AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakim resen bekletici mesele yapabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hakim resen bekletici mesele yapabilir mi?​

Hukuk sistemimizde kural olarak bekletici mesele yapma zorunluluğu yoktur. Bu konudaki takdir yetkisi mahkemeye aittir. Ancak bazı hallerde bekletici mesele yapılması zorunlu olabilir. Bir sorun kanunda bekletici mesele olarak düzenlenmişse hakimin bekletici sorun yapma mecburiyeti vardır.

Bekletici mesele ne demek?​

ir davanın görülmesi sırasında ortaya çıkan ve bu davanın incelenebilmesi veya sonuçlandırılabilmesi için, mahkemenin görevi dışında kalması sebebiyle, görevli yargılama makamınca çözümlenmesine kadar beklenilmesi gereken sorunlara, bekletici sorun denir.
Bekletici mesele ne kadar sürer?
Bekletici mesele yapılması davanın işlemden kaldırılması kararı değildir. Dolayısıyla, dosyanın işlemden kaldırılması kararı olmadığı için bir dahaki duruşma gününü de belirlemek zorunda. Bekletici mesele konusunda ara kararı veren hakim tahmini bir duruşma günü belirleyecek. Bu duruşma günü sonra ertelenebilir.
Ilk itirazlar nelerdir?
İlk itirazlar: ilk itirazlar HMK madde 116 ya göre üç tanedir.

Bekletici mesele yapılması zamanaşımını durdurur mu?​

Buna göre, öğretide ön mesele de denilen bekletici sorun, zamanaşımını durduran nedenlerden biri ola- rak kabul edilmiştir.

Cevap dilekçesinde ilk itirazlar nelerdir?​

Itiraz türleri nelerdir?
Müşteri itirazlarını çeşitlendirmek mümkündür. Bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Idari yargıda bekletici mesele nedir?
ÖZETİ Bir davadaki asıl sorun hakkında karar verilebilmesi için daha önce çözülmesi gereken bir sorunun başka bir mahkeme tarafından başka bir davada karara bağlanması gereken hallerde bekletici mesele söz konusu olur.
Bekletici sorunun dava açıl- dıktan sonra ortaya çıkması da mümkündür. Bu hallerde de 107. maddenin uygulanması gerektiğinden zamanaşımı durur.
Hukuk mahkemesi Anayasa Mahkemesi’ne başvurursa bu konuda Anayasa Mahkemesi bir karar verinceye kadar davayı geri bırakır, başka bir ifade ile bekletici sorun sayar (AY. m. 152/1).
 
Geri
Üst