AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guvercin gogsu ne zaman belli olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.892
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güvercin göğsü ne zaman belli olur?​

Kaburgaların göğüs kemiğine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların bozulması ile ortaya çıkar. Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen güvercin göğsü, genellikle ergenlik çağından sonra kendini belli etmeye başlar ve yaş ilerledikçe şiddeti artar.

Kunduracı göğsü ne demek?​

Kunduracı göğsü ne demek?
Pektus Ekskavatum, halk arasında kunduracı göğsü olarak da bilinen hastalık, bir göğüs duvarı deformitesidir. Deformite, sternum denilen göğsün orta hattındaki iman tahtası kemiğiyle beraber kaburgalarla bağlantıyı sağlayan kıkırdak yapının içe doğru çökmesi durumudur.

Kuş göğsü hastalığı nedir?​

Kuş göğsü hastalığı nedir?
Güvercin göğsü olan kişilerde göğüste sternum denilen kemiklerde ileri doğru büyüme meydan gelir. Bu durumda da hastanın göğsü bir güvercinin göğsüne benzetilir. Halk arasında bundan dolayı bu hastalığı olan kişilere güvercin göğsü denilmektedir. Güvercin göğsü hastalığı bir pektus deformitesidir.

Kunduracı göğsü neden?​

Nedeni ise göğüs kafesindeki kaburga kemiklerinin de büyümesinden sorumlu kartilaj kısmının aşırı, kontrolsüz büyümesinden kaynaklanıyor. Bu büyüme, öndeki sternum kemiğini arkaya çekerek çukurlaşma yani kunduracı göğsü ya da öne iterek bir çıkıntı oluşmasına yani güvercin göğsüne sebep oluyor.

Pektus Ekskavatum neden olur?​

Pektus Ekskavatum neden olur?
Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, kaburgaların kıkırdak kısmının anormal büyümesi söz konusudur. Aşırı büyüyen kıkırdak kısımlar sözünü ettiğimiz iman tahtası kemiğinin arkaya doğru çökmesine neden olur. Genetik geçiş gösterilmemiş olsa da hastaların %40’da aile öyküsü vardır.

Güvercin göğsü nasıl olur?​

Güvercin göğsü nasıl olur?
Güvercin göğüsü (Pectus carinatum): Pektus karinatum deformitesi göğüs ön duvarının öne doğru aşırı çıkıntılı olması durumudur. Pektus ekskavatum deformitesinden daha az oranda (beşte bir) görülmektedir. En sık görülen formu sternum gövdesinin alt kıkırdak kostalar ile simetrik protrüzyonudurdışa çıkıntı yapmasıdır.
Güvercin göğsü olanlar askere gidebilir mi?​
Mustafa Yüksel. Nuss veya Abramson ameliyatı uygulayarak bar yerleştirdiğimiz Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğsü tanılı hastalarımızın askerlik yükümlülüklerini yerine getirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
 
Güvercin göğsü genellikle ergenlik çağından sonra belirginleşmeye başlayan ve yaş ilerledikçe şiddetlenen bir durumdur. Bu durum, kaburgaların göğüs kemiğine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların bozulmasıyla ortaya çıkar. Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür.

Kunduracı göğsü olarak da bilinen Pektus Ekskavatum, göğüs duvarı deformitesi olarak tanımlanır. Hastalık, sternum denilen göğsün orta hattındaki kemikle kaburgalar arasındaki kıkırdak yapının içe doğru çökmesiyle ortaya çıkar.

Kuş göğsü hastalığı ise güvercin göğsü olarak da adlandırılır. Bu hastalıkta, sternum denilen kemikler ileri doğru büyüyerek göğüste bir çıkıntı oluşturur. Bu durum nedeniyle hastaların göğsü güvercinin göğsüne benzetilir.

Kunduracı göğsü ve güvercin göğsü deformiteleri genellikle kaburga kemiklerinin anormal büyümesinden sorumludur. Aşırı büyüyen kıkırdak kısımları sternum kemiğini öne doğru çekebilir (güvercin göğsü) ya da arkaya doğru çökertebilir (kunduracı göğsü) şeklinde deformiteler oluşturabilir.

Pektus Ekskavatum ise kaburga kıkırdaklarının anormal büyümesi sonucu sternum kemiğinin arkaya doğru çökmesiyle oluşur. Hastalarda genetik geçiş gösterilmemiş olsa da %40'ında aile öyküsü bulunabilir.

Güvercin göğsü veya Pectus carinatum deformitesinde göğüs ön duvarı öne doğru aşırı çıkıntılı olur. Bu durum Pektus Ekskavatum deformitesinden daha az görülse de, sternum gövdesinin alt kıkırdak kostalar ile simetrik bir dışa çıkıntı yapması şeklinde kendini gösterebilir.

Son olarak, Nuss veya Abramson ameliyatıyla müdahale edilerek bar yerleştirilen kunduracı göğsü veya güvercin göğsü tanısına sahip hastaların askerlik hizmetini yerine getirmesinde herhangi bir sakınca olmadığı belirtilmiştir.
 
Geri
Üst