Hakime tazminat davasi acilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hâkime tazminat davası açılabilir mi?​

Buna göre de hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili yaptıkları işlem ve verdikleri karar nedeniyle haklarında tazminat davası açılamayacak. Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Hakimin sorumluluğuna ilişkin dava nerede açılır?​

Hakimin hukuki sorumluluğu görevli mahkeme; sorumlu hakimin görev yaptığı mahkemeye göre Yargıtay ilgili hukuk dairesi, Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesi ve Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi olarak belirlenmiştir.
Devlete karşı tazminat davası nereye açılır?
Ticari nitelikte olmayan tüm tazminat davaları, talep edilen tazminat miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Devletin, yani idarenin işlem ve eylemleri nedeniyle zarara uğrayanların açtığı tazminat davasına “tam yargı davası” denilmektedir.
Devlet aleyhine açılan sorumluluk davası nedir?
Yargıcın karar, eylem ve davranışından zarar gören gerçek veya tüzelkişidir. Yargıçların yargılama faaliyetinden meydana gelen zararlardan dolayı Devlet aleyhine tazminat davası açılabilir. Davalı, Adalet Ba- kanlığı değil, Devlet; yani Hazine’dir (yani, Maliye Hazinesi).

Hakimin reddi hangi mahkeme?​

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin başkan ve üyelerinin reddi istemi, reddedilen başkan ve üye katılmaksızın görevli olduğu dairece incelenerek karara bağlanır. Ret isteminin kabulü halinde, davaya bakmakla bir başka hâkim veya mahkeme görevlendirilir.

Devlet aleyhine tazminat davası nerede açılır?​

Hâkime rücu davası nedir?
(2) Tazminat davasının açılması, hâkime karşı bir ceza soruşturmasının yapılması yahut mahkûmiyet şartına bağlanamaz. (3) Devlet, ödediği tazminat nedeniyle, sorumlu hâkime ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde rücu eder.
Hakim değişirse ne olur?
Adliyede yapılan bu davalarda bazen hâkimler tayin aldıkları için ya da farklı bir durumdan ötürü, Adliyede olamazlar. Böyle olan durumlarda, davanın celsesine başka bir hâkim girmektedir. Boşanmada hâkim değişikliği sebebiyle davanın ilerlemesinde, farklı bir durum olmaz. Yani sistem aynı şekilde ilerler.
Öncelikle vatandaşımız, hakim yada savcı hakkında ihbar nereye yapılır? sorusunu sormaktadır. Bu tip ihbarları vatandaşlarımız, polise, jandarmaya, cumhuriyet savcılıklarına yada adalet bakanlığına yapabilir. Yapılan ihbarlar,kurumlar aracılığı ile Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne iletilir.
Kamu idarelerine karşı sadece kusurlu oldukları durumlarda değil, eylem veya işlemde hiçbir kusurları bulunmasa bile tam yargı davaları açılabilir. Hukukumuzda kusursuz sorumluluk halleri içtihatlarla gelişmiştir. Kusursuz sorumluluk halleri meslekî risk, sosyal risk gibi sebeplere dayanabilmektedir.
 
Geri
Üst