AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guvensiz durum ornekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.358
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güvensiz durum örnekleri nelerdir?​

Güvensiz Davranışlar;
- İşi bilinçsiz yapmak,
- Dalgınlık ve dikkatsizlik.
- Makina koruyucularını çıkarmak.
- Tehlikeli hızla çalışmak.
- Görevi dışında iş yapmak.
- İş disiplinine uymamak.
- İşe uygun makina kullanmamak.
- Yetkisiz ve izinsiz olarak tehlikeli bölgede bulunmak.

Tehlikeli durumlar nelerdir?​

Tehlikeli Durumlar
- Uygun olmayan koruyucular.
- Kusurlu alet teçhizat kullanma.
- Emniyetsiz yapılmış alet ve makine.
- Yetersiz, bakımsız bina, makine, alet.
- Yetersiz yada fazla aydınlatma.
- Yetersiz kişisel koruyucu.
- Yetersiz havalandırma.
- Emniyetsiz yöntem ve şartlar.
Iş sağlığı ve güvenliği yönünden güvensiz davranışlar nelerdir?​

Tehlikeli durum nedir örnekleri?​

Tehlikeli durum nedir örnekleri?
Kişinin, işverenin sağladığı bir iş ekipmanı veya kişisel koruyucu donanımından ötürü ve çevresel faktörlerden etkilenerek karşılaştığı güvenliğin ihlal edildiği haller ise “ tehlikeli durum “ dur. Örneğin; Çalışanın iskele kurumunda yapılan veya uygun olmayan şartlarda kurulan bir iskele çalışması.

Tehlikeli durum nedir?​

Tehlikeli durum nedir?
Tehlikeli durum ise; çalışanın, işverenin sağladığı bir iş ekipmanı veya kişisel koruyucu donanımından dolayı yada işyerinin mevcut durumlarından dolayı tehlikeli olan herhangi bir durumdur.

Güvensiz koşul nedir?​

Bireylerin hal ve hareketlerinden kaynaklı tehlikeli hareketlere güvensiz davranış, işyerinde mevcut olan ve çevresel faktörlerden etkilenerek karşılaşılan ve güvenliğin ihlal edildiği durumlara ise güvensiz durumlar denilmektedir.

Heinrich teorisi kaç tane güvensiz durum?​

Heinrich’e göre; İş yeri kazalarının %88’i güvensiz eylemlerden kaynaklanmakta (genellikle yaralı kişinin neden olduğu), %10’u güvensiz ekipman veya koşulların sonucu olmakta ve kalan %2’si de kaçınılamayacak (bilinmeyen, Tanrı’dan gelen) nedenlerdendir(12,16).
Kazayla sonuçlanmayan olaylara ne denir?​
Kazanın ucuz atlatılması, gerçekleşmemiş kaza ya da az kalsın oluyordu denilebilecek; yaralanma veya kayıpla sonuçlanmayan olaylara ramak kala denir.

Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli davranışlara bir örnektir?​

Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli davranışlara bir örnektir?
Bilgisizlik,eğitimsizlik, tecrübesizlik gibi sebeplerle çalışma şartlarındaki risklerden haberdar olmamak ve bu nedenle tehlikeye kayıtsız kalmak, Eğitimli olduğu halde ihmalkar ve dikkatsiz davranmak, Çalışanların hatalı davranışlarda bulunmasına yol açacak sevk ve idare hataları, yanlış yönlendirmeler vb.

Tehlikeli davranışlar nelerdir?​

Tehlikeli davranışlar nelerdir?
Tehlikeli Durum ve Tehlikeli Davranışlar
- Kişisel Koruyucu Donanım Kullanmama.
- Talimatları Uygulamama.
- Takılı Makine Koruyucusunu Çıkartarak Çalışma.
- Yetkisiz Ve İzinsiz Olarak Tehlikeli Bölgede Çalışmak.
- Dalgınlık Ve Dikkatsizlik.
- Tehlikeli Hızla Çalışmak.
- İş Disiplinine Uymamak.
- İşe Uygun Makine Kullanmamak.

Heinrich teorisine göre her ölümlü iş kazası o iş yerinde kaç tane?​

HW Heinrich, bir iş yerinde (benzer) 330 iş kazası grubunda; ölüm, uzuv kaybı gibi büyük (majör) bir yaralanmaya neden olan kazanın temelinde (öncesinde), küçük (minör) yaralanmalara neden olan 29 kaza (yaralanma) ve bunun da temelinde 300 ramak kala (yaralanmayla sonuçlanmayacak) olay meydana geldiğini ileri sürmüş ve …
 
Güvensiz durumlar ve tehlikeli durumlar, iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça önemlidir. Güvensiz davranışlar, iş kazaları ve olumsuz sonuçlarla sonuçlanabilecek riskli durum ve hareketlerdir. Tehlikeli durumlar ise çalışma ortamında bulunan potansiyel tehlikeleri ifade eder.

Tehlikeli durumlar arasında uygun olmayan koruyucuların kullanılması, kusurlu alet ve teçhizatın kullanılması, emniyetsiz yapılmış alet ve makine kullanımı, yetersiz bakımı yapılmış bina, makine ve aletler, yetersiz aydınlatma, kişisel koruyucu ekipmanların yetersiz olması, yetersiz havalandırma ve emniyetsiz çalışma yöntemleri ve şartları gibi durumlar yer alır.

Güvensiz davranışlar ise iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturan durumları ifade eder. İşin bilinçsiz yapılması, dikkatsizlik ve dalgınlık, makine koruyucularının çıkarılması, tehlikeli hızda çalışma, görev dışında iş yapma, iş disiplinine uymama, uygun olmayan makine kullanımı, yetkisiz ve izinsiz olarak tehlikeli bölgelere giriş gibi davranışlar güvensiz davranışlara örnektir.

Heinrich'e göre, iş yeri kazalarının %88'i güvensiz eylemlerden kaynaklanmaktadır. Güvensiz eylemler genellikle çalışanın yaptığı hatalı davranışlardan kaynaklanmaktadır. %10'u ise güvensiz ekipman veya koşullardan, geri kalan %2'si ise kaçınılamayacak nedenlerden meydana gelmektedir.

Kazayla sonuçlanmayan olaylara "ramak kala" denilmektedir. Yani kazanın ucuz atlatılması, gerçekleşmemiş bir kaza ya da az kalsın olmuş bir olayı ifade eder.

Tehlikeli davranışlara örnek olarak bilgisizlik, eğitimsizlik ve tecrübesizlik sebepleriyle riskleri bilmemek ve tehlikeye kayıtsız kalmak, eğitimli olmasına rağmen dikkatsiz ve ihmalkar davranmak, sevk ve idare hataları sonucu çalışanları tehlikeye atmaktan bahsedilebilir.

Tehlikeli davranışlar arasında kişisel koruyucu donanım kullanmamak, talimatları uygulamamak, makine koruyucusunu çıkartarak çalışmak, yetkisiz ve izinsiz olarak tehlikeli bölgelerde çalışmak, dalgınlık ve dikkatsizlik, tehlikeli hızla çalışmak, iş disiplinine uymamak, işe uygun makine kullanmamak gibi davranışlar yer alır.

HW Heinrich'e göre, bir iş yerinde olduğu gibi benzer 330 iş kazası grubunda, ölüm veya uzuv kaybına neden olabilecek majör yaralanmaların temelinde 29 kaza bulunur, ve bu kazaların temelinde de 300 ramak kala olay yer alabilir.
 
Geri
Üst