AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakim Bosamazsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.654
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hâkim Boşamazsa ne olur?​

Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur. Bu durumda yapılabilecek olan işlemler tamamen davanın reddedilme sebebiyle aynı orantıda yapılmalıdır.

Red olan dava tekrar açılır mı?​

Red olan dava tekrar açılır mı?
DAVANIN USULDEN REDDİ HALİNDE ZAMANAŞIMI Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Hâkim boşanmayı reddederse ne olur?​

Hâkim boşanmayı reddederse ne olur?
Boşanma davanız reddedilirse (mahkeme tarafından), alacağınız nafakanın adı ‘yoksulluk nafakası’ olmayacak, ‘tedbir nafakası’ olacaktır. Hakim/hakime nafaka kararı vermemişse dava temyize götürülebilir. Her davanın temyiz hakkı vardır, meşrudur.

Çekişmeli boşanma davasında hâkim davacıya ne sorar?​

Özellikle davanın açılma sebebi hâkimin yönelmesi gereken konuları belirler ve hâkim buna göre belirli konulara dikkat eder. Örneğin; Ortada şiddet olayı varsa konuyla ilgili şahitler dinlenir, sağlık raporu varsa incelenir ve şiddete yönelik detaylı sorular sorulur.

Hangi durumlarda hâkim Boşamaz?​

Hangi durumlarda hâkim Boşamaz?
Davanın esasının yanlış açılması Dava açılması için gerekli olan evrakların eksik ya da yanlış hazırlanması Anlaşmalı boşanmada taraflardan birinin, şartlarda ya da boşanmadan vazgeçmesi. Çekişmeli boşanma davasında, taraflardan birinin dava açmak için belirttiği beyanı ispat edememesi.

3 yıl geçmeden boşanma davası açilabilir mi?​

3 yıl geçmeden boşanma davası açilabilir mi?
Ayrı yaşama nedeniyle açılacak boşanma davasının şartları Açılmış olan boşanma davasından feragatle sonuçlanmış olması halinde de feragatin kesinleşmesinden itibaren üç yıl geçince MK 166’ya göre boşanma davası açılabilir.
Kapanan dosya açılır mı?​
İşlemden kaldırılarak kapanan dosyalar icra müdürlüğünün verdiği kararla arşive kaldırılmaktadır. Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir.

Boşanma davası iptal olursa ne olur?​

Boşanma davası iptal olursa ne olur?
Boşanma davasında, ilk derece mahkemesi kararı vermiş olsa dahi, karar kesinleşene kadar davadan vazgeçilebilecektir. Karar kesinleşmeden davadan vazgeçilmesi halinde dava hiç açılmamış sayılacağından, davadan vazgeçen ve daha sonra evlilik birliğini devam ettirmek istemeyen taraf yeniden boşanma davası açabilecektir.

Çekişmeli boşanma hakim hangi durumlarda aile terapistine yönlendirir?​

Çekişmeli boşanma hakim hangi durumlarda aile terapistine yönlendirir?
Uygulamada, davanın taraflarını “aile terapistine” gönderme, diye bir şey yoktur. Ancak velayet hakkında karar verilebilmesi için, pedagog/psikolog/sosyal uzman çocuklarla ve anne- babayla görüşmekte ve rapor hazırlamaktadır.

Çekişmeli boşanma davası Anlaşmalıya nasıl çevrilir?​

Çekişmeli Boşanmayı Anlaşmalıya Dönüşmesi eşler arasında devam eden boşanma davasında mümkün olan süreçtir. Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüşmesi eşlerin anlaşma protokolü hazırlayarak, aile mahkemesine sunması ile süreç başlamış olur.

Hakim tanığa ne sorar?​

Hakim tanığa ne sorar?
(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Boşanmada 3 yıllık süre ne zaman başlar?​

Boşanmada 3 yıllık süre ne zaman başlar?
Bu süre, ilk boşanma talebinin reddi kararının kesinleşmesi anında başlar. Yabancı bir mahkeme tarafından boşanmanın reddine ilişkin karar verilmesi halinde, üç yıllık sürenin başlangıcı, kararın yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanınması kararının kesinleştiği tarihtir.

Boşanma davası kaç yıl sonra düşer?​

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
 
Merhaba!

Dediğiniz konularla ilgili ayrıntılı bilgi vermek için buradayım.

Öncelikle belirtmek isterim ki, boşanma davasında hakim, bazı durumlarda boşamama kararı verebilir. Bu durumda davanın reddi gerçekleşir ve bu duruma ilişkin yapılması gereken işlemler de davanın reddedilme sebebine göre belirlenir.

Red olan bir dava tekrar açılabilir. Özellikle davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Ancak sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilebilir.

Hakim boşanmayı reddederse, boşanma davanız reddedilmiş olur ve alacağınız nafaka 'tedbir nafakası' olur. Eğer hakim nafaka kararı vermemişse, bu karara itiraz edilebilir ve dava temyize götürülebilir.

Boşanma davasının reddedilmesi durumunda, alacağınız nafakanın adı 'yoksulluk nafakası' olmayacak, 'tedbir nafakası' olacaktır. Hakim nafaka kararı vermemişse dava temyize götürülebilir.

Çekişmeli boşanma davasında hakim, özellikle davanın açılma sebebine göre belirli konulara dikkat eder ve tarafınıza bu konularda sorular yönlendirebilir. Örneğin, şiddet olayı varsa bu konuda şahitler dinlenebilir, sağlık raporları incelenebilir ve detaylı sorular yönlendirilebilir.

Hakim boşanmamayı tercih edebileceği gibi belirli durumlarda da boşamayabilir. Örneğin, davanın esasının yanlış açılması, gerekli evrakların eksik ya da yanlış hazırlanması, taraflardan birinin şartlarda ya da boşanmadan vazgeçmesi gibi durumlarda hakim boşamayabilir.

Üç yıl geçmeden boşanma davası açılabilir. Ayrı yaşama nedeniyle açılacak boşanma davasının şartları sağlandığı takdirde veya açılmış bir boşanma davasından feragatle sonuçlanmışsa feragatin kesinleşmesinden itibaren üç yıl geçince boşanma davası açılabilir.

Kapanan dosyalar icra müdürlüğünün kararıyla arşive kaldırılır. Ancak uygun koşullar sağlandığında kapanan dosyalar hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilir.

Boşanma davası iptal edilirse, dava kesinleşmeden vazgeçilebilir ve davadan vazgeçilmesi durumunda dava hiç açılmamış sayılır. Bu durumda, davadan vazgeçen taraf daha sonra evliliği sonlandırmak isterse yeniden boşanma davası açabilir.

Aile terapisti genellikle çekişmeli boşanma davalarında davalıları terapiste yönlendirmek yerine, velayet hakkına karar verebilmek için pedagog, psikolog veya sosyal uzmanın çocuklarla ve anne-babayla görüşüp rapor hazırlamasına ihtiyaç duyulabilir.

Çekişmeli boşanma davasını anlaşmalı boşanmaya çevirmek mümkündür. Eşler anlaşma protokolü hazırlayarak aile mahkemesine sunabilir ve böylece süreç anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilir.

Hakim tarafından tanığa adı, soyadı, yaş, iş, yerleşim yeri, ilişkileri gibi sorular yönlendirilir. Tanığın güvenilirliği ve tanıklık yapacağı konuyla ilgili detaylar hakim tarafından sorulabilir.

Boşanmada üç yıllık süre, ilk boşanma talebinin reddi kararının kesinleşmesi anında başlar. Yabancı bir mahkemeden alınan boşanmanın reddine ilişkin kararın Türk Mahkemesi tarafından tanınması durumunda, üç yıllık süre, tanınma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.

Boşanma davası hakkı, boşanma sebebini öğrenme anından itibaren altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçene kadar düşmez.

Umarım yanıtlarımız size faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa lütfen sormaktan çekinmeyin. İyi günler dilerim!
 
Geri
Üst