AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gut ataklarina ne iyi gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gut ataklarına ne iyi gelir?​

Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.

Guttan nasıl kurtulurum?​

Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır. Bol su içmek, kilo vermek, ayağa buz dolu torba koyarak kompres yapmak şişi indirmeye ve ağrıyı azaltmaya fayda sağlayacaktır.
Gut hastaları hangi çorbaları içebilir?
Gut Hastaları Ne Yemeli – Ne Yememeli?

Gut hastalığına neler yasak?​

YENİLMEMESİ GEREKENLER

Gut eklem ağrısı nasıl geçer?​

Kortikosteroidler, yani kortizon, gut atağını baskılamakta çok etkili olabilir. Ancak yan etkileri nedeniyle atak sonlandıktan sonra kesilmelidir. Ayrıca kortizon sadece ağızdan değil, kalçadan, damardan veya doğrudan eklem içine de uygulanabilir. Tedavi ile atak çoğu hastada günler içinde yatışır.
Ürik asit değeri nasıl düşürülür?
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Gut hastalığı elma sirkesi sayesinde atak evrelerini kolayca atlatabilir. 1 bardak su içerisine eklenen 1 yemek kaşığı elma sirkesi günde 3 kez öğünlerden önce tüketilebilir.
Yüksek miktarda protein içeren dana eti, geyik eti gibi kırmızı etler kesinlikle tüketilmemelidir. Mezgit, hamsi, sardalye, ton balığı, uskumru, alabalık, levrek, ringa balığı, çupra, dil balığı gibi bütün balık ürünleri içerdikleri yüksek protein sebebi ile gut hastalığı diyetinde bulunmazlar.
Gut hastası pilav yiyebilir mi?
Bunun haricinde meyveler, sebzeler, ceviz, fındık gibi çerezler, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, şehriye, pirinç, makarna, hububat ve hububat ürünleri istenildiği ölçüde tüketilebilir” dedi. Aşırı kilonun Gut hastalığı riskini artırdığına dikkat çeken Prof.

Gut hastalığına neler zarar verir?​

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, ani ve şiddetli seyreden hastalıklar, çeşitli ilaç tedavileri, eklem travmaları, cerrahi operasyonlar ve böbrek hastalıkları, kanda ürik asit miktarının artmasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır.

Gut hastalığı olanlar ne yiyebilir?​

Gut hastalığına hangi yiyecekler iyi gelir?
Gut ağrısı kaç gün sürer?
Gut hastaları sıklıkla hafif ateş, üşüme ve kendini iyi hissetmeme gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler yaşarlar. Tedavi edilmezse ilk krizin en şiddetli evresi genellikle 3-4 gün sürer ve ağrı sonraki 3-4 gün içinde giderek azalır. Daha sonra ağrı ve inflamasyon tipik olarak kendiliğinden kaybolur.

Gut hastası olanlar ne yememeli?​

Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
 
Geri
Üst