesinin çıkarılmasının nedeni nedir?​

Irade i Milliye gazetesinin çıkarılmasının nedeni nedir?
Kuruluşu. Milli Mücadele’nin esaslarını anlatmak, millî mücadele karşıtı propagandalara yanıt vermek üzere bir gazete çıkarılması, Sivas Kongresi’nin 11 Eylül 1919’da gerçekleşen sekizinci oturumunda kararlaştırıldı. Gazeteye Mesul Müdür bulma görevi, Kongre’nin Sivas delegesi Rasim Bey (Başar)’e verildi.

Hakimiyeti Milliye ilkesi nedir?​

Hakimiyeti Milliye ilkesi nedir?
Mustafa Kemal’in millî hakimiyet prensibi, Amasya Tamimi’nde (22-23 Haziran 1919) şöyle yer almıştır. “Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin kendi istek ve kararı kurtaracaktır.

Minber isimli gazete ne zaman çıktı?​

Basınla yakından ilgilenen Mustafa Kemal Paşa, Ali Fethi (Okyar) Bey ile Minber gazetesinin ortakları arasındadır. Minber gazetesi yayın hayatı- na 1 Kasım 1918’de başlamış, her gün yayımlanarak 22 Aralık 1918’de son yayımını yapmıştır.

14 Eylül 1919 da ne oldu?​

14 Eylül 1919’da Sivas’ta yayınlanmaya başlayan İrade-i Milliye gazetesi Mustafa Kemal tarafından Heyet-i Temsiliye adına kurulmuş ve çıkış izni Sivas gençlerinden Demircioğlu Selahattin (Ulusalerk) adına alınmıştır.

Hakimiyeti Milliye Bayramı hangi olayı anar?​

Hakimiyeti Milliye Bayramı hangi olayı anar?
bu bayram, tbmm’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 nisan millî bayramı ve 1 kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 nisan millî bayramı’yla birleştirilen hâkimiyet-i milliye bayramı ile himaye-i etfal cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki …

Hâkimiyet anlayışı kime verilmiştir?​

Hâkimiyet anlayışı kime verilmiştir?
Atatürk, 1923 yılında yaptığı bir başka konuşmada, T.B.M.M.’nin bütün programlarında tam bağımsızlık ve kayıtsız şartsız millî hâkimiyet ilkelerinin esas alındığını ifade etmiştir (Söylev ve Demeçler, 1997 [C.2]: 61).
 
Hâkimiyet-i Milliye gazetesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da yayınlanmaya başlayan, Mustafa Kemal Paşa'nın başkanlığını yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi'nin yayın organı olan Türkçe bir gazetedir. 10 Ocak 1920 tarihinde yayın hayatına başlayan gazetenin amacı; Milli Mücadele'nin esaslarını anlatmak, milli mücadeleye karşı propaganda yapılmasına cevap vermek ve halkı bilinçlendirmekti.

İrade-i Milliye gazetesinin çıkarılma nedeni ise, Milli Mücadele'nin esaslarını anlatma, milli mücadele karşıtı propagandalara yanıt verme ve halkı bilinçlendirme amacıyla bir gazete çıkarılması kararı alındığı için ortaya çıkmıştır. Sivas Kongresi'nin 11 Eylül 1919 tarihli oturumunda bu karar alınmış ve gazetenin sorumluluğu Sivas delegesi Rasim Bey'e verilmiştir.

Hakimiyeti Milliye ilkesi ise, Mustafa Kemal'in vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını koruma prensibidir. Amasya Tamimi'nde (22-23 Haziran 1919) bu ilkeyi şu şekilde açıklamıştır: "Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin kendi istek ve kararı kurtaracaktır."

Hakimiyeti Milliye Bayramı ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının birinci yılından itibaren kutlanmaya başlanan bir milli bayramdır. 23 Nisan Milli Bayramı ile birleştirilmiş olup, 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasının ardından 23 Nisan'da kutlanmaya başlamıştır. Bu bayram aynı zamanda Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927 yılında ilan ettiği bir bayrama da denk gelmektedir.

Hâkimiyet anlayışı ise, tam bağımsızlık ve kayıtsız şartsız milli hâkimiyet ilke ve anlayışının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından benimsendiğini ve esas alındığını ifade etmiştir. Bu prensibe göre, Türk milletinin kendi kaderini tayin etme hakkı ve egemenliğine dayalı bir yönetim anlayışı benimsenmiştir. Bu ilke, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşlarından birini oluşturmaktadır.
 
Geri
Üst