Hak dostum Hak sozu kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hak dostum Hak sözü kime aittir?​

En eski geleneksel sanatlarımızdan.Belki de ilk tiyatromuz! “Hak dostum hak” der Meddah.
Meddah Bölümü Nedir?
Asıl Konu: Hikayeye konu olan olayların anlatıldığı kısımdır. Meddah bu bölümde bütün hünerini ortaya koyar. Yeri geldiği zaman pek çok farklı karakterin taklidini yapar. Olayları ezbere olarak değil tamamıyla doğaçlama olarak anlatır.

Meddah nedir özellikleri nelerdir?​

Methedici (övücü), taklitler yapıp hoş öyküler anlatarak halkı eğlendiren sanatçıya meddah denir. Türk halk zekâsının ve halkın, olayları karikatürize etme gücünün büyük sanatlarından biri olan meddahlık, yüzyıllar boyu yaşamış, Türk halkı arasında çok ilgi görmüştür. Meddahlık için tek adamlı tiyatro diyebiliriz.
Meddah kelimesinin anlamı nedir?
Meddah (Arapça: مداح, meddâh), kıssahan veya şehnâmehân. Meddahın sözcük anlamı çok öven olup ilk başlarda Muhammed zamanını öven kişileri ifade ederken zamanla topluluk önünde halk hikayesi anlatan kişi anlamına dönüşmüştür.

Kimler meddah?​

Meddah nedir nasıl yapılır?
Meddah, olayları temsil ederken seyircilerin rahatlıkla görebileceği yüksek bir yere oturup, bir eline sopa, bir eline de mendil (makreme) alır. Mendili değişik tipteki şahısların kıyafetini göstermek ve ağzını kapatmak suretiyle seslerini taklit etmek, farklı başlıklar yapmak amacıyla kullanır.

Meddah ne anlatır?​

Meddah, Meddahlık Geleneği Meddah, tiyatronun bütün kişilerini varlığında birleştiren bir aktördür. Yüksekçe bir yerde oturarak bir öyküyü başından sonuna kadar, canlandırdığı kişileri ağız özelliklerine göre konuşturarak anlatır.
En önemli meddah kimdir?
Dünün meşhur meddahları arasında Bursalı Hacı Kıssahan (bugün anekdot kelimesiyle karşılanan kıssa, yâni mânâlı kısa sözleri anlatan kimselere “kıssahan” denirdi), yine Bursalı Halayi Ahmet Çelebi, Üsküdarlı Zülüflü İbrahim Çelebi, Avşaroğlu isimlerine, daha yakınlarda ise Meddah Aşkî, Borozan Tevfik, Sururî isimlerine …

Dümbüllü kavuk nedir?​

Hocası Kel Hasan Efendi’nin orta oyununu temsil eden kavuğunu ve tuluat sanatının simgesi kabul edilen fesini devralan Dümbüllü, bu iki simgeyi 1968’de Münir Özkul’a devretmiştir. Bu iki simge Türk tiyatro oyuncuları arasında geleneksel bir törende devredilmeye devam etmektedir.
 
Geri
Üst