AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakimin hukuki sorumlulugundan dogan dava hangisine karsi acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakimin hukuki sorumluluğundan doğan dava hangisine karşı açılır?​

(1) Hâkimlerin yargılama faaliyetinden dolayı aşağıdaki sebeplere dayanılarak Devlet aleyhine tazminat davası açılabilir: a) Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması.

Hakime dava açılabilir mi?​

Hakime dava açılabilir mi?
Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Devlet aleyhine açılacak tazminat davalarında ise söz konusu işlem ve kararların “kanuna ve hukuka aykırı” olması temel kıstas olacak.

Yargı Örgütü Hukuku neyi inceler?​

Yargı Örgütü Hukuku neyi inceler?
Yargı örgütü hukuku, yargı işlevini yerine getirmekle görevli mahkemelerin kuruluşunu, görevlerini, işleyişini ve birbirleriyle ilişkilerini, yargılama ilkelerini, yargılama sürecine katılanların görev ve yetkilerini belirleyen hukuk kurallarını inceleyen hukuk dalıdır. Yargı örgütü hukuku, kamu hukukunun bir dalıdır.

Hakimin hukuki sorumluluğunda tazminat davası hangi mahkemede görülür?​

Tazminat davası, zarara uğrayanın kendisi, yasal temsilcisi ya da özel yetkili vekili tarafından açılacak, Devlet davalı olarak gösterilecektir. Tazminat istemini incelemeye yetkili ve görevli mahkeme CMK’nun 142/2. maddesi gereğince, mağdurun oturduğu yer ağır ceza mahkemesidir.

Hakimin sorumluluğuna ilişkin dava nerede açılır?​

Hakimin sorumluluğuna ilişkin dava nerede açılır?
Abstract. Hâkimin hukukî sorumluluğu Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda özel olarak düzenlenmiştir. Bu kapsamda Devlet aleyhine açılacak olan davalar üst derece mahkemeleri tarafından ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülecektir.

Yargı personeli kimlerdir?​

Yargı personeli kimlerdir?
Mahkemelerde, mahkemenin ve dairenin işlerini görmek üzere, bağlı oldukları hakim ya da daire başkanının denetimi altında yürütülen yazı işleri hizmetlerinden sorumlu mahkeme kalemi bulunmakta ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği’nde belirtilen adliye memurları, yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, memur, mübaşir.
 
Hakimin hukuki sorumluluğundan doğan dava hangisine karşı açılır?

Hakimlerin yargılama faaliyetinden dolayı aşağıdaki sebeplere dayanılarak Devlet aleyhine tazminat davası açılabilir: Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması durumunda tazminat davası açılabilir. Yani, hakimin hukuki sorumluluğundan doğan dava, Devlet aleyhine tazminat davası şeklinde açılır.

Hakime dava açılabilir mi?

Hakim ve savcılar hakkında sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilir. Bu tazminat davalarında, işlem veya kararın "kanuna ve hukuka aykırı" olması temel bir kıstastır. Yani, hakime bireysel olarak dava açılamaz, ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilir.

Yargı Örgütü Hukuku neyi inceler?

Yargı örgütü hukuku, yargı işlevini yerine getirmekle görevli mahkemelerin kuruluşunu, görevlerini, işleyişini ve birbirleriyle ilişkilerini, yargılama ilkelerini, yargılama sürecine katılanların görev ve yetkilerini belirleyen hukuk kurallarını inceleyen hukuk dalıdır. Kamu hukukunun bir dalı olan yargı örgütü hukuku, yargı aktörlerinin görev ve sorumluluklarını düzenler.

Hakimin hukuki sorumluluğunda tazminat davası hangi mahkemede görülür?

Hakimin hukuki sorumluluğundan kaynaklanan tazminat davaları, zarar gören kişi, yasal temsilcisi veya özel yetkili vekili tarafından açılabilir ve Devlet davalı olarak gösterilir. Bu tazminat davaları, mağdurun oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde CMK'nun 142/2. maddesi gereği görülür.

Hakimin sorumluluğuna ilişkin dava nerede açılır?

Hakimin hukuki sorumluluğuna ilişkin dava, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda özel olarak düzenlenmiştir. Bu kapsamda, Devlet aleyhine açılacak olan davalara üst derece mahkemeleri tarafından ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakılır. Dolayısıyla, hakimin sorumluluğuna ilişkin dava, üst derece mahkemelerinde görülür.

Yargı personeli kimlerdir?

Yargı personeli, mahkemelerde ve dairelerde görev yapan ve mahkeme işlerini yürüten yazı işleri hizmetlerinden sorumlu olan kişilerdir. Bu kapsamda adliye memurları, yazı işleri müdürleri, zabıt kâtibi, memurlar, mübaşirler yargı personeli olarak kabul edilir ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği'nde belirtilen görevleri icra ederler.
 
Geri
Üst