AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

HACCP nasil okunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

HACCP nasıl okunur?​

HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Points (Tr: “Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları”) anlamına gelmektedir.

HACCP Sistemi Belgesi Nedir?​

Hazard Analysis And Critical Control Point/ Haccp, ‘Tehlike analizleri ve kritik kontrol noktaları’ anlamına gelmektedir. Sağlıklı üretimi hedef alan, tüketicinin sağlıklı bir şekilde ürün alım işlemini gerçekleştiren bir uygulamadır. Bu belgeyi alanlar sağlık açısından yeterliliğini ispatlamış olur.
HACCP ekibi kaç kişiden oluşur?
Genellikle 3 – 8 arası bir grup oluşturulur pratikte. Ürünlerin ve üretim işlemlerinin çeşitliliği ve karmaşıklığı ekibin sayısını mutlaka etkileyecek etkenlerdir. Çok az veya fazla kişiden oluşan ekiplerin kendilerine göre olumsuz sonuçları olmaktadır.
Gıda güvenliğinde HACCP sistemi nedir ne işe yarar nasıl uygulanır?
Sistemde “tehlike” kelimesi ile gıdada oluşabilecek ve tüketicide hastalık yaratabilecek kimyasal, biyolojik ya da fiziksel her türlü ajan kastedilmektedir. Bu tehlikelerin önlenmesi için de gıdanın pişirilmesi gibi mikroorganizmaların üreyebileceği kritik noktalarda gıda kimyasal olarak kontrol edilmektedir.

HACCP neden önemli?​

HAACP, hem gıda üretiminde hem de gastronomi ve gıda perakendesinde gıda güvenliğini garanti eden bir araçtır. HACCP, hijyenle ilgili risklerin tespit edilip ortadan kaldırılmasına yardım eder. Ayrıca hataları önlemeyi veya oluşan hataların nedenini takip etmeyi sağlar.

HACCP nerelerde kullanılır?​

Toplu tüketim işletmeleri, marketler, gıda perakendecileri, fırınlar, toptancı ve distribütörler, kasaplar, un değirmenleri ve satış ve dağıtım işletmeleri için iyi hijyen uygulamaları rehberleri bulunmaktadır.
HACCP belgesini kimler alabilir?
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi –Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar için Şartlar ;Adından da anlaşılacağı gibi ; yiyecek, içecek sunumu, yemek (catering) ve paketleme firmaları dahil, tarladaki üretimden sofradaki yerini alıncaya kadar gıda zincirindeki tüm kuruluşlar bu belgeyi alabilir.
 
Geri
Üst