- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Haciz çeşitleri nelerdir?
Haciz Türleri Nelerdir?- Kesin (İcrai) Haciz: Takibin kesinleşmesinden sonra, satış yetkisi veren haciz türüdür.
- Geçici Haciz: İtirazın geçici olarak kaldırılması halinde istenebilir.
- İlave Haciz: Hacizli malın alacağın tamamını karşılamaması üzerine talep edilebilir.
Haciz işlemine kimler katılabilir?
1. Borçlunun eşi evlenmeden doğan, çocukları valeyetten doğan, vasi veya kayyımı olduğu kişiler ise vesayetten doğan alacakları için hacze imtiyazlı olarak iştirak edebilirler. 2. Borçlunun ergin çocukları Türk Medeni Kanunu’nun 370. maddesinden doğan alacakları için hacze imtiyazlı olarak iştirak edebilirler.Haciz talebi nereye yapılır?
Haciz talebi nereye yapılır?Haciz işlemi talep üzerine malların bulunduğu yer icra dairesince gerçekleştirilir. Ancak maaş haczi, alacak haczi, ücret haczi, otomobil haczi gibi doğrudan belli kişi ya da sicillere gönderilecek yazı ile yapılan hacizlerin takibi yapan icra dairesi tarafından yapılması mümkündür.
Tek eve haciz konur mu?
Tek eve haciz konur mu?Haczedilmesi ve satılması mümkün olmayan mallardan birisi de borçlunun ‘haline münasip tek evi’dir.
Külli icra ne demek?
İflas hukuku ise külli icra olarak bilinir ve borçlunun sorumluluğu tüm mal varlığı ile bütün alacaklarına karşıdır. İflas, hem mal varlığı hem de alacaklı açısından küllilik barındırır. İflas hukuku sadece tacirler açısından söz konusu iken, icra hukuku tüm borçları kapsar.Hacze adi iştirakin şartları nelerdir?
İlk hacze iştirak etmek isteyen alacaklı, borçluya karşı takip gerçekleştirmiş olmalı ve bu takip kesinleşmiş olmalıdır. Diğer bir ifadeyle, ilk hacze adi iştirak yolu ile iştirak etmek isteyen alacaklının kendisinin gerçekleştirmiş olduğu takipte haciz isteyebilecek aşamaya gelmiş olması gerekmektedir.Haciz işlemlerini kim yapar?
Haciz işlemlerini kim yapar?Alacaklı kişi, İcra Müdürlüğü’ne haciz talebini iletir. Yapılan araştırmada borçlunun taşınır ve taşınmaz malları üzerinden haciz şerhi işleme alınır. Aynı zamanda borçlu kişinin adresine fiili şekilde yapılacak hacizlerde, öncelikle alacaklı tarafından haciz yolluğu adı altında haciz ücretinin yatırılması gerekir.
Haciz sırasında borçlunun hiç malı yoksa ne yapılır?
Haciz sırasında borçlunun hiç malı yoksa ne yapılır?İcra memuru taşınır taşınmaz malların haczi söz konusu olduğunda mahallinde bir haciz tutanağı tutar. Tutanağın içeriği İİK m. 102’de belirtilmiştir. Bu tutanak borçlunun haczi kabil hiç malı bulunmazsa kesin aciz belgesi, haczedilen mallar alacağı karşılamaya yetmezse geçici aciz belgesi hükmündedir.