AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guveni kotuye kullanma davasi ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güveni kötüye kullanma davası ne kadar sürer?​

Şikayet, Zamanaşımı, Uzlaştırma ve Görevli Mahkeme Güveni kötüye kullanma suçu, basit ve nitelikli hal olmak üzere iki şekilde işlenebilir. Suçun basit şekli şikayete tabidir. Şikayet süresi, suçun işlendiğinin ve failinin öğrenildiği tarihten başlamak üzere 6 aydır.

Güveni kötüye kullanma cezası kaç yıl?​

Güveni kötüye kullanma suçunun cezası hapis cezası ve adli para cezası olarak belirlenmiştir. Güveni kötüye kullanma suçunun basit halinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır.
Görevi kötüye kullanma suçu şikâyete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle, suçun soruşturulması için herhangi bir şikâyet süresi de yoktur. Dava zamanaşımı 8, ceza zamanaşımı süresi ise 10 yıldır. Suçun yargılaması Asliye Ceza Mahkemelerince yapılır.
Vekaletin kötüye kullanılması hangi mahkeme?
Vekalet görevini kötü kullanma iptal ve tescil davalarını da gündeme getirebilir. Yargıtay’ın daha önce bu konu ile ilgili vermiş olduğu bir kararda vekalet görevinin kötüye kullandığını ve beklenen özeni göstermediğini bilindiği durumlarda yapılan işlem vekili bağladığı belirtilmiştir.
Güveni kötüye kullanma suçu takibi şikayete bağlı mı?
Güveni kötüye kullanma suçunun basit hali şikayete tabi Suçun nitelikli hali temel şeklinden farklı olarak soruşturması ve kovuşturması şikayete tabi değildir ve verilecek ceza miktarı daha fazladır. Güveni kötüye kullanma suçu (TCK md.155), taraflar arasında Uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.

Güveni kötüye kullanma suçu hangi mahkemede görülür?​

Güveni Kötüye Kullanma Suçunda Görevli Mahkeme Buna göre bir suç tipinin kanunda belirlenmiş olan ceza üst sınırının 10 yıl ve üzeri olması halinde bu suçun yargılamasında görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi, 10 yılın altında olması halinde görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Güveni kötüye kullanma şikayet süresi nedir?​

Şikayete tabi bir suç olması dolayısıyla güveni kötüye kullanma suçu 6 aylık hak düşürücü şikayet süresi içerisinde kolluk birimlerine yahut savcılığa bildirilmelidir. Takibi şikayete bağlı bir suç olduğu için güveni kötüye kullanma suçunda şikayetin geri alınması mümkündür ve hukuken sonuç doğurur.
TCK 257’de Hapis Cezasının Para Cezasına Çevrilmesi İşte kasten işlenen suçlarda verilen cezanın adli para cezasına çevrilebilmesi için 1 yıl ve altına bir hapis cezasına hükmedilmesi gerekir. Görevi kötüye kullanma suçunda bu şartların sağlanması halinde hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.
Görevi kötüye kullanma zamanaşımı ne zaman başlar?
Görevi Kötüye Kullanma Suçunda Zamanaşımı TCK m.66 gereğince bu suçla ilgili zamanaşımı sekiz yıldır. Süre suçun işlendiği günden itibaren işlemeye başlar. Süre geçtikten sonra fail hakkında soruşturma yapılamaz.
Ceza zamanaşımı süresi ne zaman başlar?
Ceza zamanaşımı süresi kural olarak hükmün kesinleştiği günden itibaren işlemeye başlar. Hükme karşı kanun yoluna başvurulması halinde temyiz süresinin geçmesi veya verilen kararın Yargıtay tarafından onanması ile kesinleşir.

Dava için avukata verilen vekaleti kötüye kullanabilir mi?​

Vekil vekalet görevini kötüye kullansa dahi, bu husus vekil ile vekalet eden arasında bir iç sorun olarak kalır, vekil ile sözleşme yapan kişinin kazandığı haklara etkili olamaz.

E devletten vekalet iptal edilir mı?​

Vekalet iptali e- devlet üzerinden öğrenilebildiği gibi çeşitli internet sitelerinden de kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Kişilerin tercihlerine göre vekalet iptali öğrenebilecekleri yerler bulunmaktadır.
Görevi kötüye kullanma suçunun hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
Görevi kötüye kullanma suçu seçilmeye engel mi?
Görevi kötüye kullanma burada sayılan suçlardan değildir. Dolayısıyla görevi kötüye kullanma suçundan ötürü 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur.
 
Geri
Üst