AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hacer-ul Esved tasinin hikayesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hacer-ül Esved taşının hikayesi nedir?​

Mekke’nin yakınında olan Ebu Kubeys dağından getirildiğine dair inancın yanında, Hz. Peygamber’in “Hacerü’l-Esved cennettendir” buyurduğu da bilinmektedir. İşte o gizemli taşın hikâyesi: Kabe’ye saygının kalmadığı bu dönemde harabe haline gelen Kabe ikinci bir sel baskınıyla tamamen yıkıldı.
Hacer-ül Esved taşının anlamı nedir?
Bu rivayetlerde umumiyetle Hacerülesved’in cennetten indirildiği, Nûh tûfanı sırasında Ebû Kubeys dağında korunduğu ve Hz. İbrâhim’in Kâbe’yi inşası esnasında oradan getirilerek yerine konulduğu ifade edilmektedir.

Hacer-ül Esved in yerine konulmasında Hz Muhammed’in hakem olarak seçilmesinin sebebi nedir?​

Muhammed otuz beş yaşındayken sel felaketi yaşanmıştır ve bunun sonucunda da Kabe büyük zarar görmüştür ve tekrar eski temelleri üzerine yapılmıştır. Bu onarım esnasında sıra Hacer-i Esvet taşının yerine konulmasına gelmiştir ancak bu noktada bir anlaşmazlık çıkmıştır ve kabileler birbirine girecek hale gelmişlerdir.
Hacer’i Esved taşını buraya ilk koyan kimdir?
İsmail tarafından Kabe’nin ilk defa inşası sırasında buraya geldiği ve ilk olarak Hz. İbrahim tarafından yerine yerleştirildiği kabul edilir.

Istilam ne demek?​

öpmek veya el sürmek. selâm vermeyi isteme. kâbeyi tavaf esnasında hacer-ül esvede el sürmek, el süremese el işareti ile öper gibi yapmak, okşamak.
Kabe hakemliği hangi olay için yapılmıştır?
Muhammed etrafında bulunan insanların güvenini kazanmış biri olarak belirtilmektedir. Bu nedenle birçok insan ona güvenerek söylediklerine inanmaktadır. Kabe hakemliği adı verilen olay da Hz. Muhammedin güvenirliği sayesinde ortaya çıkmış bir olay olmaktadır.

Kabe hakemliğini kim yapmıştır?​

Hz. Muhammed’in “Kabe Hakemliği” ile ilgili rivayet ise pek çok Müslüman için malumdur; Hz. Muhammed’in de onarımına katkı verdiği Kabe’de sıra ‘Hacer-i Esved’ taşının yerine yerleştirilmesine gelir. Taş, Hz.
Rüknü Yemani nerede?
Rükn-ü Yemani’de Kabe’de Yemen tarafını gösteren bir taştır. Bizim Müslümanlar olarak bu taşa itibar etmemiz Peygamberimiz Hz. Muhammed’in umresinde ve hac ibadetini yaparken Rükn-ü Yemani’nin huzuruna geldiği zaman orayı selamlamıştır uzaktan.

Kabe taşı nereden gelmiştir?​

İbrahim tarafından Ebu Kubeys Dağı’ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan ‘Hacer-ül Esved’ taşı, IV. Murad devrinde çevresi koruma maksadıyla altın ile kaplanırken taştan bir kaç parçanın kırıldığı rivayet ediliyor.
 
Geri
Üst