Hac, İslam'da bir ibadet türüdür. Kimlere ve ne zaman farz olduğu konusunda ise belirli kurallar bulunmaktadır.
Hac ibadeti, Müslümanların Mekke'deki Kabe'yi ziyaret etmelerini ve belirli ritüelleri gerçekleştirmelerini kapsar. Hac, sadece belli şartları taşıyan Müslümanlara farzdır. İslam'da iki çeşit hac vardır: Farz-ı Ayn ve Farz-ı Kifaye.
1. Farz-ı Ayn Hac: Her Müslümanın hayatında bir kez yapması gereken farzdır. Öncelikle şu şartları sağlamak gerekmektedir:
- Akıllı olmak: Hac ibadetini yerine getirecek kişinin akıl sağlığı yerinde olmalıdır.
- Ergenlik çağına ulaşmak: Hac ibadeti için erkeklerde buluğ çağına ve kadınlarda ise adetten kesilmeye ulaşmak gerekir.
- Hac ibadetini yerine getirecek kişinin, Mekke'ye gitme imkanına ve fiziksel güce sahip olması gerekmektedir.
- Maddi imkan: Hac ibadeti için kişinin belirli bir maddi güce sahip olması gerekmektedir.
2. Farz-ı Kifaye Hac: Farz-ı Kifaye, toplumun bir kısmına farz olan ancak bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerlerine farz olmayan bir ibadettir. Örneğin, bir yerde bu ibadeti yerine getiren yeterli sayıda kişi bulunuyorsa, diğerlerinin bu ibadeti yerine getirmeleri gerekmez.
Hac, İslam takvimine göre Zilhicce ayının ilk on günü yapılır, yani İslam'ın son ayında gerçekleştirilir. Hac ibadetinin tam olarak hangi tarihte gerçekleşeceği ise her yıl değişmektedir, çünkü İslam takvimi güneş takviminden farklı olarak Ay takvimine dayanır.
Sonuç olarak, hac ibadeti sadece belirli kriterleri taşıyan Müslümanlar için farzdır. Farz-ı Ayn hac, her Müslümanın hayatında bir kez yapması gereken bir ibadettir, Farz-ı Kifaye ise toplumun bir kısmına farz olan ancak bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiğinde diğerlerine farz olmayan bir ibadettir. Hac, İslam takviminde Zilhicce ayının ilk on gününde gerçekleştirilir.