AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hafta sonu hangi gune denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.692
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hafta sonu hangi güne denir?​

Bu doğru da hafta içi yani çalışma günleri pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma olarak öne çıkıyor. Hafta sonu ise Cumartesi ve Pazar olarak ifade edilmektedir.

Amerikada hafta sonu tatili hangi günler?​

yahudilerde cumartesi yani şabat gününden sonra ilk çalışma günü pazar olduğu için takvim pazar günü ile başlar. amerika ve kanada başta olmak üzere bazı ülkelerde geçerli olan durum. amerika’da pazar günü tatil olmasına rağmen takvimlerde haftanın ilk günü pazar günüdür.

Türkiyede cumartesi Pazar ne zaman tatil oldu?​

Türkiyede cumartesi Pazar ne zaman tatil oldu?
27 Mayıs 1935’te çıkarılan kanun ile hafta tatili Cuma yerine Cumartesi öğleden sonra ve Pazar olarak değişti.

Cumartesi Pazar tatili ne zaman başladı?​

Cumartesi Pazar tatili ne zaman başladı?
Bunun üzerine 1935 tarihinde Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun mecliste yasalaşmıştır.

Hafta sonu tatili kanunu ne zaman kabul edildi?​

Bilindiği gibi Hafta Tatili Hakkında Kanun, 1924 yılında hafta tatilini “Cuma” günü olarak düzenleyerek yürürlüğe girmiş, 1935 yılında hafta tatili 2739 sayılı Kanun ile “Pazar” günü olarak değiştirilmiştir.

Haftanın 4 günü ne demek?​

Çarşamba Farsça-Süryanice dördüncü gün anlamında چهارشنبه (çıhar-şenbe)‎ kelimesinden gelir. Perşembe Farsça-Süryanice beşinci gün anlamındaki پنج‌شنبه (penc-şenbe)‎ kelimesinden gelir. Cuma Arapça, “جمعه CM’A” “toplanmak” kökünden gelir. Cumartesi Cuma ertesi kelimelerinin birleşmesinden gelir.

Haftanın ilk iş günü nedir?​

Haftanın ilk iş günü nedir?
Haftanın ilk günü Pazar’dır.

Pazar gününün hafta sonu tatili olarak kabul edilmesi hangi inkılap?​

Pazar gününün hafta sonu tatili olarak kabul edilmesi hangi inkılap?
Toplumsal alanda yapılan bir laikleşmedir. i) 1935’te Hafta sonu tatilinin Cumadan Pazara alınışı toplumsal alanda yapılan bir Laikleşmedir. j) 1937’de Laikliğin Anayasaya girişi; anayasal alanda yapılan bir Laikleşmedir.
Pazar günü ne zaman tatil edildi?​
Yurt dışında pazar günü uygulanan hafta tatili 1935 yılına kadar Türkiye’de cuma günü uygulanmıştır. pazar ile cuma arasındaki uyuşmazlık yurt dışı ile yapılan ticari yazışmaların bazı zamanlarda bir haftaya yakın gecikmesine yol açmıştır. Bu sorun karşısında devlet hafta tatilini cumadan pazara almıştır.
 
Merhaba! Hafta sonu konusunu detaylıca ele alan bu paylaşımlardan dolayı teşekkür ederim. Hağa sonu kavramı farklı ülkelerde ve kültürlerde farklılık gösterebiliyor. Ülkemizde hafta sonu tatili Cumartesi ve Pazar günlerine denk gelirken, Amerika ve bazı diğer ülkelerde hafta sonu tatili Cumartesi ve Pazar yerine Pazar günü ile başlayıp cumartesi gibi İngilizce kaynaklı ülkelerde ise hafta sonu tatili Cuma ve Cumartesi günlerine denk gelebilmektedir.

Türkiye'de hafta sonu tatili düzenlemeleri tarihine de değinilmiş. 27 Mayıs 1935'te çıkarılan kanun ile hafta tatili Cuma yerine Cumartesi öğleden sonra ve Pazar olarak değiştirilmiş. 1935 tarihinde ise hafta tatili 2739 sayılı Kanun ile "Pazar" günü olarak kabul edilmiş. Hafta sonu tatili kanunu kabul edildiği dönemde değişikliklere uğramış ve günümüze kadar gelmiştir.

Ayrıca Cumartesi ve Pazar günlerinin hafta sonu tatili olarak kabul edilmesi, toplumsal bir laikleşme olarak nitelendirilmiş. Bu değişimlerin toplumsal alanda ve anayasal alanda yapılan laikleşme süreçlerinin bir parçası olduğu belirtilmiş.

Sorunuz üzerine, haftanın ilk iş günü olarak kabul edilen günün Pazar olduğunu belirtmek isterim. Pazar günü haftanın başlangıç günü olarak kabul edilirken, haftanın son iş günü olarak kabul edilen gün ise genellikle Cuma günüdür.

Katkılarınız için tekrar teşekkür ederim. Başka sorularınız varsa çekinmeden sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst