AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hakem yargilama yapar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hakem yargılama yapar mı?​

Hakemler de aynı genel mahkemelerde olduğu gibi taraflardan birinin talebi olmaksızın, bir davayı tetkik edemez ve sonuçlandıramaz. Bu nedenle mutlaka tarafların talebi üzerine hakemde dava açılır.

Sigorta tahkim Komisyonu kararları kesin mıdır?​

Sigortacılık yapan kuruluş ile sigorta ettirenler arasındaki tutarı 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda, sigorta hakemleri tarafından verilen kararlar kesindir. Bu miktarın altında kalan uyuşmazlıklara itiraz hakem heyetince verilen kararlar kesindir.
Tahkimde tanık dinlenir mi?
Hakem mahkemesi, dosyayı inceledikten sonra, tarafların da görüşünü alarak, bilirkişiye başvurulmasına, keşif yapılmasına ya da taraflarca gösterilen tanıkların yahut özel bilirkişilerin dinlenmesine karar verebilir.
Tahkim süresi ne kadardır?
Keza, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (m. 427) ve Milletlerarası Tahkim Kanunu’nda (m. 10/B) tahkim süresi bir yıl olarak belirtilmişken, Sigorta Tahkimde bu süreler dört ay ve iki ay olmak üzere daha kısa süreler olarak belirlenmiştir.

Hakem Kurulu hangi kararları verebilir?​

MADDE 422- (1) Hakem veya hakem kurulu, tahkim sözleşmesinin mevcut veya geçerli olup olmadığına ilişkin itirazlar da dâhil olmak üzere, kendi yetkisi hakkında karar verebilir. Bu karar verilirken, bir sözleşmede yer alan tahkim şartı, sözleşmenin diğer hükümlerinden bağımsız olarak değerlendirilir.

Sürekli Hakemlik Mahkemesi nedir?​

Örgütün Amacı: Taraflar arasında tahkim yöntemi de dahil olmak üzere uyuşmazlıkların barışçıl yollardan çözümüne katkıda bulunmaktır.
Sigorta Tahkim Komisyonu kaç günde sonuçlanır?
Bu ön inceleme sonunda Raportörler, başvurunuzun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararını en geç 15 gün içinde verir.
Sigorta şirketleri nereye şikayet edilebilir?
Öncelikle şirketinize yazılı müracaatta bulunarak, şikayetinize açıklama isteyeceksiniz. 15 gün içinde müracaatınıza yanıt alamazsanız, alsanız bile bu sizi tatmin etmiyorsa, işte o zaman Sigorta Tahkim Komisyonu’nun kapısını çalacaksınız.
Sonuç olarak, 7101 Sayılı Kanun ile MTK ve HMK’da yapılan değişiklikler çerçevesinde, hakem kararına karşı açılacak iptal davalarına bakmakla görevli mahkemeler asliye hukuk mahkemesi yerine kesin şekilde bölge adliye mahkemeleri olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst