AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakimin davadaki yetkileri hangi ilkeler tarafindan belirlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.354
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakimin davadaki yetkileri hangi ilkeler tarafından belirlenir?​

TALEPLE BAĞLILIK İLKESİ Taleple bağlılık ilkesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 26. maddesinde; ”(1) Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir.

Uygulanacak bir hukuk kuralının bulunmadığı hallerde hakim karar verirken nelerden yararlanır?​

Uygulanacak bir hukuk kuralının bulunmadığı hallerde hakim karar verirken nelerden yararlanır?
Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

Hakim ne zaman tahkikatın genişletilmesine karar verebilir?​

İddia ve Savunmanın Genişletilmesi veya Değiştirilmesi Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia veya savunmasını genişletebilir yahut değiştirebilir.

Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?​

Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?
Hukuk Genel Kurulu 2016/1420 Esas ve 2020/990 Karar sayılı ilamında “Dava malzemesinin taraflarca getirilme ilkesi, dava malzemelerinin mahkemeye kimin tarafından getirileceğiyle ilgili bir ilkedir. Buna göre, hâkim kendiliğinden, taraflarca ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz, hükmüne esas alamaz.

Hâkim takdir yetkisini nasıl kullanır?​

Hakimin Takdir Yetkisi
- Hakim takdir yetkisini ancak bu yetki kendisine kanunla verildiği hallerde kullanabilir.
- Hakime takdir yetkisi tanındığı hallerde hakim bu yetkiyi kullanmak zorundadır.
- Hakime takdir yetkisi tanınıp tanınmadığını hakim kanun maddesini yorumlayarak anlar.

Hâkim bir uyuşmazlığın çözümünde olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan bir hukuk kuralı bulamadığında ne yapar?​

Hâkim bir uyuşmazlığın çözümünde olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan bir hukuk kuralı bulamadığında ne yapar?
uyuşmazlığa uygulayabileceği yazılı veya yazılı olmayan herhangi bir hukuk kuralı bulamadığı takdirde, kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacaksa bir kural koyar ve bu kural çerçevesinde somut uyuşmazlığı çözer..

Hakimin hukuk yaratarak değil de takdir yetkisini kullanarak doldurduğu boşluğa ne ad verilir?​

1) Kural İçi Boşluk Bu tür boşluklar hakimin “takdir yetkisi”ni kullanması ile doldurulur.

Yanlış karar veren hakim nereye şikayet edilir?​

Yanlış karar veren hakim nereye şikayet edilir?
Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK’ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: “Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir.

Hâkime hanım doğru mu?​

Hakimenin osmanlıca sözlüğündeki karşılığı KADIN HAKİM. Yani kullanım doğru.Benim önerim TÜRKÇE kullanalım.YARGIÇ… Ne dersiniz?? Hakime’nin sözcük anlamı kadın hakim olabilir.

Tahkikat aşamasında neler yapılır?​

Tahkikat aşamasında neler yapılır?
Tahkikat aşaması hakimin en aktif rol oynadığı ve en uzun süren yargılama aşamasıdır. Bu aşamada taraflar ve tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır, keşif yapılır, gerekli araştırmalar varsa yapılır, deliller incelenerek dava konusu vakıa ve iddialar değerlendirilir.

Davada taraf ehliyeti ne demektir?​

Taraf ehliyeti, medenî hukuktaki hak ehliyetinin usul hukukunda büründüğü şekildir. Medenî hukuktaki haklara ve borçlara sahip olma ehliyeti hak ehliyetini oluşturmakta, gerçek ve tüzel kişiler bakımından geçerli olmaktadır.

Taraflarca getirilme ilkesi hangi davalarda olur?​

Taraflarca getirilme ilkesi hangi davalarda olur?
Taraflarca getirilme ilkesine göre: Kanunda öngörülen istisnalar dışında, hakim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz. Kanunla belirtilen durumlar dışında, hakim, kendiliğinden delil toplayamaz.
 
Hakimin davadaki yetkileri hangi ilkeler tarafından belirlenir?

Hakimin davadaki yetkileri belirlenirken bazı temel ilkeler ve kurallar bulunmaktadır. İşte bunlardan bazıları:

1. **Taleple Bağlılık İlkesi:** Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26. maddesinde belirtilen taleple bağlılık ilkesine göre, hakim tarafların talepleri doğrultusunda karar vermelidir. Tarafların talebi dışında karar veremez ya da talepten fazlasına hükmedemez.

2. **Uygulanabilir Hukuk Kuralı Bulunmaması Durumunda Yararlanılan Kaynaklar:** Kanunda hüküm bulunmayan durumlarda hakim, örf ve âdet hukukuna, bu da yoksa kendi takdiri ile bir karar verir. Bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından da yararlanabilir.

3. **Takdir Yetkisi:** Hakim, kanunla verilen takdir yetkisini kullanabilir ve gerektiğinde bu yetkiyi kullanmak zorundadır. Takdir yetkisinin tanınıp tanınmadığını yorumlayarak anlar.

4. **Olaya Uygulanacak Kural Bulunamadığında:** Bir uyuşmazlıkta olaya uygulanacak hukuk kuralı bulunamadığında hakim, kendisi kanun koyabilseydi bu durumda ne yapacağını düşünerek bir kural belirler ve bu kurala göre karar verir.

5. **Kural İçi Boşluk ve Takdir Yetkisi:** Hakimin kural içi boşluğu doldurduğu durumlarda, buna takdir yetkisinin kullanılması ile karar verilir.

6. **Taraflarca Getirilme İlkesi:** Hakim, dava malzemesinin taraflarca getirilme ilkesine göre hareket etmelidir. Taraflarca ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz ve hükmüne esas alamaz.

Bu ilkeler ve kurallar, hakimin dava sürecindeki yetkilerini belirler ve adil bir yargılama sürecinin temelini oluşturur.
 
Geri
Üst