AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guvenligimiz icin cadde ve kaldirimlarda ne yapmaliyiz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.632
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güvenliğimiz için cadde ve kaldırımlarda ne yapmalıyız?​

Trafik işaretleri ve yol işaretleri, sürücüleri özel bir bölgeye girdikleri konusunda uyarmalıdır. Kaymaz kaplamalar, yüksek görünürlüklü yaya geçitleri ve geniş ve erişilebilir kaldırımlar yayaların gezinmesini kolaylaştırmalıdır. Ve araç hızlarını azaltmak için trafik sakinleştirici altyapı uygulanmalıdır.

Gidişe ayrılan yol bölümü iki veya daha fazla şeritli yollarda sola dönüş yapacak olan araçlar hangisini yapmak zorundadır?​

5) Gideceği yolun gidişe ayrılan kısmına girmek üzere dönüşünü yaparken,arkadan gelen ve sola dönecek diğer araçları engellememek için geniş kavisle dönüş yapmaya, 6) Girdiği yol bölümü çok şeritli ise işaret vererek en kısa zamanda sağ şeride veya hızının gerektirdiği şeride girmeye mecburdur.

Iki şeritli yol genişliği ne kadardır?​

Iki şeritli yol genişliği ne kadardır?
Bu şeritler için şehir içi yollarda 2,50 m, kırsal yollarda 3,00 m’lik genişlik normal sayılabilir. Dağlık bölgelerdeki rampalarda yol iki şeritli ise, yavaş giden taşıtların kullanmaları için yolun en sağ kenarına tırmanma şeridi inşa edilir.

Guvenli gecis yerlerinin olmadigi karayolundan karsiya gecme kurallari nelerdir?​

Guvenli gecis yerlerinin olmadigi karayolundan karsiya gecme kurallari nelerdir?
Güvenli geçiş yerleri olmayan kara yollarında karşıya geçmek isteyen biri, ilk önce sağına bakmalı, sonra kontrollü bir şekilde yol ortasında soluna bakmalı ve devamında tekrar sağına bakarak karşıya geçmelidir. Bu şekilde güvenli bir şekilde karşıya geçmiş olur.

2 yada daha fazla şeritli yolda hangi şerit kullanılmalıdır?​

· Dört veya Daha Çok Şeritli ve İki Yönlü Karayolları: Motosiklet, otomobil, minibüs, kamyonet ve otobüs dışındaki araçlar en sağdaki şeridi kullanırlar, ancak dönüş veya öndeki aracı geçmek amacıyla soldaki şeridi kullanabilirler.

Araç yolu genişliği ne kadar olmalı?​

Şerit genişliği TSE standartlarında belirtildiği ölçülerde olmalıdır. Örneğin TS 7249 şehir içi yollarda boyutlandırma tasarım esaslarını kapsamaktadır. Bu ölçüler,yaya kaldırım genişliği en az 2 m , taşıt şerit genişliği 50 km/ saat hız için 2.75 m, yola paralel otopark cebi genişlikleri 2.00 œ 2.25 m dir.

Güvenli yol ne demek?​

Güvenli yol ne demek?
Güvenli yol, kavşakları, yaya ve okul geçitleri belirlenmiş, gerekli güvenlik önlemleri alınmış yollara denir. Yaya geçidi, trafik polisinin olduğu yerler, alt geçit, üst geçit, okul geçidi, ışıklı işaret cihazının olduğu yerler güvenli geçiş yerleridir.

Yaya geçidi veya trafik işareti bulunmayan yolda karşıya nasıl geçeriz?​

Yaya geçidi veya trafik işareti bulunmayan yolda karşıya nasıl geçeriz?
Trafik işaretleri olmayan yerlerde önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak karşıdan karşıya geçmeliyiz. Yolun ortasına geldiğimiz zaman yeniden sağa bakmamız gerekiyor. Ancak karşıdan karşıya geçerken kesinlikle koşmamalıyız ve dikkatli şekilde geçmeliyiz.
 
Güvenliğimiz için cadde ve kaldırımlarda nelere dikkat etmeliyiz:
- Trafik işaretleri ve yol işaretleri sürücüleri uyarmalı ve yönlendirmelidir.
- Kaymaz kaplamalar, yüksek görünürlüklü yaya geçitleri ve geniş kaldırımlar yayalar için güvenli bir geçiş sağlamalıdır.
- Araç hızlarını azaltmak için trafik sakinleştirici altyapı önlemleri alınmalıdır.

Güvenli geçiş yerlerinin olmadığı karayolundan karşıya geçme kuralları:
- Güvenli geçiş yerleri olmadığı durumlarda önce sağa, sonra sola ve tekrar sağa bakarak karşıya geçilmelidir.
- Karşıya geçerken dikkatli ve kontrollü olunmalı, acele edilmemelidir.

Araç yolu genişliği ve şerit kullanımı:
- Şehir içi yollar için iki şeritli yol genişliği genellikle 2,50 m, kırsal yollar için ise 3,00 m olarak kabul edilebilir.
- İki veya daha fazla şeritli yolda araçlar en sağdaki şeridi kullanmalı, ancak dönüş veya geçme durumunda sol şeridi geçici olarak kullanabilirler.

Güvenli yol kavramı:
- Güvenli yol, belirlenmiş olan kavşaklar, yaya ve okul geçitleri gibi alanlarda gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı yolları ifade eder.
- Özellikle yaya geçitleri, trafik polisi bulunan yerler, alt ve üst geçitler ile okul geçitleri güvenli geçiş yerleri olarak kabul edilir.

Yaya geçidi veya trafik işareti bulunmayan yolda karşıya geçme:
- Yaya geçidi veya trafik işareti olmayan yerlerde karşıya geçerken önce sola, sağa ve sonra tekrar sola bakılmalıdır.
- Karşıya geçerken dikkatli olmalı, koşulmamalı ve karşıdan karşıya geçerken her zaman trafiği kontrol etmek önemlidir.
 
Geri
Üst