- Konu Yazar
- #1
Hababam Sınıfı'nın Mahmut Hoca’sı yapım şirketlerine karşı dava açtı!
Türk sinemasının efsanevi ismi Münir Özkul’un mirasçıları, usta sanatçının unutulmaz performanslarla tanınan filmleri için telif hakları davası açtı. Özkul’un kızı Güner Özkul, babasının ismiyle özdeşleşen yapımların yıllardır izinsiz kullanıldığını ve bu süreçte hiçbir gelir elde etmediklerini belirterek, yapım şirketlerinden haklarını talep etti.![125620957-hababam-sinifi-1.jpg](https://i.12punto.com.tr/Archive/2025/2/4/125620957-hababam-sinifi-1.jpg)
![125621489-hababam-sinifi-2.jpg](https://i.12punto.com.tr/Archive/2025/2/4/125621489-hababam-sinifi-2.jpg)
![125620332-hababam-sinifi-3.jpg](https://i.12punto.com.tr/Archive/2025/2/4/125620332-hababam-sinifi-3.jpg)
![125620395-hababam-sinifi-5.jpg](https://i.12punto.com.tr/Archive/2025/2/4/125620395-hababam-sinifi-5.jpg)
![125620457-hababam-sinifi.jpg](https://i.12punto.com.tr/Archive/2025/2/4/125620457-hababam-sinifi.jpg)
Türk sinemasının efsanevi filmi Hababam Sınıfı’nın "Mahmut Hoca" karakterine hayat veren usta sanatçı Münir Özkul’un mirasçıları, T24'ün haberine göre yapım şirketlerine telif hakları davası açtı. Kızı Güner Özkul, babasının adıyla tanınan filmlerin yıllardır izinsiz bir şekilde kopyalanıp kullanıldığını ve Münir Özkul’un yaşamı boyunca hiçbir karşılık almadığını belirtti.
Dilekçede, Yeşilçam dönemi filmlerinin televizyon kanallarında, YouTube ve Facebook gibi dijital platformlarda yayımlanan kopyaları ve reklamları üzerinden yapım şirketlerinin uzun yıllardır önemli gelirler elde ettiği vurgulandı ve ihtiyati tedbir talep edildi. Dava sonuçlanırsa, Hababam Sınıfı, Neşeli Günler ve Gülen Gözler gibi birçok film, televizyon ve dijital platformlarda telif hakları çerçevesinde yayınlanacak.
Türk sinemasının ve tiyatrosunun unutulmaz ismi Münir Özkul, 2018 yılında 92 yaşında vefat etti. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında "devlet sanatçısı" unvanı verilen Özkul, Hababam Sınıfı’ndaki "Mahmut Hoca" karakteri, Neşeli Günler’deki "Yaşar Usta", Gülen Gözler ve Aile Şerefi gibi yapımlarla Türk sinemasında önemli bir yer edindi ve 100’den fazla projede yer aldı.
Ancak Münir Özkul’un kızı Güner Özkul, bu filmlerden hala telif geliri elde edemedikleri gerekçesiyle yapım şirketlerine dava açtı. İstanbul Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Güner Özkul, babası Münir Özkul’un Yeşilçam dönemindeki projelerinde, o dönemde mevcut olmayan komşu hakların doğal olarak devredilmediğini ve çoğu yapımda yazılı sözleşme dahi yapılmadığını belirtti. Güner Özkul, babasının ismiyle tanınan ve on yıllardır izinsiz kullanılan yapımların, Münir Özkul’un hayatı boyunca hiçbir maddi karşılık sağlamadığını ifade etti.
'YENİ İZİNLER ALINMADI'
'YENİ İZİNLER ALINMADI'
Özkul’un avukatı Bişar Abdi Alinak tarafından sunulan dilekçede, hukuka aykırı kullanımların tespiti, bu kullanımların durdurulması ve yapımların başka şirketlere devredilmesinin tedbiren engellenmesi talep edilerek, yapım şirketlerine yönelik ihtiyati tedbir kararı istendi.
Dilekçede, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na (FSEK) atıfta bulunularak, "Münir Özkul filmi" olarak tanınan birçok yapımda, yapım şirketleri ile Münir Özkul arasında herhangi bir sözleşme yapılmadığı, filmlerin çekildiği dönemde yapım şirketlerinin gelir elde ettiği dijital platformlar (YouTube, Netflix) ve CD/DVD/Blu-Ray ile televizyon kanallarına lisanslamaların olmadığı, sadece sinema salonlarında gösterim için sözleşmeler yapıldığı belirtilerek, bu sebeple yeni izinlerin alınmadığı ifade edildi.
Ayrıca, Özkul’un izni olmadan filmlerin kopyalarının veri saklama ortamlarında satılması yoluyla, YouTube, Facebook ve benzeri platformlarda tamamı veya kısa bölümleri halinde erişime açılarak milyonlarca görüntülenme ve reklam gelirinin elde edildiği, ancak buna rağmen hiçbir sözleşme yapılmadığı, bu yüzden Özkul’un bu gelirlerden faydalanamadığı ifade edildi.
Dava sonuçlanırsa, bundan sonra Münir Özkul’un yer aldığı filmlerin, ATV, Now TV, Kanal D, Star TV, Show TV, TV8, DigiTürk, TV+, TiviBu, YouTube ve Netflix gibi televizyon kanalları ve dijital platformlar ile CD/DVD/Blu-Ray üzerinden yayınlanması, telif hakları çerçevesinde gerçekleşecek.
Avukat Bişar Abdi Alinak, dava süreciyle ilgili olarak T24’e şu açıklamalarda bulundu: “Yeşilçam dönemi filmlerinde rol alan sanatçıların telif haklarını bugüne kadar alamamaları maalesef yaygın bir durum haline gelmiş. Hukuki süreçler tamamlandıktan sonra, Türk sinemasının önemli isimleri, Avrupa ve diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de tüm telif haklarına sahip olacaklar. Kamuoyunu dava süreci hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz.”