Gut hastaligi ilerlerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gut hastalığı ilerlerse ne olur?​

Gut hastalığı yeterince tedavi edilmezse eklem hasarına, eklemde hareket kısıtlılıklarına ve deformasyonlara yol açar. Yüksek ürik asit seviyeleri; böbrekte ürik asit taşlarına ve böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.

Gut krizine ne iyi gelir?​

Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur. Bir yumruya yol açan yumuşak dokudaki ürik asit toplanmasına tofüs denir.
Gut atağında Ne Yemeli?
Kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyecekler ve kabak, salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Gut hastalığı olan kişi zeytinyağı ya da fındık yağı tüketmelidir. Kereviz yemenin de gut hastalığı belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Gut hastalığı ne tetikler?
Gut ataklarını tetikleyen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz: Aşırı alkol tüketimi. Hatalı ve aşırı beslenme (aşırı kırmızı et tüketimi) Ani, şiddetli hastalık halleri.

Elma sirkesi gut hastalığına iyi gelir mi?​

Gut hastalığı elma sirkesi sayesinde atak evrelerini kolayca atlatabilir. 1 bardak su içerisine eklenen 1 yemek kaşığı elma sirkesi günde 3 kez öğünlerden önce tüketilebilir.

Gut atağı ne kadar sürer?​

Gut hastaları sıklıkla hafif ateş, üşüme ve kendini iyi hissetmeme gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler yaşarlar. Tedavi edilmezse ilk krizin en şiddetli evresi genellikle 3-4 gün sürer ve ağrı sonraki 3-4 gün içinde giderek azalır. Daha sonra ağrı ve inflamasyon tipik olarak kendiliğinden kaybolur.
Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Gut hastalığı kimlerde görülür?
Gut hastalığı kimlerde görülür? Gut erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Gut hastalığı olma olasılığı, 75 yaşında, en yüksek yaşla birlikte artmaktadır. Kadınlarda, gut atakları genellikle menopozdan sonra ortaya çıkar.
Gut hastalığı öldürür mü?
Gut, ilk belirtileri 30 yaşından önce ortaya çıkan kişilerde genellikle daha şiddetlidir. Metabolik sendrom ve koroner arter hastalığı olasılığı gut kişilerde erken ölüm sebep olur. Bazı kişilerde iyileşme sağlamak için tedavi yeterli değildir.

Gut hastaları hangi meyveleri yemeli?​

Tüm meyveler genellikle gut için iyidir. Kiraz, ürik asit seviyelerini düşürmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Patates, bezelye, mantar, patlıcan, kabak, enginar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler dahil tüm sebzeleri yiyebilirsiniz. Mercimek, kuru fasulye dahil tüm baklagilleri tüketebilirsiniz.

Guta ne iyi gelmez?​

Yağ böbreklerde ürik asit tutar. Bu nedenle yağlı etler, kızarmış yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri, fazla yağ içeren tatlılar ve diğer yüksek yağlı gıdaların tüketiminden kaçının.
Birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. *Potasyumdan zengin olması nedeniyle böbrek sağlığı için faydalıdır. Ürik asit seviyesini düşürür, sodyum atımını hızlandırır, böbreklerde taş oluşumunu önler. *Mangan içerir, potasyumla birlikte tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir.
 
Geri
Üst