Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hakim rusvet alirsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.830
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakim rüşvet alırsa ne olur?​

Rüşvet alan veya talebinde bulunan ya da bu konuda anlaşmaya varan kişinin; yargı görevi yapan (avukat, hakim, savcı), hakem, bilirkişi, noter veya yeminli mali müşavir olması halinde, verilecek ceza 1/3’ten 1/2’sine kadar artırılır (TCK md. 252/7).

Karaborsacılık cezası ne kadar?​

Söz konusu maddede ‘belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ ibaresi yer almaktadır.

Kimdir rüşvet suçu?​

Kimdir rüşvet suçu?
Rüşvet Suçu Nedir? ( TCK md.252) Rüşvet suçu, bir tarafta “rüşvet veren” gerçek kişi ile diğer tarafta “rüşvet alan” kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vs.) bulunduğu her zaman birden fazla failin olduğu kamu idaresinin güvenirliğine karşı işlenen çok failli bir karşılaşma suçudur.

Peki, rüşvet karşılığında bir anlaşma yapılması gerekir?​

Peki, rüşvet karşılığında bir anlaşma yapılması gerekir?
Yani, rüşvet vermeyi vaad eden kişi ile rüşvet karşılığında bir işi yapmayı veya yapmamayı vaad eden kamu görevlisi arasında kendi özgür iradeleriyle bir anlaşma yapılması gerekir. Rüşvet anlaşması, rüşvet alan ile rüşvet veren arasında aynı amacın gerçekleşmesine hizmet eden bir suç anlaşmasıdır.

Kimdir rüşvet verme suçunun cezası?​

Rüşvet verme suçu açısından önem arz eden nokta, haksız yararın sağlanması veya sağlanacağının vaad edilmesidir. Haksız yarar, dolaylı bir biçimde üçüncü kişiler aracılığıyla sağlanmış veya vaad edilmiş olsa dahi rüşvet verme suçu işlenmiş olur. Rüşvet verme suçunun cezası; 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 252/1).

Neredeyse, rüşvet alan ile rüşvu veren arasında anlaşma vardır?​

Rüşvet alan ile rüşvet veren arasında rüşvet konusunda anlaşmaya varılmış olması halinde, rüşvet verilemese bile, taraflar sanki suç tamamlanmış gibi rüşvet suçu nedeniyle cezalandırılır (TCK md. 252/3). Rüşvet suçu, iki taraflı bir suç olduğundan suçun tamamlanması için her iki tarafın rüşvet alma ve verme konusunda anlaşması gerekir.
 
Hakim rüşvet alırsa ne olur?

Rüşvet alan veya talebinde bulunan ya da bu konuda anlaşmaya varan bir kişi, yargı görevi yapan (avukat, hakim, savcı), hakem, bilirkişi, noter veya yeminli mali müşavir olduğunda, verilecek ceza 1/3’ten 1/2’sine kadar artırılır. Bu durum Türk Ceza Kanunu'nun 252/7. maddesinde belirtilmektedir. Rüşvet suçu, kamu idaresinin güvenirliğine karşı işlenen bir karşılaşma suçudur ve hem rüşvet veren hem de rüşvet alan tarafın sorumlu olduğu bir suçtur.

Karaborsacılık cezası ne kadar?

Karaborsacılık suçuyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, "belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." Şu anda geçerli olan yasal düzenlemelere göre karaborsacılık suçu işleyen kişilere belirtilen ceza uygulanmaktadır.

Kimdir rüşvet suçu?

Rüşvet suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 252. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç, bir tarafta rüşvet veren gerçek kişi ile diğer tarafta rüşvet alan kamu görevlisi (memur, bilirkişi vb.) arasında gerçekleşen çok failli bir karşılaşma suçudur. Rüşvet suçunun işlenmesi için kamu idaresinin güvenirliğine karşı hareket eden birden fazla failin bulunması gerekmektedir.

Peki, rüşvet karşılığında bir anlaşma yapılması gerekir?

Rüşvet suçu işlemek için rüşvet veren ve rüşvet alan taraf arasında kendi özgür iradeleriyle bir anlaşma yapılması gerekmektedir. Yani, rüşvet vermeyi vaad eden kişi ile rüşvet karşılığında bir işi yapmayı veya yapmamayı vaad eden kamu görevlisi arasında bir anlaşma olmalıdır. Bu durumda, rüşvet anlaşması suçun gerçekleşmesi için önemli bir unsurdur ve her iki tarafın aynı amaca hizmet etmek üzere anlaşmış olmaları gerekir.

Kimdir rüşvet verme suçunun cezası?

Rüşvet verme suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 252/1. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçun işlenmesi için haksız yararın sağlanması veya sağlanacağının vaad edilmesi gerekmektedir. Üçüncü kişiler aracılığıyla da olsa haksız yararın sağlanması veya vaad edilmesi durumunda rüşvet verme suçu işlenmiş olur. Rüşvet verme suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasını içermektedir.

Neredeyse, rüşvet alan ile rüşvet veren arasında anlaşma vardır?

Rüşvet alan ile rüşvet veren arasında rüşvet konusunda anlaşmaya varılmış olması durumunda, rüşvetin gerçekleşmemiş olması bile tarafların suç işlemesi için yeterli olabilir. Türk Ceza Kanunu'nun 252/3. maddesine göre, rüşvet suçu iki taraflı bir suç olduğundan her iki tarafın rüşvet alma ve verme konusunda anlaşmış olması suçun tamamlanması için yeterlidir. Bu durumda, rüşvet suçu işlendiği kabul edilerek taraflar cezalandırılabilirler.
 
Geri
Üst