- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Gut hastaları hangi alkol alabilir mı?
Alkol kullanımı, hem ürik asit yapımını artırır, hem de böbreklerden atılımını azaltır ve kanda ürik asit düzeyinin artmasına neden olur. Bu nedenle gut hastaları alkol kullanmamalı veya kullanımı sınırlandırmalıdır.Yumurta ürik asidi yükseltir mi?
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.Gut hastası mantar yiyebilir mi?
Gut hastası mantar yiyebilir mi?Ayrıca tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvani veya katı yağlar, nohut, kuru fasulye, bezelye, mercimek gibi bakliyatlar, mantar, mayalı yiyecekler, boza da bu listede yer alıyor. Bunların haricinde kaymak, krema, mayonez, çikolata gibi çok yağlı yiyecekler, kızartmalar az miktarda tüketilmeli.
Gut hastalığında tavuk yenir mi?
Gut hastalığında tavuk yenir mi?Öğr. Üyesi Genco Erdem uyardı. Erdem, “Gut hastalığından korunmak için sakatat ve yağlı balık gibi yüksek pürin içeren gıdalardan uzak durmanın yanı sıra; sığır, kuzu, tavuk eti, pişmiş fasulye, bakla, soya fasulyesi, bezelye ve mantar da dikkatli tüketilmeli” dedi.
Gut hastaları ne içebilir?
Gut hastalığına hangi yiyecekler iyi gelir?- Tüm meyveler genellikle gut için iyidir.
- Patates, bezelye, mantar, patlıcan, kabak, enginar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler dahil tüm sebzeleri yiyebilirsiniz.
- Mercimek, kuru fasulye dahil tüm baklagilleri tüketebilirsiniz.
- Tüm kabuklu kuruyemişleri tüketebilirsiniz.
Gut hastası olan yumurta yiyebilir mi?
Gut Diyetinin Genel Önerileri Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır. Yağ böbreklerdeki ürik asit atılımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini artırır. Bu nedenle yağ bir miktar sınırlanmalıdır.Gut hastalığında yasak yiyecekler nelerdir?
Gut hastalığında yasak yiyecekler nelerdir?YENİLMEMESİ GEREKENLER
- Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler.
- Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..)
- Sucuk, pastırma, sosis, salam.
- Alkollü içecekler.
- Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya.
- Leblebi, kuruyemiş
- Tam yağlı peynirler.