AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakimin verdigi karar bozulur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakimin verdiği karar bozulur mu?​

Buna göre hâkim veya mahkemece verilen karar veya hükümlerin kanun yararına bozma konusu yapılabilmesi için istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmesi gerekmektedir.

Bozulan dava ne olur?​

Bozma kararında başka bir karara hükmedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz. Yargıtay bozduğu dosyayı hükmü veren mahkemeye iade eder.

Mahkemede bozma ne anlama gelir?​

Mahkemede bozma ne anlama gelir?
Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Kanun yararına bozma süresi var mı?​

Kanun yararına bozma süresi var mı?
Kanun yararına bozma yolunda başvuru süresi-sınırlaması yoktur. Hakkınızda kesin nitelikte hüküm verildikten 3 yıl sonra da bu yola başvurulmasını isteyebilirsiniz. İnceleme dosya üzerinden yapılır, duruşma açılmaz.

Mahkeme kararı bozulur mu?​

Ceza Mahkemeleri tarafından verilen temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olan veya kararda kanuna aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı kararın Yargıtay’ca bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı olarak bildirir. Bu talebe karşı Yargıtay Ceza Dairesince olumlu veya olumsuz bir karar verilir.

Yargıtay cezayı bozarsa ne olur?​

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Istinafta dava bozulursa ne olur?​

Istinafta dava bozulursa ne olur?
İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bu nedenle hukuksal alanda vatandaşlar için oldukça önemli bir kanun yoludur. Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar.

Kanun yararına bozma ne zaman yapılır?​

Kanun yararına bozma ne zaman yapılır?
Kanun yararına bozma, Hakim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümde hukuka aykırılık bulunduğu zaman başvurulan kanun yoludur.

Kesin karar bozulur mu?​

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı “kesinleşmiş mahkeme kararı” haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda “kesinleşmiş mahkeme kararının” bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

2 YIL 1 AY ceza bozulur mu?​

Yargılama neticesinde sanığın mahkum olduğu cezanın miktarı 2 yıl veya daha az ise hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Yani, mahkeme tarafından verilen ceza 2 yıl 1 ay ise diğer koşullar gerçekleşse bile ceza miktarı nedeniyle sanık hiçbir şekilde ceza erteleme kurumundan faydalanamayacaktır.
 
Hâkimin verdiği kararın bozulması için istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş olması gerekmektedir. Bozma kararında sadece kararı bozarak hüküm vermez, dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine iade eder. Yargıtay da bozulan dosyayı bizzat karara bağlayamaz, hükmü veren mahkemeye geri gönderir.

Mahkemede bozma kararı, mahkemenin verdiği hükmü bozarak dosyayı yeniden ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine gönderir. Bu durumda mahkemenin verdiği hüküm kesinleşmez ve karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm bulunmamaktadır.

Kanun yararına bozma süresi konusunda ise belirli bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Hakkınıza kesin nitelikte hüküm verildikten 3 yıl sonra da kanun yararına bozma yoluna başvurabilirsiniz. Dosya üzerinden yapılan incelemede duruşma açılmaz.

Yargıtay ceza mahkemesi tarafından verilen kararın temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olması veya kararda kanuna aykırılık bulunması durumunda, Adalet Bakanlığı kararın Yargıtay tarafından bozulması için talepte bulunabilir. Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm kesinleşmez ve dosya yeniden ilgili mahkemeye gönderilir.

Istinafta dava bozulması durumunda ise yeniden yargılama süreci başlar ve kararın bozulmasına karar veren mahkeme dosyayı yeniden inceler. Kanun yararına bozma da hukuka aykırılık bulunduğunda başvurulan bir kanun yoludur, belirli bir süre sınırlaması bulunmamaktadır.

Kesinleşmiş mahkeme kararının normal şartlar altında bozulması mümkün değildir. Ancak mevzuata ve usule uygun şekilde tamamlanmış bir şekilde yapılan itirazlar sonucunda yeniden değerlendirilebilir.

Son olarak, 2 yıl 1 ay cezanın bozulup ertelenmesi durumuyla ilgili olarak, eğer ceza 2 yıl veya daha az ise hapis cezasının ertelenmesi mümkün olabilir. Ancak 2 yıl 1 ay ceza durumunda diğer koşullar gerçekleşse bile ceza miktarı nedeniyle erteleme kurumundan faydalanılamayacaktır.
 
Geri
Üst