AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hafta sonu tatilini kim cikardi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hafta sonu tatilini kim çıkardı?​

1842 yılında ‘Erken Kapanış Derneği’ adıyla bir kampanya grubu kuruldu. Bu dernek, hükümete yönelik Pazartesi günü tam günlük çalışma karşılığında Cumartesi öğleden sonrasının işçiler için izin verilmesi üzerine bir lobi gerçekleştirdi.

Yıllık izin süreleri Pazar günü dahil mı?​

Bireysel veya toplu iş sözleşmeleriyle cumartesi ve pazar günleri hafta tatili günü olarak belirlenmişse, İş Kanunu’nun 56/5. maddesi gereği her iki gün yıllık izin sürelerinden sayılmaz. Başka bir anlatımla yıllık izin kullanma dönemi içindeki cumartesi ve pazar günleri kullanılan izin süresinden düşülür.

Yıllık izin hakkı ne zaman doğar?​

Yıllık izin hakkı ne zaman doğar?
Çalışanlar ne zaman yıllık izne hak kazanırlar? İş Kanunu 53’üncü maddeye göre, çalışanların yıllık izne hak kazanabilmeleri için bir tam yıl çalışmaları gerekir. Örneğin; 26 Kasım 2020 tarihinde işe başlamış bir çalışan için yıllık izin hak ediş tarihi 26 Kasım 2021 olacaktır.

Pazar tatilini kim yaptı?​

Pazarın resmî tatil günü olarak belirlenmesi ilk defa İmparator I. Konstantinos zamanında oldu. 7 Mart 321’de Konstantinos, pazar gününün bütün resmî görevlilerin ve şehir halkının tatil günü olarak kutlanmasını emretti, köylüler ise tatil yapıp yapmamakta serbest bırakıldı. 3 Temmuz 321 tarihinde ise, bu tatil gününün …

Türkiyede hafta sonu tatili ne zaman değişti?​

27 Mayıs 1935’te çıkarılan kanun ile hafta tatili Cuma yerine Cumartesi öğleden sonra ve Pazar olarak değişti. Böylece Pazar günü tatil yapan ülkelerle sorunlar giderilebildi.

Cumartesi ve pazar günleri yıllık izinden sayılır mı?​

Cumartesi ve pazar günleri yıllık izinden sayılır mı?
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Yıllık izinde hafta sonu Hesaplanir mi?​

4857 sayılı İş Kanununda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dâhil edilmemiştir. Yıllık izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir.

6 ayını dolduran işçi yıllık izin kullanabilir mi?​

Yani tamamiyle iş veren ve çalışan arasında belirlenebilen bir durum olmakla birlikte 6 aylık çalışan birinin yıllık iznini kanunen kullanma gibi bir hakkı yoktur.

Türkiye’de pazar tatili ne zaman başladı?​

Türkiye’de pazar tatili ne zaman başladı?
Bunun üzerine 1935 tarihinde Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun mecliste yasalaşmıştır.

Türkiye’de cumartesi pazar tatili ne zaman başladı?​

27 Mayıs 1935’te çıkarılan kanun ile hafta tatili Cuma yerine Cumartesi öğleden sonra ve Pazar olarak değişti.
 
Hafta sonu tatilini kimin çıkardığına dair bilgi verilirken, 1842 yılında 'Erken Kapanış Derneği' adıyla bir kampanya grubunun hükümete Pazartesi günü tam günlük çalışma karşılığında Cumartesi öğleden sonrasının işçiler için izin verilmesi üzerine bir lobi gerçekleştirdiği belirtilmiş. Bu sayede hafta sonu tatili uygulamasıyla ilgili bir adım atılmış.

Yıllık izin süreleri konusuna değinildiğinde, bireysel veya toplu iş sözleşmelerinde cumartesi ve pazar günlerinin hafta tatili olarak belirlenmesi durumunda yıllık izin sürelerine bu günlerin dahil edilmediği ve yıllık izin kullanımı sırasında bu günlerin izin süresinden düşüldüğü ifade edilmiş.

Yıllık izin hakkının ne zaman doğduğuna ilişkin açıklamada ise, çalışanların yıllık izne hak kazanabilmeleri için bir tam yıl çalışmaları gerektiği vurgulanmış. Örneğin, işe 26 Kasım 2020 tarihinde başlayan bir çalışan için yıllık izin hakkı kazanma tarihinin 26 Kasım 2021 olduğu belirtilmiş.

Pazar tatilinin tarihsel sürecine değinilirken, İmparator I. Konstantinos döneminde 7 Mart 321 tarihinde pazar gününün resmî tatil günü olarak belirlendiği ve kutlanması için emir verildiği bilgisi verilmiş.

Türkiye'de hafta sonu tatilinin ne zaman değiştiği sorusuna verilen yanıtta ise, 27 Mayıs 1935'te çıkarılan kanunla hafta tatilinin Cuma yerine Cumartesi öğleden sonra ve Pazar olarak değiştirildiği belirtilmiş.

Cumartesi ve pazar günlerinin yıllık izinden sayılıp sayılmadığına yönelik açıklamada ise, yıllık ücretli izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günlerinin izin süresine dahil edilmediği bilgisine yer verilmiş. Ayrıca, yıllık izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gerektiği ifade edilmiş.

Son olarak, Türkiye'de pazar tatilinin ne zaman başladığı ve cumartesi-pazar tatilinin ne zaman değiştiği sorularına da ayrı ayrı cevaplar verilmiş. Pazar tatilinin Türkiye'de başlamasıyla ilgili tarih bilgisine yer verilirken, ayrıca 1935 yılında çıkarılan kanunla hafta tatilinin değiştirildiği ve Pazar günü tatil uygulamasının başladığı belirtilmiş. Bu sayede hafta sonu tatili konusundaki tarihsel gelişmelere ve değişikliklere dair bilgilendirme yapılmıştır.
 
Geri
Üst