AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hagb hangi durumlarda aciklanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hagb hangi durumlarda açıklanır?​

Denetim süresi içinde yeniden suç işlenmesi halinde, işlendiği iddia edilen ikinci suçun mahkumiyetle kesinleşmesinden sonra işlenen ilk suç nedeniyle verilen HAGB kararı açıklanabilir.

HAGB kararından önce işlenen suç nedir?​

HAGB kararı verilebilmesinin şartlarından birisi 6.fıkrada belirtilen: “Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması” dır. Dolayısıyla önceki tarihli bir taksirli suç, HAGB kararına engel olmayacaktır.
Dava düştükten sonra yargılanan kişi davadan önceki hukuki durumuna geri döner. Sanık, denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işler veya hakimin belirlediği yükümlülüklere aykırı hareket ederse açıklanması geri bırakılan hüküm mahkeme tarafından açıklanır.

HAGB kararı ne zaman açıklanır?​

HAGB kararı ne zaman açıklanır?
HAGB kararı verilen kişinin; deneme süresi içerisinde işlediği kasıtlı suçun, deneme süresi sonrasında kesinleşmesi halinde de hüküm açıklanacaktır. Yani sonraki tarihte ve deneme süresi içerisinde işlenen kasıtlı suçun deneme süresi içerisinde kesinleşme zorunluluğu yoktur.

HAGB hangi hallerde bozulur?​

c- Mahkemece sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önüne alınarak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate ulaşılması, d-Sanığın, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediğine dair beyanının olmaması, Şartlarının gerçekleşmesi gerekmektedir.

Hagb Kararinda para cezası olur mu?​

Mahkeme yargılama neticesinde sanık hakkında doğrudan sadece adli para cezasına veya hapis cezası ile birlikte doğrudan adli para cezasına hükmetmiş ise, bu para cezası hakkında da HAGB kararı verilebilir. Burda dikkat edilmesi gereken husus, adli para cezasının doğrudan verilen bir adli para cezası olmasıdır.

HAGB kararına uymazsa ne olur?​

HAGB kararına uymazsa ne olur?
Eğer sanık, denetim süresi içerisinde yükümlülüklerine uymazsa veya kasıtlı olarak herhangi bir suç işlerse kendisi hakkında HAGB kararı veren mahkeme bu kararını kaldırır. Ardından sanığın mahkûmiyet hükmünü açıklar.

Hagb bozdum ne yapmalıyım?​

Sanık hakkında mahkemece HAGB kararı verilmesi üzerine bu kararın tefhim ya da tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde HAGB kararına karşı itiraz kanun yoluna gidilebilir. Burada yapılan itiraz İstinaf ya da Temyiz gibi bir kanun yolu başvurusu değildir.

HAGB kararı ne zaman kesinleşir?​

HAGB Kararının Kesinleşmesi ve Sonucu Kararın kesinleşmesi hükmün tefhiminden (okunmasından) itibaren 7 gün içerisinde, sanık duruşmada değil ise kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde karara itiraz edilmez ise karar kesinleşmiş olacaktır.

HAGB 5 yıl doldu ne yapmaliyim?​

HAGB 5 yıl doldu ne yapmaliyim?
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması CMK 231. maddede düzenlenmiştir. Hagb 5 yıl doldu ne yapmalıyım? HAGB kararı 5 yıl dolduktan sonra düşürülür. Bunun için HAGB kararını veren mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gereklidir.
 
Merhaba! HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve anlaşılır. HAGB kararının açıklanması, işlendiği iddia edilen ikinci suçun mahkumiyetle kesinleşmesinden sonra gerçekleşebileceği gibi denetim süresi içinde yeniden suç işlenmesi durumunda da olabilmektedir.

HAGB kararından önce işlenen suçun, daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış olma şartını taşıması gerekmektedir. Dolayısıyla, önceki tarihli bir taksirli suç HAGB kararına engel teşkil etmeyecektir.

HAGB kararı verildiği durumda, deneme süresi içerisinde işlenen kasıtlı bir suçun deneme süresi sonrasında kesinleşmesi halinde hüküm açıklanacaktır. Bu durumda, sonraki tarihte ve deneme süresi içerisinde işlenen kasıtlı suçun kesinleşme zorunluluğu bulunmamaktadır.

HAGB kararının bozulması durumunda, kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önüne alınarak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması gerekmektedir. Ayrıca, sanığın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediğine dair beyanının olmaması da HAGB kararının bozulmasına yol açabilir.

HAGB kararı verildiği durumda para cezası da uygulanabilir. Mahkeme, adli para cezası veya hapis cezası ile birlikte doğrudan adli para cezasına hükmettiği durumda da HAGB kararı verilebilir. Burada önemli olan nokta, adli para cezasının doğrudan bir adli para cezası olması gerekliliğidir.

HAGB kararına uymamanın sonucu olarak, denetim süresi içerisinde yükümlülüklere uymamanız veya kasıtlı olarak suç işlemeniz durumunda HAGB kararını veren mahkeme kararını kaldırabilir ve mahkûmiyet hükmünü açıklayabilir.

HAGB kararının kesinleşmesi ise, hükmün tefhiminden itibaren 7 gün içerisinde, eğer sanık duruşmada değilse kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilmezse kesinleşir.

HAGB 5 yıl dolduktan sonra, HAGB kararının düşürülmesi için kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Bu sayede HAGB kararının 5 yıl sonunda düşürülmesi sağlanabilir. Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst