AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hacı Bayram Veli Menkıbeleri

SoruCevap

Yeni Üye
Hacı Bayram Veli Menkıbesi,

Hacı Bayram Veli'nın bir menkıbesi: Ankaralı Hacı Bayram Veli, Sultan II Murad'ın saygı duyduğu manevi onderlerlendi Hukumdarın Hacı Bayram'a saygısı o derece buyuktu ki ona murid olanlardan vergi almıyordu Ama gelin gorun ki butun Ankara halkı Hacı Bayram'ın muridi olduğunu iddia ediyordu Ankara'da kimden vergi istense, Ben Hacı Bayram'ın muridiyimdeyip işin icinden sıyrılıyordu Bu durum hukumdara yansıtıldı Hukumdar Hacı Bayram'a bir mektup gonderip, Gercek muritlerinizin sayısını bana bildiriniz, sizin bildirdiğiniz herkes vergiden muaf tutulmak uzere kabulumdurdedi

Hacı Bayram devletine saygılı bir maneviyat buyuğu olarak kendisine bağlılığın kotuye kullanılmasından zaten şikayetci idi Mektubu fırsat bilerek muridlik iddiasındaki herkese haber saldı: Falan gun falan yerde toplanınızdiye O gun hemen butun Ankara halkı şeyhlerinin davetine uyarak bildirilen yere akın ettiler Hacı Bayram bir tepeciğe kurdurduğu siyah kıl bir cadırdan cıkarak kalabalığa sordu:

Beni seviyor musunuz?Kalabalık hep bir ağızdan karşılık verdi: Elbette seviyoruz
Bana yurekten bağlı mısınız, istesem benim icin canınızı verir misiniz?
Kalabalık cevap verdi: Canımız senin yoluna feda olsun
Hacı Bayram bunun uzerine, Bugun bana inananları şu cadırın icinde bir bir kurban edip canlarını cennete gondereceğim Şimdi bir kişi cıksındedi
Kalabalıktan bir kişi cıktı Hacı Bayram onu cadıra aldı Cadırda onceden hazırlattığı koyunlardan birini keserek, kanını cadırdan dışarıya akıttırdı Dışardakiler adamın gercekten kurban edildiğini sanarak urperdiler Hacı Bayram dışarı cıktı, Bir kişi daha gelsindedi Bir adam daha cıktı Onu da cadıra alıp aynı işlemi yaptı Sonra dışarı cıktı ve bir kişi daha istedi İşin şakaya gelir yanı yoktu Giden gidiyordu Bu defa bir şaşkınlık ve duraksama goruldu Yine de bir hanım ueri cıktı Hacı Bayram onu da cadıra aldı Aynı olay tekrarlandı Dorduncu defa Hacı Bayram kurbanlık isteyince tek kişi cıkmadı

Hacı Bayram artık hukumdara cevap verecek durumdaydı:
Sultanım vergiden affedilmek uzere gercek muritlerimi sormuştunuz Benim gercek muritlerim iki er kişi ile bir hatun kişiden ibaret uc kişidir

Geri