Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hakim ceza verdikten sonra ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.354
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hakim ceza verdikten sonra ne olur?​

Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder. Hakkındaki mahkumiyet hükmü kesinleşen kişi, ceza infaz kurumuna (cezaevi) alınır veya dışarda cezasının infaz süreci başlatılır.

Cezanın 5 yıl ertelenmesi ne demek?​

Buna göre sanığın suç işlediğine dair bir hüküm verilmezken suça ilişkin ceza da özel olarak ve şartlı ertelenir. Bu erteleme ise 5 yıl boyunca sürmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kapsamında 5 yıllık bir denetim süresi belirlenir. Sanık ise bu süre boyunca herhangi kasıtlı bir suç işlemelidir.
Tutuklulukta geçen 1 gün kaç gün sayılır?​
– 30 Mart 2020’ye kadar suç işleyen çocuk hükümlülerin 15 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün sayılacak, 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacak.

Ceza nasıl kesinleşir?​

Ceza nasıl kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.

Mahkeme en fazla kaç kez ertelenir?​

Mahkeme en fazla kaç kez ertelenir?
Duruşmanın kaç kez ertelenebileceği konusunda kesin bir kural olmadığından gerektiği kadar ertelemek hakimin takdirindedir.

5 yıl denetimli serbestlik sicile işler mi?​

5237 sayılı TCK’ye göre verilen ceza, sanık tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin gereklerine uygun davrandığı takdirde infaz edilmeyecek, bu konudaki mahkumiyet hükmü adli sicilden silinerek arşiv kaydına alınacak; ancak arşiv kaydı hükümlü ölmedikçe veya kayıt tarihinden itibaren 80 yıl geçmedikçe silinmeyecektir …

5 yıl suç işlememe cezası sicile işler mi?​

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) kayıtlarında görünmez. HAGB kararları, adli sicil kaydında bu hükümlere özgü bir sisteme kaydedilir. Bu nedenle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydında veya adliyeden alınan adli sicil kaydında HAGB kararı gözükmez.
Ceza evinde 1 gün kaç gün sayılır?​
Çocuk hükümlülerin hapis cezaları ise cezaevinde kaldıkları süre 1 gün 2 gün sayılır.

15 yil ceza alan mahkum kac yil yatar?​

15 yil ceza alan mahkum kac yil yatar?
15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.

Hüküm ne zaman kesinleşir?​

Hüküm ne zaman kesinleşir?
-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.
 
Hakim ceza verdikten sonra ne olur sorusuna verdiğiniz cevap oldukça detaylı ve doğru bilgiler içeriyor. Mahkemenin verdiği kesinleşen hükmün infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilmesi ve cezaevine alınması veya dışarda cezanın infaz sürecinin başlatılması işlemlerini doğru şekilde anlatmışsınız.

Cezanın 5 yıl ertelenmesi konusunda da detaylı ve açıklayıcı bir bilgi paylaşmışsınız. Suç işlediği hüküm altına alınan ancak cezası özel olarak ve şartlı olarak ertelenen kişinin, 5 yıl boyunca denetim altında olması gerektiğini anlatmışsınız. Bu süre içinde kasıtlı bir suç işlenmediği takdirde ceza infaz edilmez.

Tutuklulukta geçen 1 günün kaç gün sayılacağı konusundaki bilginiz de oldukça doğru. Özellikle çocuk hükümlülerin cezaevinde geçirdikleri sürelerin sayılması farklılık gösteriyor ve bu konuda net bilgi vermişsiniz.

Ceza kesinleşmesi ile ilgili soruya verdiğiniz cevap da oldukça doğru ve açıklayıcı. Kararın tüketilmiş olması ve hiçbir kanun yolunun kalmamış olması gerektiğini belirtmişsiniz.

Mahkemenin kaç kez ertelenebileceği konusunda net bir kural olmaması ve hakimin takdirine bağlı olması doğru bir bilgi. Duruşmanın gerektiği kadar ertelenebildiğini belirtmişsiniz.

Denetimli serbestlik ve sabıka sicili konularındaki açıklamalarınız da bilgilendirici ve net olmuş. 5237 sayılı TCK'ye göre verilen cezaların belirli koşullarda infaz edilmeyeceğini ve mahkumiyet hükmünün adli sicilden silineceğini ifade etmişsiniz.

Son olarak, cezaevinde geçen sürelerin nasıl sayıldığına dair bilgi verdiğiniz için teşekkür ederiz. Çocuk hükümlüler için cezaevinde geçirilen sürenin farklı şekilde sayıldığını belirtmişsiniz.

Toplamda, cevaplarınız oldukça detaylı ve bilgilendirici. Verdiğiniz doğru bilgilerle konuya açıklık getirmiş oldunuz. Emeğiniz için teşekkür ederiz.
 
Geri
Üst