AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hafif kan gelmesi orucu bozar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hafif kan gelmesi orucu bozar mı?​

Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173). Oruçlunun bedenindeki yaradan çıkan kanın oruca bir zararı olmaz ve bununla oruç bozulmaz.

Ramazan dışında kan vermek orucu bozar mı?​

Orucu bozan ve bozmayan birçok durumun yanı sıra insanlar için kan vermenin orucu bozup bozmadığı hususu da önemli bir merak konusu. Kan aldırmak, vermek orucu bozmaz.

Iğne ile kan aldırmak orucu bozar mı?​

Iğne ile kan aldırmak orucu bozar mı?
Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Istemeden kan yutmak orucu bozar mı?​

Istemeden kan yutmak orucu bozar mı?
Ağızda biriken az bir kanı yutmak orucu bozmaz. Dışarıdan ağza alınan kan ise bozar.

Koldan kan aldırmak orucu bozar mı?​

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Oruçlu iken kan verilebilir mi?​

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI? Diyanet’in görüşüne göre, oruçlu iken kan vermek, orucu bozan unsurlar arasında yer almamaktadır. Diğer taraftan, çeşitli sebeplerle vücuda kan almak, beslenme yerine geçebileceği için orucu bozan durum olarak nitelendirilir.

Ara ara kan gelmesi orucu bozar mı?​

Ara ara kan gelmesi orucu bozar mı?
İşte yanıtı… KAHVERENGİ LEKE ORUCU BOZAR MI? Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.

Adet dönemi dışında kan gelirse namaz kılınır mı?​

Adet dönemi dışında kan gelirse namaz kılınır mı?
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.

Diyanet fetva iğne orucu bozar mı?​

Diyanet İşleri Başkanlığı, orucu bozan hal ve durumlar ile ilgili fetva yayınlayarak vatandaşların merakını giderdi. Diyanet’in fetvasına göre, iğne yaptırmak amacına ve duruma göre orucu bozar veya bozmaz.

Kan yutmak zarar verir mi?​

Yaşamımız için son derece önemli olan bu sıvı, içildiği durumlarda zararlı değildir ama sık tüketilmesi durumunda zehirlenmeye neden olabilir. Bunun öncelikli nedeni kanda çok fazla miktarda demir bulunmasıdır.

Kan aldırmak orucu bozar mı?​

Kan aldırmak orucu bozar mı?
Diyanet’in görüşüne göre, oruçlu iken kan vermek, orucu bozan unsurlar arasında yer almamaktadır. Diğer taraftan, çeşitli sebeplerle vücuda kan almak, beslenme yerine geçebileceği için orucu bozan durum olarak nitelendirilir.
 
Hafif kan gelmesinin orucu bozup bozmayacağı konusunda İslam alimleri farklı görüşlere sahiptir. Bazı alimlere göre, eğer çıkan kan tükürükle karıştığında yutulduğunda eşit veya daha fazla ise oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Ancak daha az miktardaki kanın dikkate alınmadığı belirtilmektedir. Bedenin bir yarasından çıkan kanın oruca zarar vermediği ve orucu bozmadığı ifade edilmiştir.

Ramazan dışında kan vermek ya da almak, orucu bozmamaktadır. Kan vermek veya almak orucu bozan sebepler arasında değildir.

İğne ile kan aldırmak konusunda da durum belirtilmiştir. Eğer bir kişi oruçlu iken tedavi veya aşı amaçlı iğne yaptırıyorsa orucu bozulmaz. Ancak gıda veya vitamin iğneleri yaptıran, ağızdan aşı alan, damardan serum veya kan alan kişilerin oruçlarının bozulduğu ve sonrasında kaza etmeleri gerektiği belirtilmiştir.

İstemeden yutulan az miktarda kanın orucu bozmayacağı vurgulanmıştır. Ancak ağıza alınan kanın orucu bozabileceği ifade edilmiştir.

Koldan kan aldırmak konusunda da bilgi verilmiştir. Ramazan'da kan vermenin orucu bozmayacağı, ancak vücuda kan almanın beslenme kapsamında olduğu için orucu bozabileceği belirtilmiştir.

Oruçlu iken kan vermenin orucu bozmayacağı, ancak vücuda kan almanın beslenme yerine geçebileceği için orucu bozabileceği açıklanmıştır.

Ara ara kan gelmesi durumunda özellikle adet döneminde uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verilmiştir.

Adet dönemi dışında kan gelmesi durumunda ibadetlerin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler paylaşılmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığının iğne konusunda verdiği fetva ve kanın zararları ile ilgili bilgiler de paylaşılmıştır.

Son olarak, kan aldırmanın orucu bozup bozmayacağı konusunda Diyanet'in görüşüne yer verilmiştir. Oruçlu iken kan vermek genellikle orucu bozmazken, vücuda kan almanın beslenme kapsamında olabileceği ve orucu bozabileceği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst