Hadis neden var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hadis neden var?​

Hadis ilmi, kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerim’den sonra dikkate aldığımız ikinci kaynağımızdır. Hadisler, Peygamber Efendimizin hareketlerini, davranışlarını ve uygulamalarının bir bütün olarak ele alır. Hadisler, bize İslam’ı nasıl daha iyi ve doğru bir şekilde hayatımıza yerleştirebileceğimizi öğretir.

Tâ n ne demek?​

arapça’da temel anlamı ”dürtmek”tir. * * ancak aynen türkçe’deki kızmak fiilinde olduğu gibi temel anlamından ziyade yan * veya mecaz * anlamlarında kullanılır.
Sünnet’i reddetmek ve onu İslâm’ın kaynağı olarak kabul etmemek, Peygambersiz bir din tasavvur etmek demektir.
Hadis ilminin amacı nedir kisaca?
Hadis ilminin amacı ise Hz. Muhammed’in hadislerini başka sözlerden korumaktır. Ayrıca hadislerin değiştirilmesini, karıştırılmasını, bozulmasını ya da sözlerin iftiraya uğramasını engellemektir.
Hadisin kaynağı nedir?
Buhari ve Müslim’in kitapları bu türün en önemli örnekleridir ve Camiu’s- Sahih adıyla bilinir. Bu iki eser, Sahihayn (en sağlam iki hadis kaynağı) olarak bilinir ve kabul edilir. Hadis konusunda İslam bilginleri çok titiz çalışmalar yapmış ve bize muazzam bir hadis literatürü bırakmışlardır.

Gafilun ne demek?​

TDK açısından ele alındığı zaman Gafil kelimesine karşılık olarak, ‘aymaz kişi’ ifadesi bizi karşılamaktadır. Daha geniş bir anlatımla ele almak gerekirse çevresindeki gerçekleri görmeyen, bunları sezemeyen ya da anlayamayan kişi olarak ele alınmaktadır.

Hadiste adalet ve zabt ne demek?​

Cerh faaliyetinde alimler ravînin kişilik ve hafıza durumuna bakar. Bunlar terim olarak adalet (kişilik) ve zabt (hafıza) kavramlarıyla karşılanır.
Hadisler farklı çeşitleri ile ortaya çıkar. Bazı hadisler aslında Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin açıklaması niteliğinde yani Kur’an’ı teyit edici nitelik taşır. Örneğin anne-baba hakkı, yalancı şahitlik hakkındaki hükümler yine hadisler ile bir kez daha teyit edilir. Bazı hadisler ise; tamamlayıcı nitelik taşır.
Ravinin zabt kusurları nelerdir?
Râvinin cerhedilmesine yol açan zabt sıfatıyla ilgili kusurlar galat, gaflet, vehim, sika râvilere muhalefet ve hâfıza bozukluğudur. Bunlar “metâin-i aşere” diye bilinen on cerh sebebinden beşini oluşturur.
 
Geri
Üst