- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gut Hastalıgını ne tetikler?
Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur. Bir yumruya yol açan yumuşak dokudaki ürik asit toplanmasına tofüs denir.Gut hastalığı tamamen iyileşir mi?
Bazılarında ise zamanla eklemlerde hasara ve ağrıya yol açan şiddetli kronik ataklar görülür. Gutun kesin kür sağlanan bir tedavisi yoktur ancak iyi bir tedavi ile tamamen hastalık önlenebilir.
Gut şişliği nasıl iner?
Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır. Bol su içmek, kilo vermek, ayağa buz dolu torba koyarak kompres yapmak şişi indirmeye ve ağrıyı azaltmaya fayda sağlayacaktır.Gut hastaları ne yemeli ne yememeli?
Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
Gut hastaları hangi ekmeği yemeli?
Protein ihtiyacı yağsız veya az yağlı süt, peynir ve yoğurt ile karşılanabilir. Siyadin içeriği yüksek çilek, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık meyveleri kandaki ürik asit seviyesini düşürmede etkilidir. Çavdar ekmeği ve esmer ekmek yerine beyaz ekmek, mısır ekmeği tüketimi önerilir.Gut hastalığı ne kadar sürer?
Gut hastaları sıklıkla hafif ateş, üşüme ve kendini iyi hissetmeme gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler yaşarlar. Tedavi edilmezse ilk krizin en şiddetli evresi genellikle 3-4 gün sürer ve ağrı sonraki 3-4 gün içinde giderek azalır. Daha sonra ağrı ve inflamasyon tipik olarak kendiliğinden kaybolur.
Gut ağrısı ne kadar sürer?
Gut hastaları yumurta yiyebilir mi?Ürik asit, pürin metabolizmasının son ürünüdür. Gut hastalarında pürin metabolizması bozuk olduğu için bu kişiler pürinden zengin olan besin maddelerinden uzak durmak zorundadırlar. Pürin içermeyen başlıca besinler süt, yumurta, pirinç, makarna, patates, tahıl ürünleri ve yağdır.
Gut hastası ıspanak yer mi?
Orta derecede pürin içeren gıdalar: Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında sınırlı olarak tüketilebilir. Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, bakla, mercimek vb.) Ispanak, karnabahar, kuşkonmaz vb.Gut hastası tavuk yiyebilir mı?
Öğr. Üyesi Genco Erdem uyardı. Erdem, “Gut hastalığından korunmak için sakatat ve yağlı balık gibi yüksek pürin içeren gıdalardan uzak durmanın yanı sıra; sığır, kuzu, tavuk eti, pişmiş fasulye, bakla, soya fasulyesi, bezelye ve mantar da dikkatli tüketilmeli” dedi.