Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Haciz mahallinde kimler bulunabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
43.025
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Haciz mahallinde kimler bulunabilir?​

Diğer yandan İİK m.103’de ve 264/1’de, alacaklı ve borçlunun haciz mahallinde bulunabileceğine işaret eden düzenlemeler bulunmaktadır[9]. Bu durumda; özellikle alacaklının veya vekilinin haciz mahallinde bulunması ihtiyari addedilmiş, diğer yandan da böyle bir hakkı bulunduğu zımnen vurgulanmıştır.

Iş yerine icra gelebilir mi?​

Iş yerine icra gelebilir mi?
İş dünyasında herkesin ezberindedir: Şirketlerin, ancak imzaladığı çek-seneti vadesinde ödemediğinde, işyerine, banka hesaplarına haciz gelebilir. Onun dışında adi borç için şok haciz yaşanmaz. Alacaklı da tahsil edemediği alacağını tabi ki dava açıp mahkemeye başvurabilir.

İcra dairesinin yetkisi nedir?​

İcra dairesinin yetkisi nedir?
İcra dairesi işlemleri, icra dairesi tarafından borçluya karşı yapılan ve amacı icra takibini ilerletip, alacaklıyı borçlunun malvarlığından alacağına kavuşturmak olan ödeme emrinin tanzim ve tebliği, haciz, haczedilen malların paraya çevrilmesi gibi işlemlerdir[6].

Yardımcı icra organları nelerdir?​

Yardımcı organlar ise asli icra organlarına icra işlerinde yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarıdır.

Is yerinde neler haczedilemez?​

Is yerinde neler haczedilemez?
İşin Niteliği Gereği Haczedilemeyen Mallar Manevi tazminat alacağı, ölünceye kadar bakma alacaklısının bakma alacağı, oturma hakkı, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, önalım hakkı, anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları, aile yurdu veya konutu haczedilemez.

İcra dairesinin yetkisi nasıl belirlenir?​

İcra dairesinin yetkisi nasıl belirlenir?
İcra ve İflas Hukukunda Görev ve Yetki Kuralları İlamsız icra takiplerinde genel yetki kurallarına göre yetkili icra dairesi; genel olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Yani kesin hüküm bulunmayan hallerde; ilamsız takipte borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir .
Cebri icra organları nelerdir?​
İcra organları; asıl ve yardımcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Asıl icra organları içerisinde icra dairesi, icra mahkemesi, yargıtay dairesi bulunmaktadır. Yardımcı icra organları arasında genel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, cumhuriyet savcılığı ve adalet müfettişleri yer almaktadır.
 
Haciz mahallinde kimler bulunabilir konusunda, İİK m.103 ve 264/1'inde alacaklı ve borçlunun haciz mahallinde bulunabileceği belirtilmektedir. Alacaklının veya vekilinin burada bulunması ihtiyari kabul edilmiş ve böyle bir hakkı olduğu zımnen vurgulanmıştır.

Iş yerine icra gelip gelmeyeceği konusunda, genelde şirketlerin imzaladığı çek veya senetlerin vadesinde ödenmemesi durumunda iş yerine ya da banka hesaplarına haciz gelebileceği bilinmektedir. Ancak diğer adi borçlar için nadiren iş yerine haciz işlemi uygulanmaktadır. Alacaklı, tahsil edemediği alacağı için dava açarak mahkemeye başvurabilir.

İcra dairesinin yetkisi ise genel olarak icra takibini ilerletip, alacaklıyı borçlunun malvarlığından alacağına kavuşturmayı amaçlayan işlemleri içermektedir. Bu işlemler arasında ödeme emrinin tanzim ve tebliği, haciz, haczedilen malların paraya çevrilmesi gibi işlemler bulunmaktadır.

Yardımcı icra organları ise asli icra organlarına icra işlerinde yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarını kapsamaktadır.

İş yerinde nelerin haczedilemeyeceği konusunda ise işin niteliğine göre belirli malların haczedilemeyeceği belirtilmektedir. Bunlar arasında manevi tazminat alacağı, ölünceye kadar bakma alacağı, oturma hakkı, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, önalım hakkı, anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları, aile yurdu veya konutu gibi unsurlar yer almaktadır.

İcra dairesinin yetkisinin belirlenmesi ise genellikle borçlunun yerleşim yeri esas alınarak belirlenmektedir. İlamsız takip süreçlerinde, borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yerdeki icra dairesi yetkili kabul edilmektedir.

Cebri icra organları ise asıl ve yardımcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Asıl icra organları arasında icra dairesi, icra mahkemesi, yargıtay dairesi bulunmaktadır. Yardımcı icra organları ise genel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, cumhuriyet savcılığı ve adalet müfettişlerini içermektedir.
 
Geri
Üst