- Konu Yazar
- #1
Haciz mahallinde kimler bulunabilir?
Diğer yandan İİK m.103’de ve 264/1’de, alacaklı ve borçlunun haciz mahallinde bulunabileceğine işaret eden düzenlemeler bulunmaktadır[9]. Bu durumda; özellikle alacaklının veya vekilinin haciz mahallinde bulunması ihtiyari addedilmiş, diğer yandan da böyle bir hakkı bulunduğu zımnen vurgulanmıştır.Iş yerine icra gelebilir mi?
Iş yerine icra gelebilir mi?İş dünyasında herkesin ezberindedir: Şirketlerin, ancak imzaladığı çek-seneti vadesinde ödemediğinde, işyerine, banka hesaplarına haciz gelebilir. Onun dışında adi borç için şok haciz yaşanmaz. Alacaklı da tahsil edemediği alacağını tabi ki dava açıp mahkemeye başvurabilir.
İcra dairesinin yetkisi nedir?
İcra dairesinin yetkisi nedir?İcra dairesi işlemleri, icra dairesi tarafından borçluya karşı yapılan ve amacı icra takibini ilerletip, alacaklıyı borçlunun malvarlığından alacağına kavuşturmak olan ödeme emrinin tanzim ve tebliği, haciz, haczedilen malların paraya çevrilmesi gibi işlemlerdir[6].
Yardımcı icra organları nelerdir?
Yardımcı organlar ise asli icra organlarına icra işlerinde yardım eden cumhuriyet savcılıkları, genel mahkemeler ve polis gibi devlet kurumlarıdır.Is yerinde neler haczedilemez?
Is yerinde neler haczedilemez?İşin Niteliği Gereği Haczedilemeyen Mallar Manevi tazminat alacağı, ölünceye kadar bakma alacaklısının bakma alacağı, oturma hakkı, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, önalım hakkı, anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları, aile yurdu veya konutu haczedilemez.
İcra dairesinin yetkisi nasıl belirlenir?
İcra dairesinin yetkisi nasıl belirlenir?İcra ve İflas Hukukunda Görev ve Yetki Kuralları İlamsız icra takiplerinde genel yetki kurallarına göre yetkili icra dairesi; genel olarak borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Yani kesin hüküm bulunmayan hallerde; ilamsız takipte borçlunun takip tarihindeki ikametgahının bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir .
İcra organları; asıl ve yardımcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Asıl icra organları içerisinde icra dairesi, icra mahkemesi, yargıtay dairesi bulunmaktadır. Yardımcı icra organları arasında genel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, cumhuriyet savcılığı ve adalet müfettişleri yer almaktadır.