AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guveyi ne kacirir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güveyi ne kaçırır?​

Ayrıca güvelere doğal çözüm olarak mevsimi olmayan giysilerinizi koyduğunuz saklama kutularının, poşetlerin ya da hurçların içerisine lavanta, sabun, kurutulmuş limon kabukları veya defne yaprağı torbası koymayı unutmamalısınız. Bu kokular, giysi güvelerini uzaklaştırır.

Güve nereden gelir?​

Güve çeşitleri bakliyatları sakladığımız alanlarda oluşabilirler. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyatların ağzının açık kalması, güvelerin oluşmasına, burada saklanmasına ve beslenmesine neden olabilir. Özellikle sıcak havayı ve nemi seven güveler bulunduğu ortamda can sıkıcı bir hale gelebilirler.
Evde güve nasıl yok edilir?
Evdeki güvelerden kurtulmanın yollarından ilki sirkeli su ile tüm dolapları silmek ve elektrikli süpürge ile süpürmektir. Dolabın tüm köşelerini detaylı silmelisiniz. Sirke, dolabınızda tekrar güvelerin ortaya çıkmasını engeller.

Kıyafetlerde güve nasıl oluşur?​

Güvelerin üremek için larvaları genellikle nemli ortamlardaki kıyafetlerin arasında olur. O nedenle kıyafetler, yünlü elbiseler ve kürk çeşitleri nemli ortamlarda tutulmamalıdır. Sıcak olmayan alanlarda da kıyafetlerin saklanması çok önemlidir. Aksi durumda güveler nemli ve sıcak ortamlarda rahat bir şekilde ürerler.

Yün kilim güveden nasıl korunur?​

Kullanmadığınız yün halı ve kilimler kısa sürede güve yapacaktır. Bunu engellemek için içine kesinlikle naftalin koyun. En az iki ayda bir halı ve kilimlerinizi havalandırın ve naftalinleri yenileyin.
Yün yorgan güveden nasıl korunur?
Hem yün yorganları hem de diğer türdeki yorganları güveden korumak için yapabileceğiniz en iyi şey yorganları sakladığınız alanı sık sık havalandırmaktadır. Yorganları hiç kullanmıyorsanız; en azından yılda iki kez saklandıkları yerden çıkarmalı ve açık havada hava almasını sağlamalısınız.

Güve kelebeği nasıl önlenir?​

Evdeki güvelerden kurtulmanın yollarından ilki sirkeli su ile tüm dolapları silmek ve elektrikli süpürge ile süpürmektir. Dolabın tüm köşelerini detaylı silmelisiniz. Sirke, dolabınızda tekrar güvelerin ortaya çıkmasını engeller. Bunun için 1 ölçü sirke ile 2 ölçü suyu karıştırın.

Güve kelebeği nasıl ürer?​

Güveler yumurtalarını genellikle yünlü kumaşlar üzerine bırakırlar. Bir dişi güve tek seferde 100 yumurta bırakabilir. Etrafında koza örerek sakladığı yumurtalar 10 güne kadar uygun sıcaklıkta olgunlaşır ve güve larvaları çıkmaya başlar.
Giysiler güveden nasıl korunur?
Güveler karanlık ve nemli yerlerde yaşamayı seven haşerelerdir. Bu yüzden giysi dolaplarını, çekmeceleri, dolap içlerini, halıları elektrikli süpürge ile süpürüp önce sirkeli sonra da sabunlu suyla güzelce temizlemelisiniz. Kıyafetleri havalandırmak da güve oluşumunu engellemede etkilidir.

Güveler nasıl yok edilir?​

Güveler çok zarar verebilir ama hâlihazırda evde bulunan malzemelerle onlardan kurtulabilirsin:
- Sinek kâğıdı ve balık yağı ile evde güve tuzağı yap.
- Sirke karışımıyla mutfağı ve dolapları temizle.
- Dolabına sedir koyarak güveleri kaçır.
- Biberiye, kekik, karanfil, lavanta ya da defne yaprağı kullanarak güveleri uzak tut.

Kıyafetler neden güveler?​

Elbise Güvesinin Özellikleri Yünlü kıyafetler, saç, tüy, kürk ve keçe gibi malzemelere düşkünlerdir. Kapalı yerler ve nemli ortamlar en sevdikleri ve karınlarını doyurmak için arayışa girdikleri ortamlardır. Ayrıca nem, bu güvelerin üremesi için de uygun koşulları yaratır.
Güve yumurtası nasıl yok edilir?
Gardıropların rafları, mutfaklardaki çekmeceler ve mobilya altları gibi bölümleri düzenli olarak elektrikli süpürge ile süpürmelisiniz. Bu temizlik, güvelerin bıraktığı yumurtaları yok etmeniz için oldukça önemlidir. Kıyafetlerin arasına naftalin yerleştirmek etkili bir yöntemdir, ancak sağlık açısından zararlıdır.

Güve kelebeğinin ömrü ne kadardır?​

Kelebeklerin ömrü bir gündür. Yani kelebekler, sadece 1 gün yaşarlar. Dolayısıyla bazıları için bir gün, bir ömre bedeldir.

Sabun güve kovar mı?​

Doğal sabunu da limonda olduğu gibi rendeleyip keselere koymak ve keseleri kıyafetlerin arasına yerleştirmek, güvelerin bulundukları mekânı terk etmelerini sağlayan yöntemdir.
Kıyafet böceği nasıl yok edilir?
Küp şeker çay ve kahve kavanozlarının içinde oluşabilecek nemi, rutubeti çeker ve güve oluşumunu engeller. Ayda bir kez bu küp şekerleri değiştirin. Kıyafet güveleri ile mücadele ediyorsanız, tüm kıyafetlerinizi çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Sıcak su ile yıkadığınız kıyafetler güvelerden arınacaktır.

Evde güve kelebeği nasıl yok edilir?​

Bu arada tüm dolapların içlerini elektrikli süpürgeyle çektirdikten sonra süpürgenin haznesini de güzelce çöpe boşaltıp evden uzaklaştırmayı unutmamalısınız ki güve yumurtaları evin farklı bir yerinde yeniden üremesin. Bu işlemin sonrasında dolapların içlerini sirkeli su ile güzelce temizlemelisiniz.

Güve yumurtası kaç günde çıkar?​

Beslendikleri yere yumurtalarını bırakan (yani elbise güvesi kıyafetlerin arasına ve dikiş yerlerine, tahıl güvesi tahılların olduğu çekmecelere, dolaplara yumurta bırakır) güve yumurtaları (koza örerek saklanan) 6 ila 10 günde olgunlaşırlar ve güve larvaları çıkar.
Bir güvenin ömrü ne kadardır?
Kelebeklerin ömürleri hakkında birkaç örnek verecek olursak Türkiye’de yaşayan Sarı Bantlı Kadife (Nymphalis antiopa) ergin evrede 10 ay kadar yaşayabilmektedir. Güney Amerika’da yaşayan bir güve olan Yukka güvesi (Prodoxus y-inversus) tırtıl halinde 30 yıl kadar olabilmektedir.

Güve hangi kokuları sevmez?​

Güvelerin kokusundan hiç hoşlanmadığı, bu nedenle bulunduğu ortamlara uğramadığı defne yaprağı yiyeceklere kokusunu verir diye endişelenenler için şunu hatırlatmakta da fayda var: Defne yaprağı, özellikle kuru bakliyatlar ve pirinç gibi gıda malzemelerine kokusunu da bırakmaz, içiniz rahat olsun.

Evde küçük kelebek var nasıl yok edilir?​

Güve larvası yenirse ne olur?
Güveler özellikle larva döneminde zehirli olurlar, ancak zehirlerinin etkili olabilmesi için insanlar tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak yenilmeleri gerekir. Larvaların zehirli olmasının sebebi ise, zehirli bitki özleriyle beslenmeleri ve bu zehirleri depolamalarıdır.

Güve kaç derecede olur?​

Beslendikleri gıda türü ve ortam sıcaklığına bağlı olarak larva dönemleri 1-2 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.Larvalar 10-33 derece arasında gelişimlerine devam ederler.Larvalar 15 derecenin altındaki sıcaklıklarda 3 haftaya kadar da yaşayabilirler.
 
Geri
Üst