- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hakimin takdir yetkisi nedir kısaca?
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 4 üncü maddesinde “Hakimin takdir yetkisi” düzenlenmiştir. Buna göre, Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hâkim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir.Idarenin bağlı yetkisi nedir?
Bağlı yetki idarenin belli koşul ve durumların gerçekleşmesi halinde mutlaka belli bir çözümün benimsenerek belli bir idari işlemi yapmak zorunda olmasıdır. Bağlı yetki halinde idare belli koşul ve durumların gerçekleşmesi halinde mutlaka kanunda bulunan işlemi yapmak ya da kararı almak zorundadır.Amirin takdir yetkisi nedir?
Takdir yetkisi, hukuk kurallarıyla idarenin nasıl ve hangi yöntemle hareket edeceğinin belirlenmediği hallerde, idareye bu boşluğun doldurulabilmesi, somut ihtiyaçlara en uygun cevabı verilebilmesi için tanınan serbest karar alma veyahut mevcut seçeneklerden birini özgürce seçebilme iradesidir.
Takdir yetkisi nelerdir?
Takdir yetkisi idarenin belli şart ve durum koşulların ortaya çıkması durumlarında belirli bir işlemi yapıp yapmama hususunda ve kanunda öngörülen farklı çözümler arasında bir tercih yapmak konusunda serbest bırakılması halidir. İdarenin amacı kamu hizmetlerinin aksamadan yerine getirilmesi ve kamunun yararıdır.Takdir yetkisi nerede kullanılır?
1- Hakim takdir yetkisini ancak bu yetki kendisine kanunla verildiği hallerde kullanabilir. 2- Hakime takdir yetkisi tanındığı hallerde hakim bu yetkiyi kullanmak zorundadır. 6- Hakime takdir yetkisi kural içi boşluk varsa söz konusu olur. Yani kural içi boşluk durumunda hakim takdir yetkisini kullanır.Takdir yetkisi nedir hukuk?
Eğer örf ve adet hukukunda hüküm varsa o uygulanır. Bir hukuki uyuşmazlığın çözümlenmesinde hem yazılı hem de yazısız kaynaklarda hüküm bulunmaması durumunda karşılaşılan boşluk türüne “hukuk boşluğu” adı verilir.
Takdir yetkisi, belirli olguların varlığı halinde, İdarenin serbestçe ya da mevcut seçeneklerinden birini uygun gördüğünce tercih ederek karar alabilme imkânıdır.
Idarenin takdir yetkisi ne demek?
Bir başka tanıma göre takdir yetkisi, belli olguların varlığı halinde, idarenin serbestçe ya da mevcut seçeneklerden birini uygun gördüğünce tercih ederek karar alabilme imkanıdır8.