AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

***Guzel Bir Masal**

haberci

Yeni Üye
imagesguzelbirmasal5b06a2d7b444b
Padişahla karısının bir turlu cocuğu olmuyormuş, ne yapmışlarsa bir turlu bir cocuk sahibi olamamışlar Bir gun yaşlı, uzun sakalları olan beyaz bir adam saraya konuk gelmiş, padişah adamı cok sevip akşam yemeğine alıkoymuş Yemekten sonra sakallı ihtiyar
Galiba sizin meyveniz yokdemiş
Padişah hemen atılmış,
Her meyveden var, ne istersiniz?demiş
Yok,demiş ihtiyar, onu soylemiyorum, galiba sizin cocuğunuz yok, onu soylemek istiyorum
Padişahla karısının gozleri dolmuş,
Cok istedik, ama olmadıdemişler
Pekidemiş ihtiyar, ben size bir yol gostereceğim, dediklerimi yaparsanız cocuğunuz olur Ulkenin en ucundaki dağın tepesinde bir pınar var Baharın yaza bağlandığı gece, tam sabah olurken, mehtap batmadan, guneş de cıkarken cırılcıplak o pınara girip yıkandıktan sonra, 'hayırlısı neyse olsun' deyip birbirinize kavuşacaksınız
Yaşlı adam bunları soyledikten sonra odasına cekilmiş, ertesi sabah da kimseye gorunmeden saraydan ayrılıp gitmiş Padişahla karısı, buyuk bir kalabalıkla yola cıkmışlar Dağın başındaki pınara girip yıkanmışlar, sonra da cadırlarına cekilip yataklarına girmişler Padişahın karısı,
Allahım bize bir evlat ver de nasıl verirsen verdemiş
O gece padişahın karısı hamile kalmış Aradan dokuz ay gecmiş Doğum vakti gelmiş Saraya ulkenin en unlu ebelerini cağırmışlar Ama sultan bir turlu doğuramıyormuş, ne yaparlarsa yapsınlar sultan bir turlu doğuramıyormuş Kentte babasıyla ve uveyannesiyle yaşayan cok guzel ve cok fakir bir genc kız varmış Padişah, ofkesinden karısını doğurtamayan butun ebelerin başını vurdurtmuş Bunu duyan kotu kalpli uveyanne, saraya gidip
Benim bir uvey kızım var Sultanı doğurtsa doğurtsa o doğurturdemiş
Bunun uzerine saraydan adam gonderip kızı cağırtmışlar Kız başına ne geleceğini anlamış, doğru annesinin mezarına gitmiş, annesinden akıl sormuş:
Anneciğim ben ne yapacağım, hic bir ebenin doğurtamadığı sultanı doğurtmak icin beni cağırdılar Benim de kellemi kesecekler
Tam o sırada ak sakallı bir ihtiyar peydah olmuş mezarın yanında,
Ağlama kızımdemiş, ben sana ne yapacağını anlatacağım, dediklerimi yaparsan, kelleni kurtarırsınSonra kıza ne yapacağını anlatmaya başlamış Sultan benim dediklerimi tutmadı, hayırlısını isteyeceğine, ne olursa olsun dedi, bu yuzden de evlat yerine karnında bir yılan taşıyor şimdi, sen saraya gidince, hemen bir kazan sut isteyeceksin, sutu sultanın bacakları arasına yerleştireceksin, sutun kokusunu alan yılan da dışarı cıkacak
Kız saraya gitmiş, ihtiyarın dediklerini yapmış Gercekten de sultan, kocaman, kara bir yılan doğurmuş Hemen padişaha haber vermişler Sultan hanım ağlamış,
Ne yapacağızdiye bir zaman cırpınmışlar, sonunda Yılan mılan, evlat evlattır,deyip yılanı kimseye gostermeden sarayın arka odalarından birine yerleştirmişler Ulkede padişahın bir evladı oldu diye şenlikler yaptırmışlar Aradan yıllar gecmiş, arka odada bırakılan kara yılan buyumuş, bir gun padişah babasına haber gondermiş,
Ben artık evlenmek istiyorumdemiş Padişah, ne yapsın, bir tanecik evladı Vezirlerden birinin kızını oğluna istemiş Duğun yapılmış, gelini gerdeğe sokmuşlar, ertesi sabah kapıyı acmışlar ki, kızın cesedi bir koşede yatıyor Yılan kızı sokup oldurmuş Başka bir vezirin kızıyla evlendirmişler Yılan onu da sokup oldurmuş Saraydaki kızlar birer birer oldukten sonra, halktan kızlarla evlendirmeye baslamışlar Yılan prens, o kızları da oldurmuş Genc kızlar saraya gelin gidip birer birer oluyormuş Halk, prensin yılan olduğunu bilmiyormuş, ama prensle evlenen kızların olduğu memlekette yayılmış, herkes kızını memleketten kacırmaya calışıyormuş Bir gun yılanı doğurtan ebe kızın uveyannesi, saraya gitmiş,
Benim cok guzel bir kızım var, sultanı da zaten o doğurtmuştu, prensin dilinden o anlar, onunla evlendirin prensidemiş
Hemen kadının evine adamlar gonderilmiş, kız babasından istenmiş Adamcağız ne yapsın, padişaha hayır diyecek hali yok ya, kızını vermiş Bunu duyan kız oleceğini anlamış, hemen annesinin mezarına koşmuş yeniden
Anneciğim beni prensle evlendirecekler ama prens bir yılan Beni de oteki kızlar gibi sokup oldurecek, genc yaşımda oleceğimdemiş
Kız annesinin mezarı başında ağlarken, beyaz sakallı ihtiyar gorunmuş yeniden
Ağlamademiş, yılan kılığındaki prens aslında cok yakışıklı bir delikanlıdır Dediğimi yaparsan insan haline doner, cok mutlu bir hayat surersiniz
Ne yapacağım?diye sormuş kız İhtiyar da anlatmış
Seni gerdeğe sokacakları zaman, ustune kırk gomlek giyeceksin Sen odaya girince yılan sana 'soyun' diyecek, sen bir gomleğini cıkart, sonra sen de ona 'sen de soyun bakalım yılan bey' de, o da derilerinden birini cıkartacak Sonra sana yeniden, 'soyun' diyecek, sen gene ikinci gomleğini cıkarttıktan sonra ona 'sen de soyun yılan bey' diyeceksin Boyle boyle kırk derisini de cıkarttıracaksın Kırkıncı derisini cıkarttıktan sonra yakışıklı bir delikanlıya donecek Ama sakın ola ki, o butun derilerini cıkartmadan sen soyunup kalma O derilerini cıkartmadan soyunursan, seni cıplak gorurse sokup oldurur
Kız hazırlanmış, alıp saraya goturmuşler, duğun olmuş Sonra kıza gerdeğe gireceksin demişler Kız da ihtiyar adamın dediği gibi kırk gomlek giymiş ustune Her şey ihtiyarın dediği gibi olmuş, bir kız cıkartmış gomleğini, bir yılan cıkarmış derisini, birlikte soyunmuşlar, sonunda kırkıncı deriden de sonra yılan cok yakışıklı bir delikanlı olmuş, ikisi yıllarca mutlu yaşamışlar
alıntı
Neyi istediğiniz değilNeyi nasıl istediğiniz onemlidir

Bu masal, padişahın ve karısının çocuk sahibi olma isteği etrafında gelişen olaylarla dolu heyecan verici ve öğretici bir hikaye. Masalda, çocuk sahibi olma arzusunu gerçekleştirmek için çare arayan padişah ve karısının maceraları anlatılıyor. Bir gün saraya gelen bilge ihtiyarın önerisi üzerine, çiftin belirli bir ritüeli yerine getirmesi gerektiği söylenir ve sonuç olarak bir evlatları olur.

Ancak, hikaye bu noktada bitmiyor; asıl olay prensin yılan formunda doğması ve prensin evlilik sürecinin anlatımıyla devam ediyor. Prens, aslında bir lanet altında olduğu için sevdiği kızları doğurmaya devam ediyor ve her biriyle evlenip onları öldürüyor. Ancak masalın kahramanı, ihtiyarın önerisi ve kızın cesareti sayesinde prensin aslında yakışıklı bir delikanlı olduğu ortaya çıkıyor.

Masal, insanların isteklerini nasıl elde edeceklerine dair önemli bir mesaj taşıyor. Neyi istediğinizin değil, nasıl istediğinizin önemli olduğunu vurguluyor. Kız, ihtiyarın yönlendirmelerine uyarak prensin gerçek formunu buluyor ve mutlu bir yaşam sürmeye başlıyor. Bu masal bize, doğru kararlar almanın ve öğütleri dinlemenin önemini anlatırken, hayatta karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmenin yollarını da öğretiyor. Masalın sonunda insanın cesareti ve doğru adımları atması sayesinde mutluluğu bulabileceği güzel bir mesaj veriliyor.

Geri