AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guveni kotuye kullanma cezasi kac yil?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.616
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güveni kötüye kullanma cezası kaç yıl?​

Güveni kötüye kullanma suçunun daha ağır ceza gerektiren nitelikli hali meydana geldiğinde suçun temel şeklinin meydana gelmesi halinde verilen cezadan daha ağır bir ceza verilmektedir. Güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli halinin cezası 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3000 güne kadar adli para cezasıdır.

Şirket şüpheli olabilir mi?​

Şirket şüpheli olabilir mi?
Limited şirketlerin “cezai bir dava ile karşı karşıya kalmaları halinde”, kural olarak Türk Ticaret Kanunu’na göre, bir şirketin yasal temsilcisi yönetim üyeleri olan yönetim kurulu yahut müdürlerdir ve bu nedenle bu kişiler, bir şirketin faaliyeti sırasında işlenen bir suçta olağan şüpheli olmaktadırlar.

Görevi kötüye kullanma zamanaşımı kaç yıldır?​

Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suç şikayete tabi suçlardan olmamasına rağmen, dava zamanaşımı süresi içinde soruşturulmadığı takdirde, fail hakkında zamanaşımı süresi aşıldığı için soruşturma yapılamayacaktır. Failin hapis cezası ile cezalandırılması halinde ise ceza zamanaşımı 10 yıldır.

Görevi kötüye kullanma zamanaşımı ne zaman başlar?​

Görevi kötüye kullanma zamanaşımı ne zaman başlar?
Görevi Kötüye Kullanma Suçunda Zamanaşımı TCK m.66 gereğince bu suçla ilgili zamanaşımı sekiz yıldır. Süre suçun işlendiği günden itibaren işlemeye başlar. Süre geçtikten sonra fail hakkında soruşturma yapılamaz.

Tüzel kişi şüpheli olur mu?​

Türk Ceza Kanunu’nun 20. maddesi ve gerekçesinden de anlaşılacağı üzere ancak gerçek kişiler bir suçun faili olabileceklerdir. Tüzel kişiler ise hiçbir suçun faili olamayacaklardır.

Tüzel kişilere ceza verilir mi?​

Tüzel kişilere ceza verilir mi?
Tüzel kişilere ödenecek yaptırımlar arasında “adli para cezası” bulunmamaktadır. Ancak, 2009 yılında yapılan düzenlemeyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu m.43/A’da bazı suçlardan dolayı özel hukuk tüzel kişileri hakkında idari para cezasına hükmedilmesi öngörülmüştür.
Güveni Kötüye Kullanma Suçu Cezası (TCK 155) Suçun yukarıda anlattığımız temel şeklinde, yani basit güveni kötüye kullanma suçu cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır. Kanun, suçun cezası olarak hem hapis cezasına hem de adli para cezasına birlikte hükmedilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

155 2 uzlaşmaya tabi mi?​

Güveni kötüye kullanma suçunun temel hali, şikayete tabi olması nedeniyle uzlaşma kapsamındadır. TCK m. 155/2’de yer alan suçun nitelikli hali ise şikayete tabi olmayıp re’sen soruşturma ve kovuşturması yürütüldüğünden uzlaşma kapsamında değildir.

Güveni kötüye kullanma suçu özgü suç mudur?​

Güveni kötüye kullanma suçu özgü suç mudur?
Güveni kötüye kullanma suçu, özgü suç olduğundan, özgü suça ilişkin iştirak kuralları geçerlidir. Bu suçta, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere bir malın zilyetliği kendisine devredilen kişi fail olabilir. Bu sıfatı taşımayan kimselerin, fail olabilmesi mümkün değildir.

Güveni kötüye kullanma şikayet süresi nedir?​

Şikayete tabi bir suç olması dolayısıyla güveni kötüye kullanma suçu 6 aylık hak düşürücü şikayet süresi içerisinde kolluk birimlerine yahut savcılığa bildirilmelidir. Takibi şikayete bağlı bir suç olduğu için güveni kötüye kullanma suçunda şikayetin geri alınması mümkündür ve hukuken sonuç doğurur.

TCK 155 2 maddesi nedir?​

TCK 155 2 maddesi nedir?
(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Görevi kötüye kullanma suçu memurluğa engel mi?​

Görevi kötüye kullanma burada sayılan suçlardan değildir. Dolayısıyla görevi kötüye kullanma suçundan ötürü 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü söz konusu olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.
Görevi kötüye kullanma suçu şikâyete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle, suçun soruşturulması için herhangi bir şikâyet süresi de yoktur. Dava zamanaşımı 8, ceza zamanaşımı süresi ise 10 yıldır. Suçun yargılaması Asliye Ceza Mahkemelerince yapılır.

Güveni kötüye kullanma suçu uzlaşmaya tabi mi?​

Güveni kötüye kullanma suçu uzlaşmaya tabi mi?
Suçun TCK. 155/2. Maddesinde belirtilen nitelikli Güveni kötüye kullanma suçu teşkil etmesi halinde suç şikayete tabi değildir. Soruşturma ve kovuşturma re’sen yürütülür. Şikayete tabi olmadığından uzlaşma kapsamında değildir.
 
Güveni kötüye kullanma suçuyla ilgili detaylı bilgiler verilen bilgilendirici cevaplar için teşekkür ederiz. Güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli hali daha ağır cezalara tabi olabilirken, temel şeklinde 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 3000 güne kadar adli para cezası öngörülmektedir.

Şirketlerin cezai davalarda yönetim kurulu üyeleri veya müdürleri aracılığıyla sorumlu tutulabileceği açıklanmıştır. Ancak, tüzel kişiler gerçek kişiler gibi suç işleyemezler ve cezalandırılamazlar.

Görevi kötüye kullanma suçunda zamanaşımı süresinin 8 yıl olduğu ve işlenen suç tarihinden itibaren başladığı ifade edilmiştir. Ayrıca, görevi kötüye kullanma suçunun şikayete tabi bir suç olmadığı ve ceza zamanaşımı süresinin 10 yıl olduğu belirtilmiştir.

Güveni kötüye kullanma suçunun temel hali şikayete tabi iken, nitelikli hali şikayete tabi olmayıp uzlaşmaya tabi olmadığı vurgulanmıştır. Bu suç özgü suç kapsamında yer almakta olup, özgü suçlar için belirli iştirak kurallarının geçerli olduğu ifade edilmiştir.

Son olarak, Güveni Kötüye Kullanma suçunun uzlaşmaya tabi olup olmadığıyla ilgili sorunuzda, TCK 155/2. Maddesinde belirtilen nitelikli Güveni kötüye kullanma suçunun uzlaşmaya tabi olmadığı ve re'sen soruşturma ve kovuşturmanın yürütüldüğü bilgisi paylaşılmıştır.
 
Geri
Üst