AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guvenlik gorevlisi tasima ruhsati alabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güvenlik görevlisi taşıma ruhsatı alabilir mi?​

“GÖREV DIŞINDA SİLAH BULUNDURAMAZLAR” Koruma ve güvenliği sağlanan yerlerde özel güvenlik görevlilerinin devriye veya nokta nöbeti görevlerini tek kişi ile yerine getirmesinin hukuki bir sıkıntısı olmadığı vurgulandı. Ancak özel güvenlik görevlileri olmaktan dolayı taşıma ruhsatı almak mümkün değildir.” denildi.

Hakim ve Savcılar silah kullanabilir mi?​

Hakim ve Savcılar silah kullanabilir mi?
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler.

Hakimler nasıl silah alır?​

MKE’den temin edebilir. MADDE 5 – (1) Hâkim ve savcılar, mülki idare amirliğinden alacakları bireysel satın alma yetki belgesiyle Başkanlığa başvurarak, Başkanlıktan verilecek EK-1’de yer alan zati silah satın alma belgesiyle doğrudan MKE’den tabanca satın alabilirler.

Savcılara araç verilir mi?​

Savcılara araç verilir mi?
(1) numaralı bölümde de belirtildiği gibi önemli konuları soruşturan savcılara ilgili mevzuat hükümlerine göre, şartları mevcut olduğu takdirde, koruma hizmetleri sağlanmakta ve kendilerine özel araç tahsisi yapılmaktadır.

Yargıtay uyarınca ruhsatsız silah taşıma, bulundurma veya satın alma suçu?​

Yivli av tüfeği, 6136 sayılı Kanun’un 4. maddesinin 4. fıkrasına göre ruhsata tabi tutulmuştur. Yargıtay uygulamasına göre ruhsatsız silah taşıma, bulundurma veya satın alma suçunun ispatı açısından şu hususlara dikkat edilmelidir:

Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere ait mermi bulundurma veya taşıma suçu?​

Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere ait mermi bulundurma veya taşıma suçu?
Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere tanınan mutat miktarda (olağan miktarda) mermi sahibi olma hakkı dışında mermi satın almak, bulundurmak veya taşımak suçtur (6136 sayılı Kanun m. 13). Ruhsatsız mermi bulundurma veya taşıma suçunun ispatı; ele geçirilen mermilerin patlatılarak sağlamlıklarının test edilmesiyle anlaşılır.

Yasa koyucu, ruhsatsız silahın taşınmasını suç teşkil etmektedir.?​

Yasa koyucu, ruhsatın yenilenme süreci bitene kadar silahın taşınmasını suç saymıştır. Ruhsat süresinde yenilenmediği takdirde bulundurma veya taşıma ruhsatlı silah, ruhsatsız silaha dönüşerek suç teşkil eder. Yargıtay, 6136 sayılı Kanun’un 13. maddesinin uygulamasında sayı veya nitelik bakımından vahim silah kavramını şu şekilde açıklamaktadır:

Silah ruhsatı olmayanlara devredilmesi yasaklanmıştır.?​

Silah ruhsatı olmayanlara devredilmesi yasaklanmıştır.?
Bu mermilerin silah ruhsatı olmayanlara devredilmesi 6136 sayılı Kanunun 9. maddesi ile yasaklanmıştır. Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere tanınan mutat miktarda (olağan miktarda) mermi sahibi olma hakkı dışında mermi satın almak, bulundurmak veya taşımak suçtur (6136 sayılı Kanun m. 13).
 
Merhaba!

Öncelikle belirtilmelidir ki, özel güvenlik görevlileri taşıma ruhsatı alamazlar. Özel güvenlik görevlileri, görevleri dışında silah bulunduramazlar ve bu nedenle taşıma ruhsatı alma hakları da bulunmamaktadır.

Diğer yandan, hakimler ve savcılarımız görev süreleri boyunca belirli şartlar altında silah sahibi olabilirler. Bir hakim veya savcı, görev süresi boyunca bir adet yerli ve bir adet ithal silah alabilir. Bu silahları MKE'den temin edebilirler. Bunun için mülki idare amirliğinden bireysel satın alma yetki belgesi alarak MKE'ye başvurmaları gerekmektedir.

Öte yandan, savcılara ise önemli konuları soruşturdukları durumlarda koruma hizmetleri sağlanabilir ve savcılara özel araç tahsisi yapılabilir.

Ayrıca, ruhsatsız silah taşıma, bulundurma veya satın alma suçu konusunda ise Yargıtay uyarınca ruhsatsız silah taşımanın yasalara aykırı olduğu ve bu konuda belirli hususlara dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Son olarak, silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere ait mermi bulundurma veya taşıma suçu da önemli bir konudur. Ruhsatlı silah sahipleri mutat miktarda mermi bulundurma hakkına sahip olmalarına rağmen, ruhsatsız mermi bulundurma veya taşıma suçu işlemek suç teşkil etmektedir.

Umuyorum ki bu bilgiler size yararlı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst