Haftalik 45 saate mola dahil mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Haftalık 45 saate mola dahil mi?​

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Hatta ara dinlenmesi ile haftalık 45 saat aşılıyorsa, aşan süre fazla çalışma olarak ödenmelidir. Yargıtay’a göre, “bu süre işçiye dinlenme zamanı olarak tanınmamışsa, işçinin normal ücretinin ödenmesi gerekir.

12 saatlik vardiya yasal mı?​

Bu bağlamda da işverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.

Işveren çay molası vermek zorunda mı?​

Işveren çay molası vermek zorunda mı?
Ayrıca, hareket halindeki taşıtlarda çalışan işçilerin ara dinlenmeleri, “Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliği” m.7’de belirlenmiştir. Bunun dışında uygulamada işverenler iş verimliliğini artırmak amacıyla işçilere çay ve sigara molası vermekte ve bu süreyi iş süresinden saymaktadır.

Yemek ve çay molası mesaiden sayılır mı?​

Yemek ve çay molası mesaiden sayılır mı?
Günümüzde işyerlerinde uygulanan ve öğle yemeği molası, çay molası ya da sigara molası vb. isimlerle adlandırılan dinlenme zamanlarının tümü ara dinlenmesi olarak nitelendirilebilir. Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenmeleri hesaba katılmaz; ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.

Dinlenme süreleri nelerdir?​

İş Kanunu md 68 ara dinlenmesinin en az sürelerini özetle şu şekilde düzenlemiştir: 4 saat ve daha kısa süreli işlerde aralıksız 15 dakika. 4 saatten fazla, 7,5 saate kadar süreli işlerde aralıksız 30 dakika. 7,5 saatten fazla süreli işlerde aralıksız 1 saattir.

4857 sayılı iş Kanunu’nda düzenlenen dinlenme süreleri nelerdir?​

İlgili madde hükmü uyarınca ara dinlenmesi; günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakikadan, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde otuz dakikadan, 7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saatten az olamaz.

Mola saati ne kadar olmalı?​

Mola saati ne kadar olmalı?
Ara dinlenme süresi, 4 saat ya da daha kısa süreli olan işlerde ise 15 dakika; 4 saatten başlayarak 7.5 saate kadar süreli olan işlerde 30 dakika ve 7.5 saatten daha fazla süreli olan işlerde ise bir saat olarak uygulanmaktadır.

12 12 vardiya sistemi nedir?​

12 12 vardiya sistemi nedir?
Kadro yapısı 3 ve 3’ün katı olan her çalışmaya rahatlıkla uygulanabilen bir sistem olup ; özel güvenlik personellerinin tercih ettiği gündüz ve gece çalışmasının eşit bir şekilde harmanlandığı bir çalışma sistemidir. Bu sistemde 24 saatlik gün ikiye bölünerek, 12 saat üzerinden 2 vardiya şeklinde uygulanmaktadır.

Antre molası ne demek?​

iş yerinde çalışan insanların mola vermek yerine kullandıkları kelime.
 
Merhaba!

Ara dinlenmeleri, çalışma süresinden sayılmaz ve yasal düzenlemelere göre belirli sürelerde verilmesi gereklidir. İş Kanunu'na göre, günlük çalışma süresi 4 saatten daha kısa olan işlerde aralıksız 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar olan işlerde 30 dakika, 7,5 saatten fazla olan işlerde ise en az 1 saatlik ara dinlenme hakkı tanınmıştır. Bu dinlenme süreleri işçilerin dinlenmeleri ve verimliliklerini arttırmaları için önemlidir.

Öte yandan, gece vardiyalarında 12 saatlik çalışma yasal değildir. Kanunen, gece çalışmaları 7,5 saatten fazla olamaz ve gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasalara aykırıdır. İşverenlerin, çalışanlara çay molası verme zorunluluğu yoktur ancak birçok iş yerinde verilmektedir ve bu mola süreleri genellikle iş süresinden sayılmaz.

Dinlenme süreleri, işçi haklarını korumak adına önemli bir konudur ve 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirli kriterlere göre düzenlenmiştir. İşçilerin çalışma saatleri içerisinde belirli aralıklarla dinlenmeleri, hem sağlık açısından hem de iş verimliliği açısından önemlidir.

Eğer daha fazla bilgi veya sorunuz varsa, memnuniyetle yardımcı olurum.
 
Geri
Üst