Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gusul abdesti suphe ile bozulur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
43.253
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gusül abdesti şüphe ile bozulur mu?​

Bir kimse abdest aldığından emin olduğu halde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği halde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse de abdestsiz sayılır.

Gusül abdesti alırken vücudu ovalamak gerekir mi?​

Gusül abdesti alırken önemli olan, vücudun her tarafını iğne ucu kadar kuru kalmayacak şekilde yıkamaktır. Bunu yaparken vücudu ovmak sünnettir.
Lazerle varis ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?​
Damar İçi Lazer Sonrası İşlemden hemen sonra bacağınızda ciltteki betadin solüsyonu silerek temizlenir. Ardından ya hemen varis çorabınız giydirilir ya da elastik bandaj uygulanır. İşlemden sonraki bir hafta boyunca sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar varis çorabı giymeniz önerilir.

Gusul abdestinde herhangi bir yer kuru kalırsa abdest gecerli mi?​

Gusul abdestinde herhangi bir yer kuru kalırsa abdest gecerli mi?
Abdest ve gusülde yıkanması gereken organların -zaruret olmadıkça- tamamının hiç kuru yer kalmadan yıkanması gerekir. Buna göre abdest alırken, yıkanması gereken organlardan birinde kuru yer kalırsa, abdest sahih/geçerli olmaz.

Kötü şeyler düşünmek gusül abdestini bozar mı?​

Kötü şeyler düşünmek gusül abdestini bozar mı?
Vedi, yapısı itibariyle meni veya meziye benzese de bu sıvıda dolayı gusül abdesti almak gerekmez. Vedi ası verilen sıvının gelmesi abdesti bozar ancak gusül abdesti almayı gerektirmez.

Vesvese abdesti bozar mı?​

Sahih hadis-i şerif kaynaklarına bakıldığında gusül ya da normal abdest alan kimsenin vesvese ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.

Gusülde su dökmek yeterli mi?​

Bu sıvıyı gören kişiler gusül abdesti alıp almaması gerektiğini merak etmektedirler. Vedi, yapısı itibariyle meni veya meziye benzese de bu sıvıda dolayı gusül abdesti almak gerekmez. Vedi ası verilen sıvının gelmesi abdesti bozar ancak gusül abdesti almayı gerektirmez.
Gusül abdestinde vücut kaç kere yıkanır?​
Önce sağ omuz, ardından sol omuz 3 kere yıkanır. Son bir kez daha tüm vücut temizlenerek gusül abdesti alınmış olur. Böylelikle artık ibadetlere başlanabilir. – Tüm beden bir kez yıkanarak genel kir ve pislikten arındırılır.

Lazerle varis ameliyatı kaç günde iyileşir?​

Lazerle varis ameliyatı kaç günde iyileşir?
Bu işlem, damarların çökmesine ve kapanmasına neden olur. Bu ısı çevreye zarar vermez. Bu işlem uygulanırken herhangi bir kesi ya da iğne uygulanmasına gerek yoktur. Lazerle varis tedavisi olanlar tedaviden 30 gün sonra iyileşme kaydederler.

Gusül abdesti alırken avret yerini yıkamak gerekir mi?​

Gusül abdesti alırken avret yerini yıkamak gerekir mi?
İlk olarak Vucudun yıkanması gereken yerler yıkanır temizlenir (Avret yerleri.) ayrıca vucutta boya, oje ve benzeri şeyler var ise önceden çıkarılması gerekir. Euzü Besmele çekilerek gusül abdesti almaya niyet edilir. (Niyet ettim gusül abdesti almaya şeklinde.)

Namaz kılarken neden vesvese gelir?​

Vesvese Neden Olur? Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleridir. Bu istekler insanları Allah’ı anmaktan ve ahireti hatırlamaktan alıkoyar. Bazı İslam alimlerine göre ise vesvesenin nedeni şeytandır.

Çok az su ile gusül nasıl alınır?​

Su olmadığı durumlarda teyemmüm ile boy abdesti alınabilir.
 
Gusül abdesti konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Bir kimse abdest aldığından emin olduğu halde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, abdestli sayılırken abdestini bozduğunu bilen ve sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kişi ise abdestsiz sayılıyor. Gusül abdesti alırken önemli olan vücudun her tarafını iğne ucu kadar kuru kalmayacak şekilde yıkamaktır. Vücudu ovmak da sünnettir. Vücut kaç kere yıkanır sorusuna da cevap verilmiş: Önce sağ omuz, ardından sol omuz üç kere yıkanır, son bir kez daha tüm vücut temizlenerek gusül abdesti alınmış olur.

Gusül abdestinde herhangi bir yerin kuru kalması durumunda abdestin geçersiz sayıldığı belirtilmiş. Ayrıca kötü şeyler düşünmek gusül abdestini bozmaz, vesvese ise sahih hadis-i şerif kaynaklarına göre gusül veya normal abdest alan kimsenin abdestini tekrarlamasını gerektirmez.

Lazerle varis ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verilmiş. Damar içi lazer sonrası işlemden hemen sonra cilt temizlenir ve varis çorabı giydirilir ya da elastik bandaj uygulanır. İşlemden sonraki bir hafta boyunca varis çorabı giyilmesi önerilir. Lazerle varis ameliyatından sonra iyileşme süreci genellikle 30 gün sürer.

Son olarak, namaz kılarken vesvese neden olabilecek unsurlardan bahsedilmiş. Bazı İslam alimlerine göre vesvesenin nedeni insanın nefsani ve dünyevi istekleri olabileceği gibi, şeytanın da etkisi olduğu belirtilmiş. Ayrıca, çok az suyla gusül almanın mümkün olmadığı durumlarda teyemmüm ile boy abdesti alınabileceği belirtilmiş.
 
Geri
Üst