- Konu Yazar
- #1
Hacca gitmek ve hacı olmak ne anlama gelir?
Mekke-i mükerreme şehrine gidip gelinceye kadar, geride bıraktığı çoluk çocuğunu geçindirmeye yetişecek maldan fazla kalan para ile oraya gidip gelebilecek kimsenin, ömründe bir kere, Kâbe-i şerifi tavaf etmesi ve Arafat’ta durması farzdır. Her devirde hacılara “hacı” denmiştir.Hacı etmek ne demek?
Arapça’da “gitmek, yönelmek; ziyaret etmek” anlamlarına gelen hac kelimesi, fıkıh terimi olarak imkânı olan her müslümanın belirlenmiş zaman içinde Kâbe’yi, Arafat, Müzdelife ve Mina’yı ziyaret etmek ve belli bazı dinî görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadeti ifade eder.Hac nedir açıklayınız?
Hac nedir açıklayınız?الحج (yardım·bilgi)), Müslümanlarca kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.
Halk dilinde Hacı ne demek?
Hac yolculuğuna çıkan, hac yapan kişilere hacı denir.Hac ve umre arasındaki fark nedir?
Hac yılda bir kez, Kurban Bayramında yapılır. Umre içinse herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Sadece Hac zamanı yapılmamasına dikkat edilmelidir. Bunun dışındaki temel fark ise Hac ibadetinin sağlığı yerinde ve maddi durumu iyi olan tüm Müslümanlar için farz olmasıdır.Hac nasil yapilir kisaca anlatın?
Hac nasil yapilir kisaca anlatın?Hac ibadeti için Mekke’ye varıldığında önce gusül yapılarak abdest alınır. Daha sonra haremi şerife gidilir. Ardından Kabe etrafında kudüm tavafı yapılır ve iki rekat tavaf namazı kılınır. Namaz kılındıktan sonra ise Safa ile Merve arasında usulüne uygun olarak say yapılır.
Hac, sözlük anlamı olarak bir şeye yönelmek, bir yeri ziyaret etmek, bir şeyi amaçlamak demektir. Haccın terim anlamı ise yılın belli günlerinde ibadet niyetiyle ihrama girmek, vakfe yapmak ve Kâbe’yi tavaf etmek suretiyle yapılan ibadettir.
Dr. Hayrettin Karaman hac ibadeti yapan kimseye ‘hacı’ denmesini doğru bulmadığını belirtti. Karaman, “Mümin ‘namazcı, oruçcu, haccı, zekatçı…’ değil, mümindir. Yapılan ibadetler mümine unvan olmaz, olmamalıdır” dedi.