AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakim ve savci atamalarini kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.735
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakim ve savcı atamalarını kim yapar?​

Yargıtay ve Danıştay genel kurulları, kendi daire başkanları ve üyeleri arasından göstereceği adaylardan, devlet başkanı (Cumhurbaşkanı) tarafınca ikişer asıl ve yedek üye seçilecekti. Ayrıca Adalet Bakanı Müsteşarı ile Özlük İşleri Genel Müdürü de kurulun üyelerinden olacaktı.

Insan Hakları Mahkemesi yargıçları hangi yöntemle belirlenir?​

Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler. Ancak hâkimler, her durumda yetmiş yaşında emekli olurlar.

Savcı kime denir?​

Savcı kime denir?
Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık ceza muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır.

Hakimlerin adaylığa atanmaları kim tarafından yapılır?​

Hakimlerin adaylığa atanmaları kim tarafından yapılır?
Atamalar, ilgililerin adaylığa giriş derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeler üzerinden Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun atamaya ilişkin tüm kararları Resmî Gazetede yayımlanır.

Avrupa insan hakları mahkemesinin özellikleri nelerdir?​

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sözleşmeye taraf olan devletlerin sayısına eşit sayıdaki hâkimlerden oluşmakta ve hâkimler, mahkemeye geldikleri devlet adlarına değil, kendi adlarına mahkemeye katılma sahip olurlar. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

Siyasi partinin kapatılması için kaç üyenin oyu gerekir?​

Madde. Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Anayasa değişikliklerinde iptale ve siyasî parti davalarında kapatılmaya karar verebilmesi için beşte üç oy çokluğu şarttır. Şekil bozukluğuna dayalı iptal davaları Anayasa mahkemesince öncelikle incelenip karara bağlanır.
 
Hakim ve savcı atamalarının nasıl yapıldığına dair detaylı bilgiler paylaşılmış. Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının aday önerme süreci, devlet başkanı (Cumhurbaşkanı) tarafından seçilen asıl ve yedek üyeler, Adalet Bakanı Müsteşarı ve Özlük İşleri Genel Müdürü gibi kurul üyelerinin belirlenmesine kadar olan süreci açıklamışsınız. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlarının seçim süreci ve görev süreleriyle ilgili bilgiler de yer almış.

Savcılar, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişilerdir. Savcılık, ceza muhakemesinde iddia görevini üstlenerek devlet adına ceza davası açan mercidir.

Hakimlerin adaylığa atanmaları ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılır. Adayların derece ve kademesine bir ilave yaparak belirli bir derece ve kademeye atanmaları sağlanır. Bu atama süreci Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararlarıyla gerçekleşir ve Resmî Gazetede yayımlanır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hakkında da bilgi verilmiş; mahkemenin üye hâkimlerinden oluşma şekli ve hâkimlerin devlet adına değil kendi adlarına katılım hakkına sahip olmaları vurgulanmış. Ayrıca hâkimlerin 9 yıllık bir süre için seçildikleri ve yalnızca bir dönem görev yapabildikleri belirtilmiş.

Siyasi partilerin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde kaç üyenin oyu gerektiği konusunda da bilgi verilmiş. Siyasî parti davalarında kapatılma kararı için beşte üç oy çokluğunun şart olduğu aktarılmış. Bu bilgilendirmeyle konuyla ilgili detaylı bir içerik sunulmuş.
 
Geri
Üst