- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 144.041
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hakim mi daha üstün savcı mı?
Hakim ise davaları karara bağlayan kimselerdir. Bu bakımdan savcılar davaları karara bağlamamaktadır. Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür.Hakim dereceleri nedir?
meslekte üç sinif vardir:3.sinif hakim ve savci,2 sinif hakim,bassavci ve savci,1 sinifa ayrilmis ve birinci sinif hakim ve bassav,savci. 1.sinifa ayrilma da kendi içinde üçe ayrilmaktadir.Hakimler yurt dışında çalışabilir mi?
2802 sayılı Kanun’un 49. maddesindeki değişiklik uyarınca hakim ve savcıların yurt dışı çalışma ziyaretlerine katılması hususundaki yetki de Adalet Bakanlığı’na geçmiş olup, HSK’ya bu konuda başvurulmasına gerek bulunmamaktadır.
Yüksek hakim nedir?
Benzerleri arasında güç ve önem bakımından başta gelen, dominant, başat.
Hakim savcıya emir verebilir mi?
kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna …1 sınıf hakim olmak için kaç yıl?
Hâkimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.Hakimlerin görev süresi kaç yıldır?
Madde 19- (Değişik:RG-16/06/2000-24081) (Mülga ibare:RG-8/2/2013-28553) (…) birinci bölgeler ile ikinci ve üçüncü bölgelere ad çekme ile atananlar, bu bölgelerde en çok üç yıl hizmet görürler ve iki yıl geçmedikçe başka bir bölgeye atanmaları yapılmaz.
Hakimlerin tayini nasıl olur?
Madde 4- Ad çekme ile atamalar, zorunlu nedenler dışında atamalar alt bölgeden başlamak ve sıra takip edilmek suretiyle yapılır. Bu Yönetmelikteki istisnalar dışında en az hizmet süresini doldurmayan hâkim ve Cumhuriyet savcıları atanmalarını istemeyecekleri gibi; re’sen de atanamazlar.